Els Estats Units acusen Google d'eliminar la competència abusant del domini del mercat
Google nega les acusacions i considera que la demanda "no farà res per ajudar els consumidors"
Demanda històrica contra Google als Estats Units. El Departament de Justícia i onze estats acusen el gegant tecnològic d'abusar del seu domini del mercat per eliminar la competència. Les autoritats assenyalen, per exemple, els acords amb fabricants de mòbils per afavorir el buscador de Google.
Després d'un any d'investigació, el Departament de Justícia ha presentat una demanda per monopoli en els mercats d'anuncis i cerques a Internet, un fet que obre un cas antimonopoli històric en el mercat digital.
El fiscal adjunt del Departament de Justícia, Jeffrey Rosen, ha explicat que la demanda subratlla que Google s'ha convertit en el "principal guardià d'accés" a la xarxa a través del que ha qualificat com "una xarxa il·legal d'acords exclusius que danya els competidors".
Com a exemple, ha citat el pagament de milers de milions de dòlars a Apple per situar el motor de cerca de Google com el bàsic en els models d'iPhone o la prohibició d'integrar motors de competidors a través de contractes especials.
Segons Rosen, aquestes pràctiques "han ofegat la innovació" i han impedit "la creació de nous Google". A hores d'ara, es calcula que el popular cercador controla prop del 80% de les cerques que es fan a la xarxa als Estats Units.
Google avisa que la demanda "no ajudarà els consumidors"
L'empresa nega les acusacions, però els advocats de l'administració nord-americana avisen que tot és possible. Durant el segle passat, els Estats Units van distingir-se per trencar el monopoli de gegants del petroli o la telefonia, que van acabar trossejats. Potser ara també s'atreviran amb Google.
Google creu que la demanda presentada aquest dimarts té "molts defectes" i no ajudarà els consumidors, segons escriu el vicepresident de l'empresa per a afers globals i cap del departament legal, Kent Walker, en una nota al blog de la companyia:
"La gent fa servir Google perquè així ho trien, no perquè se'ls forci o perquè no puguin trobar alternatives"
Walker alerta que la demanda "no farà res per ajudar els consumidors", sinó que, al contrari, "promourà de manera artificial buscadors alternatius de menys qualitat, incrementarà el preu dels telèfons i farà més complicat que la gent faci servir els serveis de cerca que desitgen".
Els gegants d'internet, en el punt de mira
La batalla legal podria prolongar-se durant anys, ja que Google, fundada el 1998 a Silicon Valley, és una de les tecnològiques de referència del mercat digital global.
En els darrers anys, els gegants tecnològics s'han enfrontat a crítiques de governs i institucions per la gran quantitat de poder que acumulen, els desorbitats beneficis que obtenen i els pocs impostos que paguen.
Actualment, altres grans conglomerats digitals, com Facebook, Apple o Amazon, estan sent investigats pels reguladors i legisladors, preocupats per possibles casos d'abús de poder.
- ARXIVAT A:
- GoogleEstats Units