
Els Estats Units admeten que van incloure per error un periodista al xat de Signal sobre l'atac al Iemen
Els demòcrates demanen dimissions, però Trump diu que tot plegat és una caça de bruixes
L'administració Trump ha admès finalment que va ser un error incloure el periodista Jeffrey Goldberg en el xat de Signal on alts càrrecs de la Casa Blanca comentaven els detalls sobre els atacs als houthis del Iemen del 15 de març.
Ho ha reconegut la directora dels Serveis d'Intel·ligència, Tulsi Gabbard, davant la Cambra de Representants.
"Va ser un error que un periodista fos afegit accidentalment en un xat de Signal amb alts càrrecs de l'administració."
Segons Gabbard, la conversa de Signal incloïa informació "sensible" sobre els atacs militars, però no material classificat.

Tot i haver admès l'error, el president nord-americà nega que es plantegi fer cessar cap alt càrrec i assegura que tot plegat és una "caça de bruixes" i, a més, ha posat en dubte el funcionament de la plataforma Signal.
"Si soc sincer, crec que Signal podria ser defectuós. Podria ser una plataforma defectuosa i ho haurem de descobrir."
En canvi, l'assessor de Seguretat Nacional, Mike Waltz, ha assumit "tota la responsabilitat" perquè ell mateix va crear el grup on es va incloure per error el periodista, juntament amb alts càrrecs com el vicepresident, J. D. Vance, o el director de la CIA, John Ratcliffe. "Jo vaig fer el grup, és vergonyós", ha afirmat a la cadena Fox News.
Tanmateix, Waltz ha minimitzat la filtració del xat privat assegurant que no hi havia informació confidencial que comprometés l'atac.
El secretari d'Estat nord-americà, Marco Rubio, que també era al grup del xat, ho ha descrit igualment com un "gran error", però ha tret importància a la informació bèl·lica compartida a la plataforma de missatgeria.
Davant dels diversos intents per minimitzar la crisi, la revista The Atlantic ha volgut desmentir les diferents veus de l'administració i finalment ha decidit publicar alguns dels missatges del xat secret.
A la conversa es veu com el cap del Pentàgon detalla els bombardejos contra objectius houthis al Iemen abans que es produïssin, amb detalls com les hores i les ubicacions exactes i els tipus d'armament que es farien servir.

Els demòcrates volen dimissions
La revelació aquest dimecres de The Atlantic del contingut bèl·lic del xat ha fet enfurismar els demòcrates i alguns diputats republicans, que ja han exigit explicacions davant un fet tan greu que, asseguren, ha posat en perill la seguretat nacional.
L'oposició demòcrata ha demanat dimissions a l'equip de seguretat nacional. El congressista Joaquín Castro es fa creus que la Casa Blanca hagi dit que al xat no hi havia informació classificada.
"La idea que no s'havia qualificat de confidencial la informació que es va presentar en aquest comitè... Tots vostès saben que és mentida, és ridícul. Dir que el grup de xat no era confidencial és dir una mentida al país."
El senador republicà Roger Wicker ha demanat una investigació independent, ja que assegura que la informació era tan sensible que, si hagués arribat a mans equivocades, els houthis haurien pogut fugir o haurien pogut fer servir aquestes dades per atacar les tropes nord-americanes.
Una organització sense ànim de lucre ha denunciat el cap del Pentàgon, Pete Hegseth, per fer servir l'aplicació de missatgeria per discutir plans de guerra. L'entitat al·lega que l'administració Trump ha violat la llei en compartir aquestes dades confidencials en una aplicació que autodestrueix els missatges.
Un jutge ordena conservar els missatges del xat
Aquest dijous, un jutge federal ha ordenat a l'administració Trump conservar els missatges del xat de l'aplicació Signal en què es van discutir l'atac al Iemen.
James Boasberg, jutge del Districte de Columbia, ha dictat l'ordre en resposta a la demanda interposada per l'ONG American Oversight en conta de diversos funcionaris per debatre "plans de guerra" a través de l'aplicació, que destrueix els missatges al cap d'un temps.
El magistrat ha indicat a totes les agències implicades que preservin els missatges enviats en el xat entre els dies 11 i 15 de març. Aquests quatre dies és el període en què en el grup hi havia el periodista Jeffrey Goldberg, a qui l'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Mike Waltz, va incloure per error al xat.
- ARXIVAT A:
- Estats Units