L'Iran llança un atac massiu amb míssils contra Tel-Aviv, Jerusalem i altres punts d'Israel
- TEMA:
- Israel
L'Iran ha llançat un atac amb míssils balístics contra Israel. Les sirenes antiaèries s'han sentit a Tel-Aviv, a Jerusalem i en altres punts del país.
Les imatges mostraven com els projectils eren interceptats per la Cúpula de Ferro, el sistema de defensa aèria.
Alguns projectils han tocat nuclis urbans, on han destruït una escola i un restaurant al centre d'Israel. També han provocat una víctima mortal a Betlem, a la Cisjordània ocupada. Es tracta d'un jove palestí a qui li va caure la cua d'un míssil interceptat a sobre.
Segons estimacions de l'exèrcit israelià, uns 180 míssils han penetrat al seu territori en un atac que donen per acabat.
La Guàrdia Revolucionària de l'Iran ha confirmat que s'han llançat "desenes" de míssils contra objectius militars d'Israel. Més endavant, ha detallat que es tractava de tres bases de l'exèrcit israelià. Un dels projectils han arribat al voltant del quarter del Mossad --els serveis secrets exteriors-- a Tel-Aviv.
Assegura que és la resposta "legal, racional i legítima" als assassinats del líder de Hezbollah, Hassan Nasrallah --en un bombardeig a Beirut--, i del cap de la branca política de Hamas, Ismail Haniyeh --en un atac l'agost passat a Teheran.
El president iranià, Masoud Pezeshkian, ha avisat que l'atac d'aquest dimarts és "només una part" de la seva capacitat ofensiva. I ha dit, desafiant Israel: "No entreu en una confrontació amb l'Iran."
A l'altra banda, tampoc no ha estalviat amenaces el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que ha assegurat que l'Iran "pagarà pel greu error" que ha comès:
"El règim de l'Iran no entén la nostra determinació de defensar-nos i la nostra determinació de prendre represàlies contra els nostres enemics. Mantindrem la regla que vam establir: a qui ens ataqui, l'atacarem."
Paral·lelament, Israel ha instat a evacuar més zones del Líban que preveu atacar les pròximes hores, oficialment dirigint-se a objectius de Hezbollah.
A última hora d'aquest dimarts, Joe Biden ha explicat que manté un "diàleg actiu" amb Israel sobre el "càstig" que ha de rebre l'Iran. No en va, els Estats Units han estat els primers d'avisar de la imminència de l'atac i també són els més interessats a consensuar una resposta amb Netanyahu.
L'atac "tindrà conseqüències"
Un cop ha donat per finalitzat l'atac, l'exèrcit israelià ha dit que la població ja podia sortir de les àrees protegides. Els serveis d'emergència només han informat que s'han atès dos ferits lleus a Tel-Aviv, i tot apunta que l'atac s'ha pogut repel·lir.
Tot i això, el portaveu militar, Daniel Hagari, ha avisat l'Iran que l'atac tindrà resposta. "Estem en alerta màxima, tant defensivament com ofensivament; aquest atac tindrà conseqüències; tenim plans, i actuarem al lloc i a l'hora que decidim", ha dit.
Hores abans, Washington havia avisat que Teheran preparava el llançament "imminent" de míssils balístics contra Israel.
"Aquesta és una escalada significativa que tindrà greus conseqüències", ha advertit el conseller de Seguretat dels Estats Units, Mike Sullivan.
A conseqüència del llançament dels míssils, els aeroports israelians han deixat d'operar i s'ha tancat l'espai aeri als vols comercials. L'autoritat aeroportuària ha reobert l'espai aeri fa poca estona. El Líban, Jordània i l'Iraq també han pres aquesta mesura per l'atac que ha sobrevolat el seu territori.
Les forces armades dels Estats Units han col·laborat en la defensa aèria d'Israel, segons indica un comunicat de la Casa Blanca.
Celebracions a Beirut
En córrer la notícia que l'Iran havia decidit atacar Israel, a la capital del Líban s'ha respost gairebé immediatament amb ràfegues de trets molt intenses des de diferents punts de la ciutat. Algunes d'aquestes ràfegues eren, fins i tot, visibles a ull nu per l'efecte de les bales traçadores.
A les metralladores s'hi han sumat els clàxons dels cotxes als carrers i alguns focs artificials a l'horitzó.
Una part dels beirutins ha celebrat així la resposta de l'Iran, aliat xiïta de Hezbollah, als bombardejos contra el Líban d'aquests dies.
Al país dels cedres hi regna la incertesa sobre les implicacions que aquest atac tindrà sobre el conflicte obert entre Israel i Hezbollah.
Una incertesa acompanyada de l'esperança que Israel tombi la seva atenció cap a l'est i doni al Líban un respir.
Poques hores abans de l'atac iranià contra Israel, l'exèrcit israelià havia tornat a bombardejar Beirut. Han estat dos bombardejos separats per pocs minuts.
Les celebracions també s'han replicat a Teheran. Centenars de persones han sortit als carrers de la capital iraniana amb banderes de Hezbollah.
Hi ha hagut concentracions a la plaça Palestina i a la rodalia de la Universitat de Teheran.
Una agressió "a gran escala"
A primera hora de la tarda, el portaveu de l'exèrcit israelià, Daniel Hagari, havia advertit que es podria tractar d'una agressió a "gran escala" i ha demanat a la població que es tanqui als refugis quan s'activin les sirenes antiaèries.
"Estem seguint l'amenaça seriosament. Demanem a la ciutadania que segueixi les pautes del Comandament del Front Interior. El foc de l'Iran podria ser a gran escala", ha dit el general.
La cúpula militar, amb el ministre de Defensa, Yoav Gallant, al capdavant, s'ha reunit d'urgència per avaluar la situació. Als Estats Units, l'administració de Joe Biden ha assegurat que seguia de prop els esdeveniments i estava en contacte permanent amb el govern israelià.
Les informacions arribaven després que l'exèrcit israelià hagi confirmat que està fent una ofensiva terrestre al sud del Líban per neutralitzar la infraestructura de Hezbollah. També ha bombardejat el sud de Beirut a primera hora de la tarda.
La milícia xiïta ha respost amb atacs d'artilleria i llançaments de projectils cap a la zona de Tel-Aviv. Fa pocs minuts se sentien les sirenes antiaèries al centre d'Israel.
Perill d'una escalada regional
No és la primera vegada que l'Iran llança un atac aeri contra Israel. L'abril passat, el règim xiïta va disparar 300 míssils i drons cap a territori israelià, que van ser interceptats pels sistemes de defensa aèria, amb el suport dels Estats Units i el Regne Unit.
A l'agost, també va prometre represàlies per l'assassinat a Teheran del líder polític de Hamas, Ismail Haniyeh. El desafiament, però, va quedar en suspens fins ara.
Des de l'inici de l'ofensiva a Gaza, el 7 d'octubre passat, hi ha hagut el temor d'una escalada regional del conflicte per l'enemistat històrica de l'Iran --patrocinador de Hamas i Hezbollah-- i Israel.
Fins ara, Teheran ha defugit la confrontació directa amb Israel i, en canvi, ha fet servir els seus aliats regionals per castigar-lo.