Els míssils sobrevolant Ashkelon, al sud d'Israel, interceptats pel sistema de defensa aèria

L'Iran llança míssils contra Israel, on sonen les alarmes a diferents punts del país

Segons mitjans israelians, s'haurien llançat un centenar de míssils
Actualitzat
TEMA:
Israel

L'Iran ha començat un atac amb míssils cap a Israel. Les sirenes antiaèries s'han fet sentir a Tel-Aviv, en diferents punts del país i també a Jerusalem.

Les primeres imatges mostren com els projectils son interceptats pels sistemes de defensa aèria i s'escolta el soroll de les explosions al cel. Segons la premsa israeliana, es tractaria de dos-cents míssils disparats contra el seu territori.

Com a conseqüència, els aeroports israelians han deixat d'operar i s'ha tancat l'espai aeri als vols comercials. Jordània també ha tancat el seu espai aeri per l'atac amb míssils, que sobrevolen el seu territori. 

La Guàrdia Nacional iraniana ha confirmat que s'han llançat "desenes" de míssils contra objectius militars d'Israel, i que donarà detalls de l'atac més endavant. Els representants de l'Iran a l'ONU asseguren que és la resposta "legal, racional i legítima" als assassinats del líder de Hezbollah, Hassan Nasral·lah -- en un bombardeig a Beirut-- i el cap de la branca política de Hamas, Ismail Haniyeh, en un atac a Teheran. 

Hores abans, fonts de la Casa Blanca havia assegurat que Teheran es preparava pel llançament "imminent" de míssils balístics contra Israel.

"Un atac directe de l'Iran contra Israel portarà conseqüències greus", ha assenyalat l'oficial, afegint que els Estats Units estan donant suport als preparatius de defensa d'Israel.

Les Forces de Defensa d'Israel demana a la població que es refugiï en espais tancats quan s'activin les sirenes (Reuters)

Una agressió "a gran escala"

El portaveu de l'exèrcit israelià, Daniel Hagari, ha advertit que es podria tractar d'una agressió a "gran escala" i ha demanat a la població que es tanqui als refugis quan s'activin les sirenes antiaèries.

"Estem seguint l'amenaça amb seriositat. Demanem al públic que segueixi les pautes del Comandament del Front Interior. El foc d'Iran podria ser a gran escala", ha dit el general. 

​La cúpula militar, amb el ministre de Defensa Yoav Gallant al capdavant, s'ha reunit d'urgència per avaluar la situació. L'administració de Joe Biden ha dit que segueix d'aprop els esdeveniments i està en contacte permanent amb el govern israelià. 

Un agent israelià inspecciona el cràter que ha deixat l'impacte d'un míssil de Hezbol·lah en una autopista a Israel, aquest dimarts (REUTERS/Moti Milrod)( REUTERS/Moti Milrod )


Intercanvi de foc entre Israel i Hezbollah

El primer ministre Benjamin Netanyahu ha demanat a la població fer cas a les directrius de seguretat vigents --com la limitació a un màxim de 30 persones les trobades a l'exterior--. 

Les informacions arriben després que l'exèrcit israelià hagi confirmat que està fent una ofensiva terrestre al sud del Líban per neutralitzar la infraestructura de Hezbollah. També ha bombardejat el sud de Beirut a primera hora de la tarda. 

La mílicia xíïta ha respost amb atacs d'artilleria i llançaments de projectils cap als afores de Tel Aviv. Fa pocs minuts, les sirenes antiaèries s'han fet sentir al centre d'Israel. 

Perill d'una escalada regional

No és la primera vegada que l'Iran amenaça amb un atac aeri sobre Israel. L'abril passat, el règim xiïta va llançar 300 míssils cap a territori israelià, que van ser interceptats pels sistemes de defensa aèria, amb el suport dels Estats Units i el Regne Unit.

A l'agost, també va prometre represàlies per l'assassinat a Teheran del líder polític de Hamas, Ismail Haniyeh. El desafiament, però, va quedar en suspensió. 

Des de l'inici de l'ofensiva a Gaza, el passat 7 d'octubre, hi ha hagut el temor d'una escalada regional del conflicte per l'enemistat històrica de l'Iran --patrocinador de Hamas i Hezbol·lah-- i Israel. 

Fins ara, Teheran ha defugit la confrontació directa amb Israel i, en canvi, ha fet servir els seus aliats regionals per castigar-lo. 

ARXIVAT A:
Israel Iran
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut