L'infermera Sandra Lindsay ha estat la primera vacunada dels Estats Units (Reuters / Mark Lennihan)
La infermera Sandra Lindsay ha estat la primera vacunada dels Estats Units (Reuters / Mark Lennihan)

Els Estats Units comencen a vacunar contra la Covid el dia que superen les 300.000 morts

Sandra Lindsay, infermera de cures intensives al barri de Queens, a Nova York, ha estat la primera persona a rebre el fàrmac

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns comença la campanya de vacunació contra la Covid-19 als Estats Units, amb la vacuna desenvolupada per Pfizer i BioNTech.

Els primers 2,9 de milions de dosis produïdes a la planta de Pfizer de la ciutat nord-americana de Michigan ja s'han començat a distribuir arreu del país, per terra i per aire, aquest diumenge.

L'operació de vacunació ha començat a Nova York i la primera persona a rebre el fàrmac ha estat una infermera del barri de Queens, una de les àrees més castigades per la pandèmia. Sandra Lindsay, que treballa a la Unitat de Cures Intensives de l'hospital Jewish Medical Center, ha rebut la primera dosi a les 9.23 (hora local):

"Espero que això marqui el principi del final d'un temps molt dolorós en la nostra història."

Lindsay ha volgut donar les gràcies a tots els treballadors de primera línia que han lluitat i continuen lluitant contra el virus: "Vull inculcar la confiança al públic que la vacuna és segura", ha dit abans d'indicar que la seva feina "està guiada per la ciència".

L'estat de Nova York continua sent el que ha registrat més defuncions per coronavirus de tot el país. El governador, Andrew Cuomo, s'ha mostrat confiat que la vacuna "és l'arma que acabarà la guerra" i que aquest dilluns hi ha hagut "el començament de l'últim capítol del llibre". Cuomo ha dit que "així és com són els herois" i ha tingut paraules d'agraïment per a Lindsay i la resta de professionals de la salut.

 

 

La distribució de les vacunes a 70 graus sota zero és un repte logístic (Reuters/Michael Clevenger)

 

El repte logístic més important des de la II Guerra Mundial

Per fer-ho s'ha posat en marxa una operació publicoprivada que és el repte logístic més important des de la Segona Guerra Mundial.

Implica dues grans empreses del sector, UPS i FedEx, i la coordinació conductors, pilots d'avió, farmacèutics i personal hospitalari.

Tot per garantir que la vacuna arriba a tots els punts de vacunació sense que es trenqui la cadena del fred, perquè cal conservar-la a 70 graus sota zero.

Les autoritats de cadascun dels 50 estats tenen l'última paraula sobre qui es vacuna primer, però coincideixen que cal prioritzar el personal sanitari i els usuaris de residències de gent gran.

 

S'ha posat en marxa una operació publicoprivada amb UPS i FedEx, grans operadors logístics (Reuters/Morry Gash)


A partir d'aquesta partida inicial de 2,9 milions de dosis, es vol arribar a administrar-ne fins a 40 milions abans d'acabar l'any.

A banda dels professionals de la salut i la gent gran, també es vacunarà, d'entrada, les persones considerades essencials dels poders executiu, legislatiu i judicial.

El president dels Estats Units, Donald Trump, encara no ha confirmat si se la posarà; el president electe, Joe Biden, en canvi, ja ho ha confirmat.

 

L'inici de la distribució de les vacunes ha generat molta expectació (Reuters/Michael Clevenger)


Més de 300.000 morts per Covid-19

La campanya de vacunació als Estats Units comença quan el país passa pel pitjor moment de la pandèmia, que aquest dilluns ha superat les 300.000 víctimes mortals al país. El recompte independent de la Universitat Johns Hopkins ha informat de 300.267 defuncions als Estats Units, el país del món amb més morts en termes absoluts.

La xifra s'ha assolit en un moment en què hi ha dies en què es registren xifres de morts similars a les que hi va haver en els atemptats de l'11-S (2.977) o l'atac a Pearl Harbor (2.403).

Només en els cinc primers dies de desembre, s'han registrat un milió de casos nous de coronavirus. Durant una setmana, la Covid-19 va superar les malalties cardíaques com la principal causa de mort als Estats Units.

En total, gairebé 17 milions de nord-americans s'han contagiat de Covid-19.

 

Una ambulància trasllada una pacient de coronavirus a Nova York
Una ambulància trasllada una pacient de coronavirus a Nova York (EFE / Justin Lane)

 


També al Canadà

Aquesta matinada també han arribat les primeres vacunes de Pfizer-BioNTech al Canadà.

En aquest cas es tracta de dosis produïdes a Bèlgica, a la planta que Pfizer té a la ciutat de Puurs.

Un primer avió ha aterrat a Mont-real, i d'altres ho continuaran fent els pròxims dies, fins a transportar un primer lot de 30.000 dosis.

Abans d'acabar l'any, n'han d'arribar 249.000.

 

Al Canadà hi han arribat vacunes produïdes a Bèlgica (Reuters/Canadian Forces)


El Canadà és el tercer país del món que ha aprovat la vacuna de Pfizer-BioNTech, de la qual ha adquirit 20 milions de dosis.

Les xifres de la pandèmia al Canadà són molt inferiors a les dels Estats Units: hi ha hagut 430.000 contagis i més de 30.000 morts.

Les províncies del Quebec i Ontario, les dues més castigades pel coronavirus, han avançat que començaran a vacunar els professionals i els usuaris de les residències de gent gran.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19VacunesEstats UnitsTrump Joe Biden
Anar al contingut