Soldats de l'exèrcit dels Estats Units fan guàrdia als afores de l'aeroport de Kabul (Reuters)

Els Estats Units completen la retirada i deixen l'Afganistan en mans dels talibans

Vint anys després de la invasió per expulsar-los, l'exèrcit nord-americà marxa d'un país que torna a estar en mans dels talibans
Actualitzat
TEMA:
Afganistan

Els últims avions amb tropes dels Estats Units han sortit aquest dilluns al vespre de l'Afganistan. D'aquesta manera, el Pentàgon dona per acabada una missió que va començar fa 20 anys, després dels atacs de l'11 de setembre del 2001.

Quan faltava un minut per dos quarts de deu de la nit, hora catalana, l'últim avió militar dels Estats Units, un C-17, s'ha enlairat de l'aeroport internacional Hamid Karzai de Kabul. En aquest últim vol hi viatjava l'ambaixador en funcions, Ross Wilson.

Ell ha estat el penúltim membre de l'expedició en pujar a l'aeronau; l'últim ha estat el general Chris Donahue, que amb aquesta instantània queda immortalitzat com l'últim soldat nord-americà en abandonar l'Afganistan.

El general Chris Donahue, retratat amb una òptica de visió nocturna (US Army / Reuters)

D'aquesta manera, els EUA han posat fi a la retirada de l'Afganistan dins del termini marcat pel president, Joe Biden, que va posar el 31 d'agost com a data límit.

El cap del Comandament Central dels EUA, el general Kenneth McKenzie, ha dit en roda de premsa que els EUA i la coalició de països que els donen suport han evacuat més de 123.000 civils des del 14 d'agost, el dia abans que els talibans entressin a Kabul. D'aquests, més de 79.000 han estat evacuats en vols militars dels Estats Units:

"Soc aquí per anunciar la culminació de la nostra retirada de l'Afganistan i el final de la missió per evacuar ciutadans dels Estats Units, nacionals de tercers països i afganesos vulnerables"

Més enllà del replegament militar, encara continua la missó diplomàtica per garantir que els ciutadans dels Estats Units i els "afganesos aptes" que vulguin, puguin marxar.

El general Kenneth McKenzie, en la roda de premsa telemàtica d'aquest dilluns a la nit (EFE)


Aquest dimarts, el president dels Estats Units, Joe Biden, farà un discurs per explicar a la ciutadania la decisió de no prolongar la presència de les tropes nord-americanes a l'Afganistan més enllà del 31 d'agost.

En un comunicat, Biden ha assegurat que aquest va ser el consell unànime de l'Estat Major de la Defensa i de tots els comandants sobre el terreny.

Malgrat la retirada, McKenzie ha assegurat que els Estats Units sempre es reservaran el dret a atacar objectius d'Al Qaida o Estat Islàmic.

Un helicòpter de transport CH-47 Chinook entra dins d'un avió C-17 de l'exèrcit dels EUA, a l'aeroport de Kabul (Reuters)


Els talibans: "Hem tornat a fer història"

Poc després del final de la missió dels Estats Units, un dirigent dels talibans, Anas Haqqani, ha proclamat que el règim talibà ha tornat a fer història, en un missatge en anglès:

"Hem tornat a fer història. Els 20 anys d'ocupació de l'Afganistan per part dels Estats Units i l'OTAN han acabat aquesta nit. Soc molt feliç perquè, després de 20 anys de jihad, sacrificis i adversitats, tinc l'orgull de viure aquests moments històrics. Reso per les ànimes de tots els màrtirs de la jihad"

 

Una missió de 20 anys

"La retirada d'aquesta nit significa el final del component militar de l'evacuació, però també el final de la missió que va començar fa gairebé 20 anys a l'Afganistan, poc després de l'11 de setembre del 2001", ha apuntat McKenzie.

De fet, l'11S és l'origen de la missió nord-americana a l'Afganistan. Durant la presidència de George W. Bush es va iniciar l'operació Llibertat Duradora, que va desallotjar els talibans del poder, acusats de donar cobertura i refugi als autors dels atemptats.

En el marc d'aquesta missió, el maig de 2011 tropes nord-americanes van capturar i matar Osama bin Laden, líder d'Al Qaida i considerat el cervell dels atemptats contra les Torres Bessones i el Pentàgon, l'any 2001.

Els Estats Units van començar la retirada de l'Afganistan el mes de maig, però en les últimes setmanes han hagut d'enviar-hi reforços per garantir la seguretat de l'aeroport, a causa del ràpid avenç dels talibans, que van arribar a la capital el 15 d'agost.

En les últimes setmanes, les tropes dels Estats Units han estat blanc d'atacs d'Estat Islàmic. Aquest dilluns, el Pentàgon ha reiterat que les amenaces "encara són reals, estan actives i, en molts casos, encara són específiques".

Dijous passat, 13 soldats nord-americans van morir i 18 més van resultar ferits en un atemptat als afores de l'aeroport de Kabul, reivindicat per Estats Islàmic. En l'atac van morir més de 150 civils afganesos.

 

 

ARXIVAT A:
Afganistan Estats Units Talibans
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut