Gentada esperant a l'exterior de l'aeroport per poder fugir dels talibans, aquest dimecres a Kabul (Reuters)

Els Estats Units forcen els altres països a acabar l'evacuació de Kabul aquest divendres

En paral·lel, asseguren que Estat Islàmic pot estar preparant atemptats a Kabul i demanen que la gent no vagi a l'aeroport
Josep Maria Camps Collet Actualitzat
TEMA:
Afganistan

Ho va avançar aquest dimecres la ministra de Defensa de Bèlgica, Ludivine Dedonder: els Estats Units han exigit als altres països que acabin l'evacuació de Kabul abans d'aquest dissabte, 28 d'agost.

El motiu seria que l'exèrcit nord-americà calcula que necessitarà els 4 dies que quedaran fins al 31 per poder fer l'evacuació dels seus ciutadans, soldats i col·laboradors afganesos.

Dedonder va assegurar que els EUA ho han demanat a tots els països, i que sigui "el més aviat possible":

"De moment comptem amb el 27 d'agost, però això pot canviar. L'objectiu, en tot cas, és treure la gent tan ràpidament com sigui possible."


França i Espanya, aquest divendres

Aquest dijous al matí el primer ministre francès, Jean Castex, ho ha confirmat, assegurant que França acabarà l'evacuació aquest divendres a la nit i que després marxaran els seus militars.

França fa servir Abu Dhabi com a estació de pas entre Kabul i París, ruta per la qual han evacuat uns 2.500 afganesos, mentre que Bèlgica ha establert la base a la capital del Pakistan, Islamabad.

També el govern espanyol preveu acabar aquest divendres l'evacuació, segons assegura una informació del diari El País, tot i que de moment no hi ha hagut cap confirmació oficial.

Això malgrat que la ministra de Defensa, Margarita Robles, va admetre aquest dimarts que fins i tot comptant que la data final fos el 31 d'agost, no hi hauria prou temps per evacuar tothom que tenien a les llistes.


Els Països Baixos, aquest dijous

Els Països Baixos han avançat el final de l'evacuació a aquest dijous, malgrat que han admès que tampoc no s'hauran pogut endur totes les persones que preveien.

En una carta adreçada al Parlament, el govern neerlandès ha dit aquest mateix dijous que han estat els Estats Units els que els han comminat a evacuar ràpidament:

"Aquest és un moment dolorós perquè significa que malgrat els grans esforços dels últims dies, persones que teníem previst portar als Països Baixos quedaran enrere."

Fins ara aquest país ha evacuat unes 1.200 persones, i els centenars de neerlandesos que encara hi ha a Kabul hauran de marxar aquest mateix dijous.

Cua de ciutadans afganesos esperant per pujar en un avió militar dels Estats Units, aquest dimarts a l'aeroport de Kabul (Reuters)

Bèlgica ja ha acabat aquest dimecres

I aquest mateix dijous al matí el primer ministre de Bèlgica, Alexander de Croo, ha anunciat que aquest dimecres van completar l'evacuació de l'aeroport:

"Vam tenir molts contactes amb països socis i hem vist que altres països han arribat al mateix punt de vista que Bèlgica: disminuir, aturar el nombre de vols des de Kabul".

El govern d'aquest país, per tant, ha accelerat a correcuita els plans d'evacuació, i ha assegurat que ha pogut evacuar 1.400 persones, més de les que havia previst inicialment.

"Alt risc d'atemptat"

Els Estats Units no han fet públiques aquestes peticions als seus aliats, però sí que han alertat que hi ha un alt risc d'atemptat als voltants de l'aeroport de Kabul i han demanat que ningú s'hi acosti.

També el Regne Unit i Austràlia han emès alertes similars i asseguren que seria una branca d'Estat Islàmic, organització enfrontada als talibans, qui podria cometre els atemptats.

Aquest dijous al matí el responsable polític de l'exèrcit del Regne Unit, James Heappey, ha dit que hi ha informació "molt i molt creïble" que alerta que s'estan preparant atemptats.

"Hi ha informes molt i molt creïbles d'un atac imminent, i per això aquest dimecres es van canviar les recomanacions d'Afers Exteriors perquè la gent no vaig a l'aeroport, es refugiïn en un lloc segur i esperin instruccions."

El Regne Unit ha evacuat fins ara de Kabul 11.500 persones, 7.000 de les quals afganeses, segons xifres oficials, i aquest dijous s'enlairaran de l'aeroport 11 avions més.

Ciutadans australians i afganesos esperant poder marxar, aquest diumenge a l'aeroport de Kabul (Reuters)

Aquesta presumpta amenaça terrorista és una de les principals motivacions dels països que han accelerat l'evacuació: ho ha admès el primer ministre belga aquest dijous:

"D'acord amb la situació de seguretat i amb les indicacions rebudes de socis internacionals, no hem tingut una altra opció que sortir de l'aeroport de Kabul."

De moment els països que ja han donat per completada l'evacuació de l'Afganistan són Bèlgica, Polònia i Dinamarca, i n'hi ha altres, com Hongria o els Països Baixos, que ho faran en les pròximes hores.

 

Ciutadans australians i afganesos, aquest diumenge dins d'un avió de l'exèrcit australià (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Afganistan Talibans Estat Islàmic
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut