Eufòria entre els simpatitzants de Fetterman a Pennsilvània, una victòria que suposa un revés per a Trump (Reuters/Quinn Glabick)

Biden resisteix més del previst a les eleccions de mig mandat i no hi ha onada republicana

Al Senat, els demòcrates s'enduen una important victòria a Pennsilvània, mentre que els republicans serien els guanyadors a la Cambra de Representants
Redacció / Agències Actualitzat
TEMA:
Eleccions Estats Units

La composició del Congrés dels Estats Units --format per la Cambra de Representants i el Senat-- continua en l'aire després de les eleccions legislatives d'aquest dimarts.

L'escrutini ha avançat molt poc aquest dimecres, i encara no s'ha arribat a saber qui té les majories suficients per declarar-se guanyador en alguna de les dues cambres legislatives. 

Els resultats provisionals de les midterm indiquen un avantatge dels republicans al Senat, tot i que els demòcrates han resistit millor del que es preveia i la victòria republicana podria ser agredolça perquè no es dona l'onada vermella" en què confiava l'expresident Donald Trump.


"Resultats decebedors" per a Trump

En un gest inusual en ell, Donald Trump ha reconegut que les coses no han anat tan bé com esperava. Ho ha fet a través de la xarxa social Truth, creada per ell mateix després de ser expulsat de Twitter, on ha parlat de "resultats en certa manera decebedors". Tot i això, ha matisat que, a nivell personal, les eleccions han estat un triomf.

El president Biden respira una mica més alleujat i celebra que finalment no es produís "l'onada vermella" dels republicans que vaticinaven les enquestes a les eleccions de midterm.

"Hem perdut menys escons a la Cambra de Representants que cap president demòcrata en els darrers quatre anys. Tenim el millor resultat de mig mandat des del 1986, i una altra cosa que sabem és que els votants parlen clarament sobre les seves preocupacions. Ens envien un missatge clar i inequívoc : que volen preservar la nostra democràcia i protegir el dret d'escollir en aquest país, i ho vull agrair especialment a la gent jove."

Biden ha reiterat la seva intenció de presentar-se a la reelecció del 2024 assegurant que farà tot el possible per garantir que el seu predecessor Donald Trump no torni a la Casa Blanca.
 

Avantatge republicà a la Cambra de Representants

En el cas de la Cambra de Representants, segons les projeccions dels principals mitjans nord-americans, els republicans porten la davantera aquest dijous de matinada en haver-se assegurat almenys 207 dels 218 escons que necessiten per controlar el Congrés. Els demòcrates, per la seva banda, tenen 184 escons, i més d'una quarantena encara estan per decidir.

 

Amb aquest avantatge, i que els conservadors vagin al davant en l'escrutini als estats encara per decidir, fa que molts mitjans anticipin com a probable la victòria republicana a la Cambra.

Alegria entre seguidores republicanes durant el recompte a Florida (EFE/EPA/Cristobal Herrera Uslashkevich)

Però el control del Senat es juga encara en uns quants estats i en un clima molt polaritzat. 
 

Frec a frec entre republicans i demòcrates al Senat

Dels 100 escons en disputa, els demòcrates en tenen assegurats 48 i els republicans, 49. Dos dels estats que falten per acabar l'escrutini -Arizona i Nevada- es decanten del costat progressista i conservador respectivament, encara que encara és d'hora per declarar un guanyador en cap dels dos.

A Geòrgia, on el republicà Herschel Walker esperava arrabassar el lloc al demòcrata Raphael Warnock, s'haurà d'anar una segona volta, perquè cap dels dos candidats ha arribat a obtenir el 50% dels vots. La segona volta es farà al 6 de desembre, i si els resultats venen d'un senador, la incertesa es mantindrà setmanes.

Fa dos anys, Joe Biden va guanyar Donald Trump per la mínima a Geòrgia, un fet que l'expresident republicà va utilitzar per denunciar falsament frau electoral i forçar un recompte.

Tradicionalment, aquest estat del sud ha optat pels republicans, però la torna ha canviat, cosa que s'atribueix a un pes més gran de la població afroamericana.

Per ara, els blaus també han arrabassat als republicans les governacions de dos estats, Maryland i Massachusetts. En aquest últim estat hi haurà per primer cop una dona i, a més, obertament lesbiana.

Entre els guanyadors republicans, el governador de Florida, Ron DeSantis, que ha aconseguit la reelecció, consolida el bastió republicà i guanya punts com a aspirant a la candidatura a la presidència per al 2024. Malgrat Trump, DeSantis no s'ha molestat a desmentir-ho.

L'actual governador de Florida, Ron DeSantis, ha consolidat el bastió republicà(Reuters/Marco Bello)

Els conservadors vermells també han mantingut Texas, on governen des de fa 30 anys.
 

L'estat clau de Pennsilvània canvia de color

Els blaus mantenen governs de territoris considerats importants, com Califòrnia, Nova York, i també han obtingut una victòria destacada a Pennsilvània, un dels estats més disputats i clau per decidir qui controla el Senat. Pennsilvània ha passat dels republicans als demòcrates

El candidat demòcrata, John Fetterman, s'ha donat per guanyador en un tuit.

Pennsilvània és un dels estats on Joe Biden i Donald Trump han destinat més esforços durant la campanya. És on la van obrir i on van fer grans mítings dissabte passat. En el cas de Biden, acompanyat de l'expresident Barack Obama, que va insistir que la democràcia està en joc en aquestes eleccions.

Fetterman s'ha imposat a Mehmet Oz, aliat de Trump conegut popularment com a Dr. Oz per les intervencions a la televisió, on va arribar a tenir un programa diari de consells mèdics.

El demòcrata John Fetterman ha arrabassat als republicans l'escó per Pennsilvània al Senat (Reuters/Quinn Gablicki)


Pelosi i Ocasio-Cortez, reelegides a la Cambra de Representants

La presidenta de la Cambra de Representats, la veterana Nancy Pelosi, de 82 anys, ha aconseguit la reelecció pel districte 11 de Califòrnia.

Pelosi, però, no ha especificat si continuarà liderant els demòcrates a la cambra baixa quan el nou Congrés prengui possessió, el 3 de gener.

L'atac al seu marit influirà en la decisió, segons ha reconegut ella mateixa en diversos mitjans, però no se sap cap a on es decantarà la balança.

Pelosi ha escombrat el candidat republicà amb més del 80% dels vots, segons les estimacions del diari The New York Times.

Les urnes també han renovat la confiança en les integrants de l'anomenada "brigada" demòcrata, liderades per Alexandra Ocasio-Cortez, de Nova York, i on també hi ha les congressistes Ilhan Omar, de Minnesota, Rashida Tlaib, de Michigan, i Ayanna Pressley, de Massachusetts.


Trump agita la sospita de frau electoral

Fins i tot abans que els col·legis electorals tanquessin, Trump havia començat a mobilitzar els seus seguidors amb sospites de frau electoral.

Donald i Melania Trump, després de votar aquest dimarts a Palm Beach (Reuters / Ricardo Arduengo)

L'expresident dels Estats Units i els candidats republicans en diversos estats s'han dedicat a alimentar la desconfiança entre els votants, posant en dubte el bon funcionament d'algunes màquines de votació electrònica.

"Diuen que les màquines no funcionen, que s'estan quedant sense paper en diferents llocs de diferents estats. Estan passant moltes coses dolentes. Quedeu-vos a la cua, no marxeu. Sé que no voleu ser-hi si intenten forçar-vos, volen endarrerir la votació i no ho heu de permetre."

A les presidencials de fa dos anys, els republicans ja van denunciar que les eleccions havien estat manipulades en contra seva.
 

Unes eleccions que marcaran el final del mandat de Biden

Milions de nord-americans han votat en unes eleccions de mig mandat que poden ser claus per als dos anys que li queden a Joe Biden a la Casa Blanca.

Milers de votants han anat aquest dimarts a les urnes. Abans de la jornada electoral, més de 45 milions de nord-americans havien votat en persona anticipadament i 25 milions més ho havien fet per correu.

En aquests comicis es renoven els 435 membres de la Cambra de Representants, un terç del Senat (35 dels 100 senadors), 36 governadors i múltiples càrrecs locals i estatals. El líder de la majoria demòcrata al Senat, Chuck Schumer, ha admès que s'espera un resultat "molt ajustat" a tot el país, tot i que s'ha mostrat confiat en una victòria demòcrata.

Tradicionalment, les eleccions de mig mandat acostumen a ser un càstig per a l'inquilí de la Casa Blanca.

De moment, sembla que Joe Biden se n'ha sortit millor del que tothom es pensava. El president arribava als comicis en hores baixes i encara és possible que perdi el control de les dues cambres del Congrés, però la contundent escombrada republicana que alguns preveien no s'ha donat.

L'inquilí de la Casa Blanca ha piulat una fotografia en què felicita els demòcrates vencedors.

En canvi, en surt menys triomfant del que es creia l'expresident Donald Trump i el seu afany de tornar a ser candidat a la Casa Blanca a les presidencials del 2024.

Llarga espera per als resultats definitius

En un país amb nou fusos horaris i amb diverses batalles que es preveuen molt ajustades, els resultats pot ser que triguin. I, com més ajustat sigui el recompte, pot ser que encara triguin més.

Als Estats Units no hi ha una autoritat electoral central i els responsables del recompte dels vots són les secretaries d'Estat de cada territori. És per això que els resultats definitius poden trigar uns dies a saber-se.

Després del tancament dels centres de votació, es farà un pronòstic de guanyador a partir dels sondejos a peu d'urna i les prediccions dels grans mitjans de comunicació.

Per tant, podria ser que la composició definitiva del Senat i la Cambra de Representants no se sàpiga fins d'aquí uns dies.

Encara es podria endarrerir més si hi ha gaires polítics republicans que s'afegeixin a les teories conspiratives de Donald Trump i es neguin a reconèixer la derrota, en cas que perdin.

Una dona aquest dimarts en un centre de votació de Detroit (Reuters / Evelyn Hockstein)

Incidències amb màquines de vot i paperetes

Les eleccions transcorren amb normalitat a la majoria del país, tot i que s'han registrat alguns problemes en les màquines de vot i el vot per correu en algunes circumscripcions.

A Maricopa, a Arizona, el segon districte electoral més gran dels Estats Units, hi ha problemes amb les màquines de votació en aproximadament un de cada cinc centres de votació, segons la CNN.


Les autoritats estatals, però, subratllen que els votants poden dipositar les paperetes en una caixa amb seguretat i es recomptaran més tard.

Maricopa ja va ser centre de la polèmica en les eleccions presidencials de fa dos anys. Aleshores, Joe Biden va superar Donald Trump per 45.000 vots, després d'un segon recompte de les paperetes i enmig de les denúncies infundades de frau per part del republicà.

Diverses persones en màquines de vot a Las Vegas (Reuters / David Swanson)

A la costa est del país, al comtat de Mercer, a Nova Jersey, una incidència amb les màquines de votació ha fet que els electors haguessin d'introduir la papereta manualment a través d'una "ranura d'emergència".

La secretària d'Estat de Nova Jersey, Tahesha Way, ha assegurat que cada vot emès serà comptat:


A Pennsilvània, un estat decisiu en aquests comicis, encara no se sap si es tindran en compte unes 4.000 paperetes de vot per correu dels comtats d'Allegheny i Filadèlfia, alguns dels districtes més poblats del país.

El Tribunal Suprem de Pennsilvània va ordenar fa poc als comtats que no computessin els vots per correu sense data o amb la data incorrecta.

L'aspirant demòcrata al Senat John Fetterman va anar als tribunals perquè aquests vots es comptin, tot i que alguns no tenen data o tenen una data incorrecta. El polític demòcrata creu que no tenir-los en compte seria inconstitucional.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Estats Units Estats Units Trump Joe Biden
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut