Els Estats Units prohibeixen la importació de petroli, gas i carbó de Rússia
El Regne Unit anuncia que deixarà de comprar petroli rus a finals d'any, mentre la Unió Europea estudia la seva posició, més dependent del gas rus
El president nord-americà, Joe Biden, ha decidit prohibir les importacions de petroli, gas i carbó procedents de Rússia. La decisió l'ha anunciat en una compareixença a la Casa Blanca.
És un moviment limitat als Estats Units, sense participació europea. El president dels Estats Units ha admès que la mesura tindrà conseqüències en la seva ciutadania: "Tindrà costos". Tot i això, ha demanat a les empreses que no se n'aprofitin per apujar preus.
Un 7% del petroli que es fa servir als EUA és d'origen rus. El país, en canvi, no necessita importar gas perquè, de fet, n'és exportador.
El president nord-americà diu que la mesura compta amb el suport dels dos principals partits, demòcrates i republicans: "No subvencionarem la guerra de Putin".
Biden ha explicat també que abans de prendre la decisió han consultat amb els seus aliats, però reconeix que molts altres països no podran unir-s'hi. Un dels pocs que ha fet algun moviment és el Regne Unit, que aquesta mateixa tarda --pràcticament a la mateixa hora que els Estats Units--ha explicat que deixarà de comprar petroli rus. Ho farà progressivament fins a finals d'any, quan volen deixar de dependre'n del tot. Actualment, un 8% de tot el petroli del Regne Unit és rus.
Contactes amb Veneçuela
Els Estats Units ja havien mogut peces del tauler energètic en previsió que es tallessin els subministraments de petroli i gas de Rússia, i una de les peces és Veneçuela.
Aquest dilluns s'ha sabut que el govern de Joe Biden hi ha enviat una delegació per negociar l'alleujament de les sancions per importar petroli. El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ho ha confirmat.
Què farà Europa?
La Unió Europea també ha començat a pensar què faria si decidís prescindir dels subministraments russos. I és que un tall dels seus gasoductes afectaria un 40% del gas que es consumeix al continent, sobretot a Alemanya, Itàlia i als països de l'Est.
La Comissió ha plantejat la possibilitat d'incrementar les importacions a través dels gasoductes provinents de Noruega, l'Azerbaidjan o Escòcia. I també de comprar més gas natural liquat als Estats Units, Qatar, Nigèria o Austràlia.
Rússia avisa que els preus encara pujaran més
I la resposta de Rússia a un veto a la importació del seu gas arribava ja aquest dimarts. El govern rus assegura que el preu del barril de petroli s'enfilarà fins als 300 dòlars.
Això significaria un augment de més del doble respecte al que s'està pagant aquest mes de març (115 dòlars de mitjana) i multiplicar per 10 el preu que se'n pagava en plena pandèmia, el març del 2020: 32 dòlars per barril.
En un missatge de vídeo emès per la televisió estatal, el viceprimer ministre rus, Aleksandr Nóvak, ha assegurat que "és evident que un rebuig del petroli rus tindria conseqüències catastròfiques per al mercat mundial". Novak també assegura que Europa trigaria més d'un any per substituir les entregues de petroli rus.
Mentrestant, la tendència dels preus del gas i el petroli es manté a l'alça. Aquest dimarts, la gasolina i el gasoil costen dos i tres cèntims més per litre que fa vint-i-quatre hores.