Els Estats Units redueixen a 5 dies la quarantena per a positius de covid asimptomàtics
L'expansió de la variant òmicron provoca la cancel·lació de centenars de vols i l'escassetat de tests complica els diagnòstics
L'expansió de la variant òmicron del coronavirus ha portat el govern dels Estats Units a canviar les recomanacions d'aïllament en cas de les persones contagiades i contactes estrets de positius. El confinament de les persones que han donat positiu però no tenen símptomes es retalla a la meitat: passa dels 10 dies als 5.
El govern nord-americà ha obert la porta a relaxar les mesures perquè considera que l'òmicron sembla més contagiosa que altres mutacions del virus, però també menys greu.
El pròxim a plantejar-s'ho podria ser Itàlia, ja que el govern estudia reduir les quarantenes als positius que tinguin la tercera dosi. Potser fins i tot per sota d'aquests cinc dies. El temor del govern italià és que l'òmicron paralitzi el país, que té prop de dos milions de persones en aïllament.
De moment, als EUA, els Centres de Control de Malalties (CDC, per la sigla en anglès) han fet oficials els canvis suggerits pel president, Joe Biden, i per l'epidemiòleg i assessor mèdic del govern Anthony Fauci.
CDC has shortened the recommended time for #COVID19 isolation and quarantine. Learn more about what to do if you test positive or have close contact with someone who tested positive for COVID-19: https://t.co/ScxsyrZI16.
CDC (@CDCgov) December 27, 2021
També s'han apuntat noves mesures de cara al futur immediat, com ara si s'ha de mostrar una prova de vacunació en vols domèstics. Aquests dies, les aerolínies tenen cancel·lacions massives.
A més, el president Biden s'ha compromès a resoldre l'escassetat de proves de covid-19, ja que la variant òmicron amenaça de saturar els hospitals i destarotar els plans de viatge en una setmana de vacances per a molta gent.
Com es concreta el nou protocol?
Els Centres de Control de Malalties asseguren que s'ha demostrat científicament que la majoria dels contagis es produeixen al començament de la malaltia. Això voldria dir entre el primer i el segon dia de l'aparició dels símptomes i dos o tres dies després.
Per això, ara els positius s'han d'aïllar cinc dies, i, una vegada transcorreguts, han de fer servir la mascareta de manera estricta durant cinc dies més. D'aquesta manera es considera que es minimitza el risc d'infectar altres persones.
Els que siguin contactes estrets d'una persona contagiada també han de seguir mesures actualitzades.
Els que s'han vacunat recentment no s'han d'aïllar, però han de passar deu dies amb la mascareta posada "en tot moment".
Si no estan vacunats o bé fa més de sis mesos que van rebre la injecció (o només dos, si es van vacunar amb Janssen), han de seguir el mateix protocol d'aïllament de cinc dies i mascareta estricta els cinc dies següents. També els recomanen que, si poden, es facin un test.
Centenars de vols cancel·lats
En els últims dies, el nombre de contagis entre les tripulacions de vol ha obligat a anul·lar centenars de viatges.
Només aquest dilluns, dia 27, les companyies aèries nord-americanes van cancel·lar prop de mil vols, en el quart dia consecutiu d'anul·lacions.
Els consellers delegats de grans aerolínies com Delta, United o American havien fet pressió perquè es reduïssin els aïllaments, com finalment ha passat.
En canvi, els sindicats d'auxiliars de vol s'estimarien més que es mantinguessin els deu dies de quarantena i demanaven que els protocols se cenyissin a motius purament científics i no pas econòmics.
Certificat de vacunació en vols interns
L'epidemiòleg de capçalera del govern nord-americà, Anthony Fauci, ha argumentat que seria "raonable" avaluar la implantació de nous requisits de vacunació per als vols domèstics.
Fins ara, els Estats Units demanen un certificat de vacunació als viatgers de vols internacionals que no siguin ciutadans ni residents permanents als EUA. També han de demostrar que han donat negatiu en un test de coronavirus.
En canvi, als vols interns no hi ha cap protocol semblant, però Fauci considera que, si es demanés el certificat de vacunació, s'encoratjaria la gent a posar-se les injeccions.
La taxa de vacunació als Estats Units és del 61%, una xifra baixa comparada amb països com Espanya (90%) o Portugal (88%)
Els tests, l'assignatura pendent
El nivell d'infecció és semblant al de l'hivern passat i s'han superat les xifres de contagis de l'estiu, amb la variant delta. La setmana passada, el govern nord-americà va distribuir 500 milions de tests i va enviar militars als hospitals més desbordats.
Mentre els casos es disparen, l'accés als tests és complicat. En molts estats és pràcticament impossible aconseguir una cita i els tests d'antígens que es poden fer a casa s'han esgotat.
El president Biden ha promès que s'ampliaran els punts de vacunació, es reforçarà el personal sanitari i es faran més proves diagnòstiques.
Els últims set dies, la mitjana de nous casos ha pujat un 55% i els contagis s'han situat, també de mitjana, al voltant dels 205.000 diaris.
Revetlles de Cap d'Any
Pel que fa a les festes per celebrar l'entrada de l'any nou, el govern les desaconsella.
"Si parlem d'una revetlla de Cap d'Any, recomano fermament que ens n'allunyem. Hi haurà altres anys per fer-ho, però aquest no", ha dit Fauci, l'assessor mèdic en cap de Joe Biden, a la CNN. "Encara hem de ser extremadament curosos."