Istanbul

Els estris que s'haurien fet servir per matar Khashoggi, a vista de raigs X

La fiscalia saudita demana pena de mort per a cinc sospitosos de l'assassinat i en desvincula el príncep hereu

RedaccióActualitzat

Desfibril·ladors, xeringues i tisores. És el que duien a les maletes els 15 membres de la delegació saudita que haurien assassinat el periodista Jamal Khashoggi al consolat del regne a Istanbul.

Els raigs X de l'equipatge a l'aeroport, publicats al diari oficialista turc "Sabah", no van aixecar sospites entre els guardes de seguretat. Segons les lleis de transport, tot aquest material no es pot passar a cabina, però ho van poder fer perquè tot anava amb la marca "valisa diplomàtica".

Les fotografies de les maletes captades pels escàners permeten veure que a l'equipatge hi havia també intercomunicadors, bisturís i grapadores, que haurien servit, sempre segons la versió de Turquia, per neutralitzar, matar i esquarterar Khashoggi i tancar les bosses on s'haurien recollit les despulles del periodista. 

 

 

Turquia diu que el presumpte comando assassí estava liderat per Maher Abdulaziz Mutreb, un dels homes més propers del príncep hereu saudita, Mohammed bin Salman

Notícia relacionada: El príncep hereu saudita parla per primer cop de "l'incident odiós" de Khashoggi

La versió saudita sobre l'assassinat de Khashoggi

L'Aràbia Saudita ha fet públiques aquest dijous les conclusions de la investigació que ha fet sobre la mort del periodista. N'ha exculpat totalment el príncep hereu i ha denunciat que es vulgui "polititzar" aquest cas, que ha impactat el món i ha qüestionat la figura de Bin Salman

Després d'haver dit en un primer moment que el periodista va sortir del consolat, i donar explicacions contradictòries, finalment, Riad va atribuir la mort de Khahsoggi a una acció en solitari. Ara ha matisat la versió. 

El fiscal general saudita, Saud al Moyeb, ha afirmat que Khashoggi va morir, el 2 d'octubre passat, per una sobredosi d'un somnífer, i que el van esquarterar i lliurar a un "col·laborador turc". 

Riad manté que el punt de partida del crim és la informació d'un exconseller del regne -Saud al Qahtany, destituït dues setmanes després d'esclatar del cas-, que va acusar Khashoggi de suposats "vincles amb organitzacions estrangeres enemigues del regne". El columnista del "The Washington Post", crític amb l'executiu saudita, es va exiliar als Estats Units el 2017.

Notícia relacionada: L'últim article de Khashoggi per demanar llibertat d'expressió en el món àrab

El fiscal ha assegurat que el subdirector dels serveis secrets saudites, Ahmad Asiry -destituït el 19 d'octubre- va ordenar el 29 de setembre anar a buscar el periodista a Istanbul i fer-lo tornar a l'Aràbia Saudita "per la força si és necessari", tot i que no tenia intenció que el matessin. 

Segons el fiscal, l'ordre d'assassinar-lo va sortir del cap de "l'equip de negociació" que va viatjar a Istanbul.

La fiscalia ha confirmat també que les càmeres de vigilància del consolat es van desactivar i que el cap del comando i el líder de l'equip de negociacions van acordar escriure un informe fals sobre els fets, que van traslladar a l'exvicepresident dels serveis secrets. 
 

Un cartell recordant Jamal Khashoggi davant del consolat saudita a Istanbul (Reuters)

Aquesta versió és diferent de la de Turquia, sobretot pel que a l'inductor de l'assassinat. El president turc, Recep Tayip Erdogan, va afirmar que tenien la certesa que l'ordre va venir "dels més alts nivells" del govern saudita. Turquia va enviar els àudios de la tortura i mort a diversos països

Després de sentir el fiscal saudiat, el ministre d'Exteriors turc, Mevlüt Çavusoglu, ha rebujat les explicacions i les ha considerat "insatisfactòries". 

Notícia relacionada: Khashoggi va ser estrangulat i esquarterat, segons la fiscalia turca

Demanen la pena de mort per a cinc acusats

La investigació saudita ha identificat l'inductor i els autors de la mort, cinc persones que "han confessat". No n'ha detallat la identitat ni quins càrrecs s'imputen a cadascun. Sí, però, que els demana la pena de mort. 

A més, el fiscal ha afegit que hi ha deu sospitosos més detinguts. 
 

Dones fotografiant-se davant una imatge del príncep hereu saudita (Reuters)

També s'ha fet un retrat robot del "col·laborador" al qual s'haurien entregat les restes. I s'ha identificar l'home que es va vestir amb la roba, rellotge i ullleres de Khashoggi després de l'assassinat. El doble de Khashoggi ho va llençar tot a la brossa. 

Un mes i mig després de la desaparició, el cos de Jamal Khashoggi, que va entrar al consolat saudita per anar a buscar uns documents per casar-se, encara no ha aparegut. Les últimes especulacions apunten que l'haurien dissolt en àcid

ARXIVAT A:
Aràbia SauditaJamal Khashoggi
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut