Després de setmanes de mobilitzacions, els estudiants han aconseguit l'objectiu de forçar la dimissió de la primera ministra (Reuters/Mohammad Ponir Hossain)

Un Premi Nobel proposat pels estudiants, nomenat cap del govern interí de Bangladesh

Escoles i fàbriques tèxtils continuen tancades després de les manifestacions violentes d'aquest dilluns, que van acabar amb la fugida i dimissió de la primera ministra

RedaccióActualitzat

El president de Bangladesh, Mohammed Shahabuddin, ha acordat nomenar l'economista Muhammad Yunus, Premi Nobel de la Pau l'any 2006, líder del govern interí del país.

El líder de l'exèrcit ha pres la decisió després de reunir-se aquest dimarts amb els representants de les protestes estudiantils, que van ser qui va proposar el nom de Yunus com a possible cap de govern.

"No acceptarem cap govern amb el suport de l'exèrcit o dirigit per l'exèrcit", havia indicat Nahid Islam, un dels principals organitzadors del moviment estudiantil, abans de la reunió amb el president Shahabuddin.

Bangladesh esperava la formació d'un nou govern després que dilluns la primera ministra, Sheikh Hasina, dimitís i fugís a l'Índia enmig d'una onada de protestes que han deixat més de 300 morts. 

Aquest dilluns, el general en cap de l'exèrcit, Waker-uz-Zaman, va anunciar la formació d'un govern interí, després de parlar amb els partits de l'oposició i amb el president del país, Shahabuddin Chuppu. Llavors, se celebrarien eleccions "al més aviat possible", ha assegurat Chuppu. 

 

Milers de manifestants van assaltar la residència de la primera ministra, d'on van sostreure mobles i objectes (Reuters/Mohammad Ponir Hossain)

La proposta dels estudiants: un guanyador del Nobel

Des de mitjans de juliol, milers de manifestants joves --molts d'ells, estudiants-- han ocupat els carrers per demanar que es revoqui el sistema d'adjudicació de places de funcionari. El 30% dels llocs de treball públics estan reservats per als descendents dels soldats que van lluitar per la independència de Bangladesh el 1971.

Tot i això, les protestes s'han transformat en un moviment antigovernamental molt més ampli

Els líders estudiantils han anunciat aquest dimarts que volen un nou govern interí amb Muhammad Yunus, guanyador del Premi Nobel de la Pau, com a conseller en cap.

Yunus, de 84 anys, va rebre la distinció el 2006 per haver creat el Banc Grameen, amb el qual va treure milions de persones de la pobresa concedint petits préstecs de menys de 100 dòlars als pobres rurals de Bangladesh.

Un tribunal de Bangladesh va condemnar Muhammad Yunus a sis mesos de presó (Europa Press/Habibur Rahman)

Al juny va ser acusat de malversació per un tribunal, però ell ho ha negat. Segons els estudiants, Yunus, que és molt proper a la seva causa, acceptaria liderar un govern temporal. 

A Dhaka, la capital de Bangladesh, les escoles continuen tancades a l'espera de com evoluciona la situació. Les fàbriques tèxtils, que subministren peces de roba a algunes de les principals marques del món i són un pilar de l'economia, tampoc han aixecat la persiana.

Dilluns van morir desenes de persones més en enfrontaments amb la policia. En total, hi ha més de 300 víctimes mortals, entre manifestants i agents.

ARXIVAT A:
L'Índia Àsia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut