Els EUA admeten reunions amb l'oposició de Chávez però neguen haver afavorit el cop
L'administració nord-americana ha reconegut haver mantingut contactes amb l'oposició de Veneçuela, però ha negat que impulsés un cop d'estat en aquest país andí. Així s'ha expressat aquesta tarda el portaveu de la Casa Blanca, Ari Fleischer. El diari "The New York Times" informava en l'edició d'avui que alts funcionaris de l'administració Bush s'havien reunit diverses vegades durant els últims mesos amb líders de la coalició que va apartar momentàniament del poder el president Hugo Chávez. Mentrestant, el president veneçolà prepara canvis en els comandaments militars després de l'intent de cop d'estat. De moment, cinc generals s'hauran de presentar davant del Tribunal Suprem de Justícia com a implicats en el frustrat cop civicomilitar. El que va ser president interí, Pedro Carmona, és ja a casa seva sota arrest.
Amb la Constitució a la mà, Hugo Chávez es va presentar ahir davant els mitjans de comunicació per parlar d'obertura política. "Vull ser el president de tots els veneçolans", va dir en un discurs en què va mostrar clemència, anunciant l'alliberament de Pedro Carmona, i humilitat, demanant perdó als adversaris que ha ofès en el seu mandat.
Chávez va anunciar la creació avui mateix d'un consell federal, format pel govern, tots els governadors, alcaldes i poders constituïts, per obrir el camí del diàleg, i va insistir en la crida a la unió de tots els sectors de la societat. "Rectificaré els meus errors", va dir durant la llarga roda de premsa de tres hores.
Carmona, el cap de la patronal que va ser president durant dos dies, ja és a casa seva en arrest domiciliari, inculpat de rebel·lió militar i usurpació de poders, tot i que Chávez pensa que va ser utilitzat.
Chávez ha anunciat una reestructuració de les Forces Armades. La fiscalia general presentarà al Tribunal Suprem de Justícia un sumari contra cinc generals i almiralls per la sublevació i, segons els diaris veneçolans, ja hi ha prop d'un centenar d'oficials insubordinats processats per tribunals militars i s'investiga també civils.
Chávez no s'ha volgut pronunciar sobre el paper dels Estats Units en aquesta crisi. Segons publica avui el "The New York Times", alts càrrecs de l'administració Bush es van entrevistar diverses vegades amb els colpistes i els van manifestar el seu acord que Chávez hauria d'abandonar el càrrec. Tot i que asseguren que van aconsellar als colpistes que utilitzessin mètodes constitucionals, com un referèndum, diverses fonts acusen els Estats Units d'haver tancat els ulls davant els indicis colpistes o fins i tot d'haver-los encoratjat.