Treballadores sanitàries assajant l'operatiu per vacunar contra la Covid-19, aquest divendres, en un hospital d'Indianapolis, als EUA (Reuters)

Els EUA autoritzen la vacuna de Pfizer i començaran a administrar-la en les pròximes hores

Són el sisè país que l'autoritza, després que Trump ha pressionat l'agència del medicament

RedaccióActualitzat

L'agència del medicament dels Estats Units, l'FDA, ha autoritzat aquest divendres, per via d'urgència, la vacuna de Pfizer/BioNTech contra la Covid-19.

La intenció del govern federal és distribuir un primer lot de gairebé 3 milions de dosis en 24 hores arreu del país per vacunar les persones amb més risc davant la malaltia.

El president dels Estats Units, Donald Trump, ho ha celebrat amb un discurs solemne a la Casa Blanca que ha penjat a Twitter i en què s'ha atribuït el mèrit.

"Quan el virus de la Xina va envair les nostres costes vaig prometre que produiríem una vacuna en temps rècord abans d'acabar l'any. Van dir que no es podia fer, però amb l'anunci d'avui hem aconseguit aquest objectiu."


 

Preparatius de l'operatiu per començar les vacunacions, aquest divendres, en un hospital d'Indianapolis (Reuters)

Pressions de Trump a l'FDA

L'autorització d'urgència ha arribat després que un comitè assessor de l'FDA hi va donar el vistiplau amb 17 vots a favor, 4 en contra i una abstenció.

També arriba després de les pressions del govern Trump a Stephen Hahn, director de l'FDA, dient-li que anés preparant la dimissió si no ho tramitava aquest mateix divendres.

En un comunicat, Hahn ha assegurat que l'autorització s'ha fet amb totes les garanties científiques.

"La decisió d'avui segueix un procés de revisió obert i transparent que ha inclòs l'aportació de científics independents i experts en salut pública, i una avaluació exhaustiva per part dels professionals científics de l'agència."

"D'aquí menys de 24 hores"

En el seu breu discurs d'aquest divendres, Trump ha assegurat que aquest divendres la vacuna ja s'ha distribuït arreu del país i que es començarà a administrar aquest mateix dissabte als sanitaris i a la gent gran.

"Amb la nostra aliança amb FedEx i UPS, ja hem començat a enviar la vacuna a cada estat i districte postal del país. La primera vacuna s'administrarà d'aquí menys de 24 hores."

Wesley Wheeler, directiu de l'empresa de logística UPS, aquest dijous mostrant una ampolleta de la vacuna de Pfizer (Reuters)


El sisè país

Els Estats Units són el sisè país que autoritza provisionalment l'administració d'aquesta vacuna: després del Regne Unit, també ho han fet Bahrain, el Canadà, l'Aràbia Saudita i Mèxic.

Pfizer s'ha compromès a subministrar als EUA 25 milions de dosis abans d'acabar l'any, i 100 milions fins al març, per un preu total de 1.600 milions d'euros.

Molt possiblement, l'FDA també aprovarà la setmana que ve la vacuna de la farmacèutica Moderna, cosa que permetria duplicar les vacunacions.


300.000 morts

Les vacunes començaran a arribar als hospitals dels Estats Units quan la pandèmia està en plena expansió en aquest país, amb més de 200.000 positius i més de 3.000 morts cada dia.

És el país on la pandèmia ha fet més mal, amb diferència: segons algunes fonts, ja hi ha hagut més de 300.000 morts, i més de 16 milions de positius.

El segueixen el Brasil, amb 180.000 morts, i l'Índia, el segon país més poblat del món, amb gairebé 150.000 morts i pràcticament 10 milions d'infectats detectats.

 

La fàbrica de Pfizer a Portage, a Michigan, on es produeix la vacuna contra la Covid-19 als Estats Units (Reuters)

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19Estats Units
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut