Els EUA comuniquen als seus aliats que la Xina està disposada a ajudar Rússia militarment

Washington i Pequín es comprometen a mantenir "obert" el diàleg després de vuit hores de reunió d'alt nivell diplomàtic

RedaccióActualitzat

Reunió d'alt nivell diplomàtic entre els Estats Units i la Xina sobre la guerra d'Ucraïna, en què tots dos països han apostat per mantenir "obert" el diàleg, segons un comunicat de la Casa Blanca. La trobada arriba enmig de les acusacions creuades de les últimes hores en relació amb una suposada petició d'ajuda de Rússia a Pequín.

El conseller de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, i el director de l'Oficina de la Comissió d'Afers Exteriors, Yang Jiechi, que és el representant més important de la diplomàcia xinesa, s'han vist a Roma aquest dilluns durant més de vuit hores. En acabar no han fet declaracions a la premsa.

Abans de la reunió, Sullivan ha advertit que "evidentment" que Pequín s'enfrontarà a conseqüències si facilita que Rússia eviti les sancions imposades pels països occidentals.

De fet, els Estats Units ja han comunicat als seus aliats que la Xina té intenció de donar ajuda militar a Rússia per la invasió d'Ucraïna, segons publica el diari nord-americà "Financial Times". No és clar si l'ajuda ja ha començat o es produirà en el futur.

El missatge dels EUA ja advertia que la Xina negaria les acusacions, tal com ha acabat passant.


Pequín ho nega oficialment

"És completament fals, és pura desinformació", ha dit Pequín en relació amb les informacions publicades per diversos mitjans dels EUA citant fonts del Pentàgon.

"Recentment, els Estats Units han propagat desinformació sobre Ucraïna contra la Xina amb propòsits sinistres", ha dit el portaveu d'Exteriors xinès, Zhao Lijian, aquest dilluns en roda de premsa.

El "Financial Times" i el "Washington Post" van ser dels primers mitjans dels Estats Units a publicar, diumenge, que Rússia hauria demanat equipament i ajuda militar a la Xina des de l'inici de la invasió d'Ucraïna. Citaven fonts de funcionaris del govern dels Estats Units que volen mantenir l'anonimat. Segons el "New York Times", Moscou també hauria demanat ajuda econòmica a Pequín.

El Pentàgon tem, segons aquestes fonts, que la col·laboració militar de la Xina podria canviar la "situació de les forces" sobre el terreny. També podria contrarestar o deixar sense efecte les sancions imposades a Rússia per part dels països occidentals.

Per la seva banda, Rússia també ha negat haver demanat ajuda a la Xina. Segons el Kremlin, tenen prou capacitat militar per aconseguir els seus objectius militars segons el calendari previst.


La Xina, en una posició intermèdia

Fins ara, la Xina mantenia un precari equilibri. No condemnava la invasió russa a Ucraïna, però tampoc donava un suport explícit a Moscou. Però si ara es confirma que vol ajudar Rússia, canviarien els equilibris sobre el conflicte i en l'escena global.

Putin tindria en Pequín un salvavides impagable, no només a nivell militar per a la guerra, sinó a nivell econòmic, per fer front a les sancions imposades pels països occidentals.

I també perquè, si són coherents amb el que han dit, Europa i els Estats Units hauran d'imposar sancions a la Xina per col·laborar amb Rússia. Això donaria una dimensió planetària al conflicte.

Pequín manté, segons els experts, una posició "neutral però escorada cap a Rússia", o simplement ambigua. Fins ara, la Xina ha evitat condemnar les accions russes a Ucraïna i qualificar d'"invasió" l'operació militar. També ha insistit en el "respecte a la integritat territorial de tots els països" i que  cal fer atenció a les "demandes de seguretat legítima" de Rússia.

 

ARXIVAT A:
Ucraïna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut