A més de la multa, la Comissió dona tres mesos a TikTok per resoldre la situació (Europa Press)

Els EUA contra TikTok: Montana vol prohibir que la població es pugui descarregar l'app

Segons la normativa, les botigues d'aplicacions mòbils ja no podran oferir-ne la descàrrega o bé s'enfrontaran a multes de fins a 10.000 dòlars

Redacció/Agències

Montana, als Estats Units, és el primer estat que ha aprovat un projecte de llei per prohibir TikTok a tots els nous usuaris. El parlament estatal ha aprovat aquest cap de setmana tirar endavant la iniciativa. Perquè entri en vigor encara falta que la ratifiqui el governador republicà Greg Gianforte, que va acceptar prohibir l'aplicació dels dispositius dels treballadors públics.

En concret, el projecte de llei planteja que les botigues d'aplicacions mòbils com la Play Store d'Android o l'Apple Store ja no puguin oferir TikTok perquè els habitants de Montana se'l descarreguin.

Tant Apple com Google, que gestionen les aplicacions, s'enfrontarien a multes de fins a 10.000 dòlars si infringeixen la hipotètica prohibició.

L'empresa propietària de l'aplicació de vídeos curts més popular del món, ByteDance, podria quedar vetada dels dispositius mòbils de tots els habitants de la zona, si no és que ja se l'havien descarregat abans que la llei entri en vigor.

Seria la restricció més dura i generalitzada aprovada fins ara i va més enllà de la prohibició que ja va aplicar el govern federal o bé el Parlament Europeu.

Els funcionaris públics dels Estats Units fa temps que no poden incloure TikTok entre les aplicacions que descarreguen al telèfon mòbil.

Diversos sectors del país, entre els quals l'FBI, han assegurat que estan preocupats perquè el govern de Pequín pugui utilitzar l'aplicació per fer espionatge.

Des dels EUA, asseguren que la Xina té lleis en matèria de seguretat que podrien forçar les companyies tecnològiques a compartir dades amb els serveis d'intel·ligència governamentals.

TikTok i altres empreses argumenten que aquestes acusacions no tenen cap fonament ni sentit i que ja prenen mesures per protegir les dades dels usuaris.

TikTok ha dit en un comunicat: "Continuarem lluitant pels usuaris i creadors de TikTok a Montana. Aquesta atroç extralimitació del govern amenaça els drets de la Primera Esmena de la Constitució."

Han tornat a negar que mai hagin compartit dades amb el govern xinès i que no ho farien encara que els ho sol·licitessin. Alhora, treballen en una iniciativa anomenada "Projecte Texas", per emmagatzemar dades dels usuaris nord-americans en una plataforma independent. Els servidors els gestionaria l'empresa tecnològica dels EUA Oracle.

Fa pocs dies, el govern de Joe Biden va amenaçar TikTok de prohibir la xarxa social a tot el país. L'expresident Donald Trump ja va intentar imposar-li un veto, però després d'una llarga batalla legal no va reeixir.

L'empresa té més de 100 milions d'usuaris només als Estats Units i és una de les preferides entre infants i adolescents.

 

ARXIVAT A:
TikTokTecnologiaXarxes socials Estats UnitsXina
Anar al contingut