Imatge d'un concert de Coldplay a Austràlia, a finals del 2023 (Europa Press)
Imatge d'un concert de Coldplay a Austràlia, a finals del 2023 (Europa Press)

Els EUA denuncien Live Nation i Ticketmaster per monopoli en les entrades dels concerts

La Fiscalia nord-americana considera que l'empresa va maniobrar per apujar de manera "exorbitant" els preus dels espectacles i bloquejar la competència

RedaccióActualitzat

El Departament de Justícia dels Estats Units i 30 estats nord-americans han denunciat l'empresa promotora d'esdeveniments Live Nation, propietària de Ticketmaster, per presumptes pràctiques monopolístiques.

El govern dels Estats Units considera que l'empresa va inflar il·legalment el preu de les entrades dels concerts, fet que va perjudicar directament els consumidors i l'activitat dels artistes.

El fiscal general estatunidenc, Merrick B. Garland, s'hi ha referit en roda de premsa, qualificant les pràctiques de l'empresa de ticketing d'"anticompetitives" i "il·legals".

"Live Nation ha monopolitzat il·legalment el mercat de la indústria dels concerts en directe als Estats Units durant massa temps. És hora de posar-hi fi."

Garland assegura que l'empresa de promoció d'esdeveniments "bloqueja la competència" mitjançant contractes exclusius de venda d'entrades, que poden arribar a durar més d'una dècada, i amb la compra de grans recintes d'espectacles.

A més a més, el fiscal ha denunciat la "llista interminable" de tarifes que Live Nation imposa als consumidors, en conceptes com tarifes de servei o de processament dels pagaments, que ha qualificat d'"exorbitants".

Fans de Bruce Springsteen, en el concert que va fer a l'Estadi Olímpic Lluís Companys, el 2023
Fans de Bruce Springsteen, en el concert que va fer a l'Estadi Olímpic Lluís Companys, el 2023 (Pau Venteo/Europa Press)

Un gegant que gestiona el 80% de les entrades de les grans sales

Segons dades del ministeri públic nord-americà, el gegant del sector dels esdeveniments controla "almenys el 80% de la venda d'entrades" a les principals sales de concerts. A més, gestiona directament més de 400 artistes i és propietària totalment o en part de més del 60% dels grans amfiteatres dels Estats Units.

Segons el govern nord-americà, aquest fet deriva en què els fans acaben pagant més per assistir als concerts, els artistes acaben tenint menys oportunitats de tocar en concerts i els promotors més petits en queden exclosos.

 

El col·lapse amb Taylor Swift, la gota que va fer vessar el got?

Live Nation fa mesos que està sent escrutada per les seves pràctiques dubtoses dins el sector. Fans, artistes i polítics han reclamat durant anys que es revisi la compra de Ticketmaster per part de Live Nation, el 2010.

La malfiança sobre l'activitat de l'empresa va créixer, especialment després de l'escàndol en la venda d'entrades per a la gira de la cantant Taylor Swift, el 2022. El portal Ticketmaster, encarregat de la venda de les entrades, es va col·lapsar i va encendre els ànims dels fans de l'artista, que es van queixar de llargues hores d'espera, preus prohibitius i mala atenció al client.

La cantant Taylor Swift, en una actuació a Chicago durant la gira The Eras Tour
La cantant Taylor Swift, en una actuació a Chicago durant la gira The Eras Tour (Shanna Madison/Europa Press)

La mesura anunciada aquest dijous contra el gegant dels esdeveniments, s'emmarca en l'objectiu de govern del president Joe Biden per promoure la competència en diversos sectors, des de les Bich Tech a les empreses farmacèutiques, i lluitar contra els monopolis.

Els darrers tres anys, l'administració Biden ha presentat càrrecs per pràctiques monopolístiques contra altres gegants com Apple, Amazon o Google.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsMúsica
Anar al contingut