Varsòvia

Els EUA firmen l'acord per portar a Polònia el seu escut antimíssils i revifa la tensió amb Rússia

La secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice, i el seu homòleg polonès, Radoslaw Sikorski, han firmat a Varsòvia l'acord que dóna via lliure als Estats Units per desplegar el seu escut antimíssils a Polònia. La instal·lació del sistema permetrà interceptar possibles atacs exteriors. Com a contrapartida, Washington s'ha compromès a defensar Polònia si entra en conflicte amb altres països. Pel president polonès, aquest acord situa el país en primera línia mundial. Per Rússia, és una amenaça directa i Moscou ja ha anunciat negociacions amb Bielorússia per instal·lar-hi un sistema similar. El Ministeri d'Exteriors rus acusa Washington de tractar de "trencar l'equilibri estratègic".

Actualitzat

L'escut antimíssils que els Estats Units instal·laran a Polònia no ha contribuït a asserenar els ànims amb Rússia. Condoleezza Rice i el seu homòleg polonès, Radoslaw Sikorski, han firmat a Varsòvia l'acord per a la instal·lació de l'escut antimíssils, que es combinarà amb el radar nord-americà que hi haurà a la República Txeca. Com a contrapartida, els Estats Units es comprometen a defensar Polònia si entra en conflicte amb altres països. Pel president polonès, és un acord que situa el país en la primera línia mundial.

L'escut s'instal·larà en terrenys polonesos i servirà per interceptar amb més míssils possibles atacs exteriors, oficialment provinents de l'anomenat "eix del mal", encapçalat per l'Iran. Tanmateix, Rússia es dóna per al·ludida i ja ha anunciat negociacions amb Bielorússia per instal·lar-hi un sistema similar.

"Des del Bàltic fins a l'Adriàtic ha caigut sobre Europa un teló d'acer", deia Churchil l'any 1946. Seixanta anys després la línia divisòria entre les dues europes sembla que reneix.

El govern rus ha comunicat que no es limitarà a "mesures diplomàtiques", perquè el "potencial estratègic dels Estats Units s'aproxima insistentment" al seu territori.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut