Els EUA, França i el Regne Unit ataquen Síria de matinada
- TEMA:
- Síria
Els Estats Units, França i el Regne Unit han atacat aquesta matinada tres centres de recerca vinculats al programa d'armes químiques de Síria, en resposta al presumpte atac químic de fa una setmana a la ciutat de Douma, del qual culpen el govern de Bashar al-Assad.
L'atac l'havia anunciat Donald Trump a travès d'un missatge adreçat als nord-americans. Trump ha parlat d'atacs "precisos" contra l'armament químic de Bashar al-Assad, a qui ha anomenat "dictador sirià":
"Companys nord-americans, fa pocs moments he ordenat a les forces armades dels Estats Units que iniciessin atacs precisos sobre objectius associats a la producció d'armes químiques del dictador sirià Bashar al-Assad. Una operació conjunta amb les forces armades de França i el Regne Unit està en marxa."
Macron: "Han creuat la línia vermella"
El president francès, Emmanuel Macron, ha penjat a Twitter una fotografia d'ell reunit amb consellers militars i diplomàtics i un missatge en francès, anglès i àrab que justifica l'atac pel que va passar a Douma fa una setmana:
"El 7 d'abril dotzenes d'homes, dones i nens van ser massacrats a Douma amb armes químiques, en una violació total de les normes internacionals. Han creuat la línia vermella establerta per França el maig del 2017."
La ministra de defensa francesa, Florence Parly, ha dit que han avisat Rússia abans de l'atac i ha assegurat que l'atac ha estat "proporcionat" i amb "objectius molt precisos":
"No busquem la confrontació i refusem qualsevol lògica d'escalada. Aquesta és la raó per la que, amb els nostres aliats, ens hem assegurat que s'avisava els russos amb antelació."
May: "No busquem un canvi de règim"
Per la seva banda, la primera ministra britànica, Theresa May, ha assegurat que no hi havia cap alternativa a la intervenció armada d'aquesta matinada.
May ha afegit que l'únic objectiu és evitar que Assad torni a fer servir armes químiques:
"Això no va d'intervenir en una guerra civil, no busquem un canvi de règim."
Segons ha explicat el ministre britànic de defensa, la participació britànica ha constat del llançament de míssils Storm Shadow desde quatre avions de la base britànica d'Akrotiri, a Xipre.
L'objectiu d'aquests míssils hauria estat un objectiu militar a prop d'Homs on es considera que hi havia armes químiques.
Un hora d'atac
L'atac, que ha durat una hora, ha estat específicament dirigit a destruir el programa d'armament químic del règim de Bashar al-Assad.
El president nord-americà, Donald Trump, ha dit que mantindrà la resposta militar a Síria fins a aconseguir aturar l'ús d'armament químic a la zona. El Pentàgon ha confirmat les paraules de Donald Trump i també ha insistit que l'atac es pot repetir si el rais sirià torna a utilitzar armes químiques.
L'ofensiva conjunta dels Estats Units, França i el Regne Unit ha combinat atacs aeris i llançament de míssils des de vaixells que són al Mediterrani. Els sistemes antimíssils de l'exèrcit sirià haurien abatut 13 míssils de la coalició, però fonts nord-americanes ho neguen.
El Ministeri de Defensa rus assegura que els Estats Units i els seus aliats han disparat més de 100 míssils sobre Síria i ha destacat que "un nombre significatiu" d'aquests míssils han estat "interceptats" i "abatuts" per la defensa aèria siriana. Rússia assegura que les instal·lacions que l'exèrcit rus té a Síria no han estat utilitzades per respondre a l'atac. Cap dels míssils occidentals hauria impactat en les zones cobertes per la defensa aèria russa al voltant de les bases de Tartus i de Hmeimim.
Després de l'atac, partidaris del règim sirià han sortit als carrers de Damasc per donar suport a Bashar al-Assad.
- ARXIVAT A:
- Síria