El cotxe del treballador de l'ONG objecte de l'atac amb drons va quedar totalment calcinat
El cotxe del treballador de l'ONG objecte de l'atac amb drons va quedar totalment calcinat

Els EUA haurien matat un membre d'una ONG i no d'Estat Islàmic en l'últim atac a Kabul

Una investigació del New York Times qüestiona la versió dels Estats Units i diu que també van morir nou familiars, set dels quals nens, que van sortir a rebre'l quan va explotar el cotxe, que portava bidons d'aigua

Actualitzat

No era membre d'Estat Islàmic, sinó d'una ONG dels Estats Units que anava en un cotxe i que va morir juntament amb nou membres de la seva família, set dels quals nens, en un atac de l'exèrcit nord-americà a Kabul.

Aquesta és la conclusió d'una investigació del New York Times que rebat la versió oficial del que va passar el 29 d'agost a Kabul, en l'últim atac amb dron que van fer els Estats Units, després de 20 anys de guerra a l'Afganistan. Han analitzat imatges de vídeo i han entrevistat més d'una dotzena de companys de feina i familiars del conductor mort.

Segons els testimonis, l'atac del dron va ser just quan el treballador arribava a casa i els nens i altres familiars sortien a rebre'l.


Reacció a l'atemptat de l'aeroport

Cal recordar que, tres dies abans, 170 persones, inclosos 13 soldats, van morir en els atacs a l'aeroport de Kabul que va reivindicar Estat Islàmic i que Joe Biden va prometre venjar.

El Pentàgon va presentar l'actuació del 29 d'agost con un "atac precís" i van informar d'un conductor sospitós i que el vehicle destruït contenia explosius per atacar l'aeroport.


Un enginyer contra la malnutrició

El New York Times ha identificat el conductor com a Zemari Ahmadi, un enginyer elèctric de 43 anys que treballava des d'en feia 14 per a l'ONG Nutrition and Education International (NEI), que treballa contra la malnutrició a l'Afganistan, i que havia demanat fugir als Estats Units.

Els investigadors del diari també arriben a la conclusió que els suposats explosius eren, en realitat, bidons d'aigua, que l'home s'emportava a casa.


Segona explosió

Un altre aspecte que investiga el New York Times és la segona explosió que es va comentar el 29 d'agost, amb força confusió sobre l'origen.

Després de parlar amb diversos experts, el diari discrepa de la versió de l'exèrcit nord-americà, que ho atribuïa a una detonació secundària d'explosius emmagatzemats al maleter del vehicle.

Quan li han preguntat sobre aquestes revelacions, el portaveu del Pentàgon, John Kirby, ha dit que la investigació continua i ha assegurat que "cap exèrcit al món està tan disposat a evitar víctimes civils" com el dels Estats Units.

L'exèrcit nord-americà només ha reconegut fins ara tres víctimes civils d'aquell atac, però els familiars de Zemari Ahmadi diuen que deu persones van perdre la vida i els veïns i un sanitari van confirmar que es van retirar del lloc dels fets cossos de nens.

ARXIVAT A:
AfganistanEstats Units
Anar al contingut