Donald Trump, president dels Estats Units
Donald Trump, president dels Estats Units
Washington

Els EUA i la Xina pacten una treva en la guerra comercial i seguiran negociant

RedaccióActualitzat

Els Estats Units han suspès aquest divendres el seu pla de pujar del 25 al 30% els aranzels a importacions xineses per valor de 250.000 milions de dòlars, després d'arribar a un acord parcial amb el gegant asiàtic, que podrien firmar durant la cimera de l'APEC al novembre a Xile.

El secretari del Tresor dels EUA, Steven Mnuchin, ha confirmat que no es farà aquesta pujada, que estava a punt d'entrar en vigor dimarts. Ho ha dit poc després que el president nord-americà, Donald Trump, anunciés que havia arribat a un acord parcial amb la Xina per posar fi a la guerra comercial.

Trump, després d'una reunió al despatx oval amb el viceprimer ministre xinès, Liu He, ha dit als periodistes:

"Hem arribat a la primera fase d'un acord significatiu, però encara no està redactat."

 

"Estarem a Xile i tindré una signatura formal amb el president Xi", ha afirmat Trump, que fins ara no havia confirmat si aniria a la cimera de l'APEC.

Trump ha assegurat que en els últims mesos hi ha hagut molta "fricció" entre els Estats Units i la Xina, però ara hi ha un "festival de l'amor" entre les dues potències.

"Aquest és un acord tan gran que ho estem fent per seccions"

Trump ha explicat que es començarà a negociar una "segona fase" quan es tanqui la primera i no ha descartat que n'hi hagi una tercera.

El mandatari ha precisat que el pacte recentment assolit inclou algunes mesures relatives a la devaluació de la moneda xinesa i temes de propietat intel·lectual, encara que no s'ha parlat de la transferència forçada de tecnologia a la Xina, un tema que es tractarà "a la segona fase", segons Trump.

L'acord tampoc resol el tema dels vetos a l'exportació que afecten al gegant xinès de la telefonia Huawei, un tema que s'està negociant mitjançant un procés paral·lel, ha explicat als periodistes el representant de Comerç Exterior nord-americà, Robert Lighthizer.

Trump també ha assegurat que havia parlat amb el viceprimer ministre xinès Liu sobre les manifestacions a Hong Kong, però que creu que aquest tema acabarà resolent-se sol.

ARXIVAT A:
Trump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut