Els EUA, més a prop de permetre a Ucraïna atacar Rússia amb els seus míssils de llarg abast
El Kremlin ja adverteix que això seria traspassar una línia vermella i que portaria el conflicte a una dimensió encara desconeguda
La guerra entre Ucraïna i Rússia podria escalar un grau més, però no un de qualsevol: els Estats Units podrien autoritzar Ucraïna a utilitzar míssils de llarg abast, que podrien penetrar quilòmetres endins del territori rus. Moscou ja adverteix que això seria traspassar una línia vermella i que portaria el conflicte a una dimensió encara desconeguda.
La matinada d'aquest dimecres, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha confirmat els rumors. Un periodista li ha preguntat: "Aixecarà les restriccions sobre l'ús d'armes de llarg abast per part d'Ucraïna?" Ras i curt, Biden ha respost: "Hi estem treballant ara mateix."
Amb "ara mateix" es refereix al fet que el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, i el ministre d'Exteriors britànic, David Lammy, són a Kíiv per pactar amb Volodímir Zelenski la lletra petita de l'autorització.
El president ucraïnès fa mesos que reclama poder atacar amb míssils de llarg abast nord-americans ATACMS i els britànics Shadow Storm les bases aèries russes des d'on s'enlairen els avions de guerra que bombardegen les ciutats. Aquest dimecres, Zelenski ha tornat a deixar clar de qui depenen els seus objectius militars. "El pla per a la victòria depèn principalment del suport dels Estats Units", insisteix Zelenski.
La resposta de Putin
Washington sembla decidit a assumir el risc d'una possible escalada, malgrat que l'autorització dels míssils suposi una línia vermella per al Kremlin. "Veiem com Rússia està adquirint míssils balístics de l'Iran: si algú està preparant-se per una escalada, sembla que és Putin", ha dit Blinken.
Per tot això, el president rus Vladímir Putin ha llançat una nova amenaça. "Si a nosaltres ens limiten el subministrament d'una sèrie de productes, potser hauríem de pensar a aplicar restriccions en l'exportació d'urani, titani, níquel No facin res que pugui perjudicar-nos".
La visita dels mandataris occidentals a Kíiv també ha servit per anunciar nous paquets d'ajuda a Ucraïna. El Regne Unit i els Estats Units entregaran conjuntament més de 1.400 milions d'euros en concepte d'assistència humanitària i per la recuperació del sistema energètic, malmès per la guerra.
Mentrestant, sobre el terreny, informacions militars confirmen que Rússia ha llançat una contraofensiva a la regió ocupada de Kursk. Un revés per a Ucraïna que pot explicar el pas endavant que estan a punt de fer els seus principals socis occidentals.