Els EUA premien la catalana Rosa Cendón per la lluita contra el tràfic de persones
- TEMA:
- Estats Units
El govern dels Estats Units publica cada any un informe sobre el tràfic de persones al món i reconeix personalitats que han destacat en la lluita contra aquest delicte. Aquest any, una de les premiades ha estat la catalana Rosa Cendón. El jurat nord-americà li ha valorat la llarga trajectòria i expertesa treballant amb les víctimes de tota mena d'explotacions.
L'acte en què s'ha anunciat el premi a Cendon "en reconeixement del seu paper infatigable en la lluita contra el tràfic de persones a Catalunya", l'ha presidit el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, i s'ha fet a la sala noble del departament, just quan se celebren els 20 anys que aquest informe es va començar a publicar.
Enguany, el Departament d'Estat ha reconegut la feina de deu persones, professionals d'arreu del món, amb problemes compartits com el de la coordinació o el de la reparació integral de les víctimes.
Rosa Cendón col·labora, des de Catalunya, en aquest informe anual des del 2007 i sent aquest homenatge com un èxit col·lectiu.
"Des de la policia fins a totes les meves companyes de l'entitat Sicar, on he treballat, i a la Generalitat, on ara treballo al Departament d'Igualtat i Feminismes, la Fiscalia..., hi ha molts actors que estan implicats en la lluita contra el tràfic", ha dit Cendón a la corresponsal de TV3 als Estats Units, Lídia Heredia, que ha assistit a l'acte.
Cendón ha destacat que a Catalunya ha crescut l'explotació laboral entre els més vulnerables, que es veuen abocats a una criminalitat forçada.
"Estem veient plantacions de marihuana on s'ha forçat persones a fer-se'n càrrec i, quan hi ha un operatiu policial, en lloc de veure-hi víctimes, estem veient persones que hem de detenir."
En l'informe del 2024, es destaca l'impacte de la tecnologia en la captació de víctimes per al tràfic. Tot i que la mateixa tecnologia també dona eines per combatre'l, les xarxes criminals van al davant en un delicte d'esclavitud moderna tant invisible com quotidià.
"La vulnerabilitat ja la tenim a casa nostra. Els índexs de crisi econòmica, l'impacte de la pandèmia, han fet que molts col·lectius que ja eren relativament vulnerables ho siguin encara més. Són carn de canó per a aquestes xarxes", ha alertat Cendón.
- ARXIVAT A:
- Migracions Precarietat laboral Drets laborals Estats Units