Els EUA rebutgen la consulta de Crimea per intimidatòria i la Unió Europea la considera il·legal
Segons els sondejos, un 93 % de l'electorat de Crimea ha votat per l'annexió a Rússia. Aquest mateix dilluns es demanarà a Vladímir Putin la incorporació a la Federació Russa.
Reaccions dels Estats Units
Els Estats Units no reconeixen el referèndum celebrat a Crimea, perquè s'ha fet, segons diuen, sota l'amenaça de la violència i la intimidació. Segons la Casa Blanca, no es poden prendre decisions sobre el futur de Crimea sense el govern d'Ucraïna. El comunicat de la Casa Blanca afegia que aquest referèndum no era necessari perquè el govern de Kíev ja havia expressat la seva voluntat de discutir l'augment de l'autonomia de Crimea. Les eleccions previstes per al mes de maig ja ofereixen aquesta oportunitat perquè tots els ucraïnesos es pronunciïn. Abans del comunicat de la Casa Blanca, el secretari d'Estat dels Estats Units, John Kerry, ja havia parlat amb el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, i en una conversa telefònica ja li havia dit que els Estats Units no reconeixien el resultat del referèndum. També li ha transmès la preocupació per les activitats militars russes a Crimea.
Reaccions de la Unió Europea
Els ministres d'Exteriors de la Unió Europea han reiterat que no donen validesa al referèndum i el consideren il·legal. A partir de demà pensen aprovar sancions contra els responsables de l'escalada de tensió en aquesta zona d'Ucraïna. Els ambaixadors del 25, reunits a Brussel·les, han preparat un text en què adverteixen Moscou que encara és a temps per fer marxa enrere. Insten que Rússia no s'annexioni Crimea i no reconeixen el referèndum ni el resultat.
Els caps d'estat i el govern de la Unió Europea han acordat una ronda de sancions contra Rússia mitjançant la suspensió de la negociació per liberalitzar visats i per a un nou acord marc. Encara no es preveuen, però, mesures restrictives contra Rússia en diverses àrees econòmiques.
La Unió Europea prestarà a Kíev una ajuda macrofinancera de 1.000 milions d'euros que se sumarien als 610 que Brussel·les ja ha confirmat que pagarà si el país arriba a un acord amb el Fons Monetari Internacional.