L'ambaixadora dels EUA a l'ONU, Nikki Haley, veta la proposta de resolució d'Egipte sobre Jerusalem (Reuters)
L'ambaixadora dels EUA a l'ONU, Nikki Haley, veta la proposta de resolució d'Egipte sobre Jerusalem (Reuters)
ONU

Els EUA veten en solitari una resolució del Consell de Seguretat sobre Jerusalem

És la primera vegada en sis anys que el govern nord-americà utilitza el seu dret de veto i ho fa per anul·lar una proposta de resolució contrària al reconeixement de Jerusalem com a capital d'Israel

RedaccióActualitzat

Els Estats Units han vetat una decisió del Consell de Seguretat de les Nacions Unides per primera vegada en sis anys. I ho han fet en solitari, amb el vot en contra de la resta dels 14 integrants del braç executiu de l'ONU, inclosos els aliats tradicionals dels EUA.

En concret, la representant del govern de Donald Trump ha vetat la proposta de resolució presentada per Egipte, que demanava la retirada del reconeixement de Jerusalem com a capital d'Israel.

Aquesta decisió, anunciada fa uns dies per Trump -que pensa traslladar a Jerusalem l'ambaixada que sempre ha estat a Tel-Aviv- trenca amb dècades de política nord-americana al Pròxim Orient i aïlla els EUA d'una comunitat internacional partidària de la denominada solució dels dos estats.

 

A més, ha generat preocupació entre els seus aliats i ha ofès els palestins i els països àrabs. I ha augmentat la tensió i els incidents a la regió, que han tingut el punt més àlgid amb els coet disparats des de Gaza i els enfrontaments entre palestins i les forces de seguretat israelianes.

La proposta de resolució presentada per Egipte no esmentava explícitament els Estats Units ni Trump, però expressava una "gran preocupació per les recents decisions sobre l'estatus de Jerusalem", i afirmava que "l'estatus de Jerusalem ha de ser resolt mitjançant negociacions en línia amb les resolucions rellevants de les Nacions Unides".

 

També afirmava que "les decisions i accions que pretenen haver alterat el caràcter, l'estatus o la composició demogràfica de la ciutat santa de Jerusalem no tenen cap efecte legal, són nul·les i buides i han de ser anul·lades en compliment de resolucions rellevants del Consell de Seguretat".

Després d'emetre el seu veto, la reacció de l'ambaixadora dels EUA davant l'ONU, Nikki Haley, ha estat contundent:

"El que hem presenciat aquí al Consell de Seguretat és un insult. I no serà oblidat."

Haley ha justificat el veto dient que "no ho fem amb alegria, però ho fem sense recança", perquè "el fet que aquest veto sigui en defensa de la sobirania americana i en defensa del paper dels Estats Units en el procés de pau del Pròxim Orient fa que no ens avergonyeixi. Hauria d'avergonyir la resta dels integrants del Consell de Seguretat".

Israel és l'únic país que ha agraït als Estats Units aquest veto, que l'Autoritat Palestina ha qualificat d'inacceptable.

Així, segons el diari israelià 'Yedioth Ahronoth', el primer ministre id'Israel, Benjamin Netanyahu, s'ha adreçat directament a Haley per dir-li que "en el Hanukkà [celebració jueva] has parlat com una macabea, encenent la llum de la veritat i expulsant la foscor. Un triomfa sobre molts, la veritat ha triomfat sobre la falsedat. Gràcies, president Trump, gràcies Nikki Haley."

 

El portaveu del president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, per la seva banda, ha advertit que el veto "va en contra del consens internacional, contravé les resolucions de la comunitat internacional i del Consell de Seguretat i representa un alineament complet amb l'ocupació i l'agressió" d'Israel.

Israel considera Jerusalem la seva capital eterna i indivisible i, per aquest motiu, vol que tots els països hi estableixin les seves ambaixades. Palestina, en canvi, vol que la capital del futur estat palestí sigui el sector oriental de la ciutat, que Israel es va annexionar a la guerra del 1967, en una acció que mai ha estat reconeguda internacionalment.

Deu resolucions incomplertes

Des del 1967, el Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha aprovat deu resolucions sobre Jerusalem, incloses peticions que l'estatus sobre la ciutat sigui decidit mitjançant negociacions directes entre Israel i els representants palestins.

ARXIVAT A:
Pròxim Orient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut