Els exàmens de selectivitat no es poden repartir en català per defecte, segons el TSJC
- TEMA:
- Educació
L'alumnat que es presenti a les proves de selectivitat haurà de poder triar "de manera individual" la llengua dels exàmens d'entre les tres llengües oficials: català, castellà i aranès. Així ho ha dictaminat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en unes mesures cautelars urgents quan falten menys de 24 hores per a l'inici de les proves d'accés universitari.
Així, el tribunal dona la raó a l'Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya, que denunciava que per defecte es reparteixen els exàmens en català, i qui ho vol ho en castellà ho ha de demanar explícitament.
Segons la resolució del TSJC, "l'elecció de la llengua dels enunciats d'examen no pot venir determinada per l'administració". "En el seu lloc --segueix la resolució--, hauran d'estar disponibles en les tres llengües cooficials i s'oferirà de manera individual a l'alumnat l'opció d'escollir l'idioma que consideri oportú."
Poc després que fer-se públic el dictamen del TSJC, la consellera d'Universitats i Recerca, Gemma Geis, ha assegurat que les proves es faran com estaven planificades. "Les proves d'accés a la universitat no es toquen", ha dit. "Ja s'estava garantint que els alumnes triessin la llengua a l'hora de fer la selectivitat".
El govern considera una interferència les mesures cautelars urgents del TSJC sobre els exàmens de la selectivitat.
La consellera d'Universitats ha afirmat que el que es farà demà quan comencin les proves és "reforçar la informació als estudiants de què tenen dret a fer l'examen en una de les llengües cooficials".
Prop de 40.000 estudiants, a examen
Les proves d'accés a la universitat (PAU), conegudes com "la selectivitat", comencen aquest dimarts a tot Catalunya. S'hi presenten 39.775 estudiants que s'examinaran del 8 a l'11 de juny.
Els exàmens es faran, com l'any passat, amb mesures contra la Covid. Per exemple, es mantindran les adaptacions per flexibilitzar l'optativitat en l'elecció de les preguntes. D'aquesta manera es vol posar més fàcil als alumnes la resolució dels exàmens independentment de les circumstàncies del curs escolar.
Pel que fa l'organització, s'amplien els tribunals fins als 225 (l'any passat van ser 216), que s'ubicaran en 62 municipis (63 el 2020).
Hi haurà proves a les universitats públiques i, per primer cop, en dues de privades: la Ramon Llull i la Internacional de Catalunya. A més, hi haurà tribunals en 75 centres de batxillerat, entre instituts i centres concertats.
Les entrades dels alumnes es faran de forma esglaonada, serà obligatori l'ús de la mascareta i, també, la distància personal, tot i que es redueix de 2,5 a 1,5 metres.
Els resultats, el 25 de juny
Els estudiants s'han d'examinar d'una fase general, que és obligatòria i consta de cinc exàmens, i d'una específica, voluntària i que serveix per pujar nota.
En la fase general, s'examinen de Llengua Catalana i Literatura, Llengua Castellana i Literatura, Llengua Estrangera i Història; i d'una matèria a escollir entre les matèries comunes d'opció del batxillerat. En concret, poden escollir entre Fonaments de les Arts, Llatí, Matemàtiques i Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials.
Les proves començaran amb la de Llengua Castellana i Literatura. Els alumnes que obtinguin un cinc de mitjana entre la nota de batxillerat i la qualificació obtinguda en la fase general de les proves hauran superat les PAU i, per tant, tindran nota d'accés a la universitat.
En aquest càlcul, la nota de batxillerat val un 60%, mentre que la fase general val un 40%, sempre que l'alumne obtingui una qualificació mínima de 4 en la mitjana dels cinc exàmens que integren la fase general.
En la fase específica, els estudiants poden examinar-se de fins a tres matèries de modalitat que trien entre 22 assignatures. Amb les dues millors qualificacions, un cop ponderades, es calcula la nota d'admissió, que pot arribar fins als 14 punts.
El resultat de la selectivitat es podrà consultar a partir del 25 de juny al Portal d'Accés a la Universitat.
- ARXIVAT A:
- Educació Universitat