Els experts pronostiquen que l'alt nivell de contagis es mantindrà dues setmanes més
El biofísic Daniel López Codina, investigador BIOCOMSC-UPC, explica a TV3 que pot créixer el nombre d'ingressos però s'espera que siguin menys greus i no ocupin les UCI
Amb una incidència acumulada en els últims 14 dies de més de 5.531 casos per cada 100.000 habitants, la sisena onada no dona treva. En una setmana s'han arribat a registrar més de 239.000 positius amb tests d'antígens i PCR.
Dilluns es van arribar a superar els 46.000 casos en una sola jornada, una xifra que no s'havia vist al llarg de la pandèmia. Des de llavors, el nombre de casos diaris registrat ha estat menor, però sempre al voltant dels 40.000. Una situació que continua tensionant l'atenció primària.
Els experts pronostiquen que almenys durant 15 dies més es mantindrà aquest alt nivell de contagis, i alerten que no ha arribat l'hora d'abaixar la guàrdia. En declaracions a TV3, el biofísic Daniel López Codina, investigador BIOCOMSC-UPC, diu que encara no estem baixant.
"Durant almenys dues setmanes, i després ja veurem, tindrem valors alts. Potser veurem un descens però serà un descens poc important."
Segons López Codina, la variant òmicron està substituint la delta i malgrat que la incidència de casos de covid és alta, els ingressos són menys greus.
"Els models ens indiquen que els pròxims 15 dies les UCI no creixeran malgrat incidència alta i podrem mantenir el control. A planta seguiran creixent els ingressos, no de forma important però seguiran creixent."
"Les persones ingressades són majoritàriament infectats per òmicron -afegeix-, i això no implicarà necessàriament més ingressos a les UCI."
El biofísic alerta que, malgrat que les mesures han permès reduir els casos de la variant delta, "ara no podem relaxar les mesures, hem de mantenir el control fins a aconseguir que la incidència realment comenci a baixar".
"Sabem que l'òmicron és molt menys greu, i això és una gran notícia, però si ens relaxem i permetem que augmenti -perquè aparentment sembla que ho tinguem a dalt de la cinglera-, si tornem a fer pujada en el nombre de casos, podem arribar a tenir problemes, se'ns pot tornar a escapar."
Segons l'expert, "la reducció de casos greus entre la variant delta i l'òmicron està entre el 60 i 80%", però l'òmicron "es propaga com el més ràpid dels virus que coneixem, com el xarampió o més ràpid i tot", diu.
Gripalització i relaxament de mesures
El director general de l'Institut de Salut Global, Antoni Plasència, en una entrevista al 3/24, demana prudència abans de gripalitzar la gestió de la covid.
"No hauriem de parlar de gripalització sense assegurar les nostres capacitats de vigilància epidemiològica. És a dir, ser capaços d'anar seguint els casos per no tornar a tenir trompades assistencials."
En aquest sentit, Daniel López Codina considera que el relaxament de les mesures hauria de ser progressiu però el calendari no és clar:
"És raonable el que diu Salut, però no en tenim la certesa, aquesta pandèmia ha donat massa sorpreses. Això haurà de ser progressiu. Si a l'abril podem relaxar mesures serà fantàstic. Hem de ser optimistes però tocar de peus a terra."
Puntualitza que la situació depèn de si la variant continua sent l'òmicron i creix la immunització de la població, perquè no es pot descartar l'aparició d'una nova variant, assegura. "És difícil que una nova variant pugui substituir l'òmicron perquè és molt eficient. Però hi ha mutacions, i una variant més ràpida substitueix l'anterior i no té per què ser menys greu", explica Codina.
També valora el fet que la immunitat creix entre la població --per l'administració de la tercera dosi o l'exposició al virus--, i això pot fer que els casos més greus disminueixin.
En aquest sentit, Antoni Plasència, que forma part del comitè científic assessor del govern, alerta de la subvariant VA2, una subvariant de l'òmicron que ha aparegut a Dinamarca, que "tenim a la cantonada", diu.
"Caldrà veure quina és l'evolució però no és un escenari descartable que hi hagi una vacuna periòdica. Seria ideal que donés una cobertura prou àmplia davant de les possibles variants de la mateixa manera que s'està fent amb la grip des de fa dècades."
Finalment Lòpez Codina ha recordat que la pandèmia continua sent mundial: "No s'ha acabat. Hi ha repte per a mesos o anys. No ho sabem."
- ARXIVAT A:
- Covid-19Coronavirus