Els F-16, a tocar: Zelenski prova els caces que li lliuraran els Països Baixos i Dinamarca

En un viatge llampec, amb visita a la base militar on hi ha els F-16 inclosa, el president d'Ucraïna escenifica l'acord per rebre els aparells i la formació militar dels seus pilots
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

Llum verda a l'enviament de caces de combat F-16 dels Països Baixos i Dinamarca a Ucraïna. Així ho ha anunciat aquest diumenge, en nom de  tots dos països, el primer ministre neerlandès en funcions, Mark Rutte, que ha assegurat que l'entrega es farà "tan aviat com sigui possible".

L'anunci s'ha fet aprofitant una visita llampec del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, als Països Baixos, en què ha aprofitat per anar a una base militar a Eindhoven, on hi ha diverses unitats de caces de combat de les forces aèries neerlandeses.

Els dos països no només entregaran els aparells a l'exèrcit ucraïnès, sinó que també faran la formació i l'entrenament als futurs pilots.

"Dinamarca continua donant suport de forma ferma a Ucraïna. La donació dels F-16 n'és una demostració clara", ha confirmat el ministre d'Exteriors danès.

Tot i que no s'ha avançat el nombre d'aparells que s'entregaran a Ucraïna, s'estima que els Països Baixos disposen d'un estoc de 42 caçabombarders F-16 i Dinamarca de 44 unitats. L'entrega dels F-16 compta amb el vistiplau dels Estats Units, que espera que amb una aviació de combat Ucraïna pugui accelerar la contraofensiva i guanyar terreny a l'exèrcit rus.

Per al president ucraïnès era vital aconseguir en el viatge el compromís dels Països Baixos i Dinamarca i ja havia dit que la cessió dels caçabombarders era un dels "temes clau" de la visita. De fet, Zelenski ha posat feliç davant les càmeres i fotògrafs a dalt d'un dels aparells.

Volodímir Zelenski i Mark Rutte, primer ministre dels Països Baixos, en una factoria d'F-16 a Eindhoven (Reuters/ Piroschka van de Wouw)

Tot sembla indicar que altres països europeus s'afegiran a la llista de donants d'avions de combat. Un cop completada la formació dels pilots, Noruega també s'ha mostrat disposada a enviar F-16 a Kíiv.

Zelenski busca una empenta del bloc occidental que l'ajudi a defensar-se millor de la supremacia aèria russa. L'últim atac de l'exèrcit rus va deixar aquest dissabte set morts i vora de 150 ferits al centre de Txerníhiv. Dos míssils russos van caure sobre dos dels punts més concorreguts de la ciutat, el teatre i la universitat.

Ucraïna ha replicat aquesta matinada atacant amb drons diverses ciutats russes, inclosa la capital Moscou. Un dels drons ha ferit cinc persones a Kursk i d'altres s'han estavellat a Rostov, dues ciutats situades a prop de la frontera amb Ucraïna. Per contra, cap dels drons dirigits contra Moscou ha arribat a la seva destinació, segons fonts russes, si bé han forçat el tancament temporal dels dos aeroports internacionals de la capital.

Soldats ucraïnesos disparen míssils contra les línies de l'exèrcit rus a Zaporíjia (Reuters/ Viacheslav Ratynskyi )

La propaganda russa insisteix que la majoria dels drons i míssils d'Ucraïna són interceptats, però no explica com pot ser que els projectils i coets puguin travessar centenars de quilòmetres dins de territori rus sense gaire oposició. El Departament de la Defensa Antiaèria russa està ara sota molta pressió, situació prèvia a una de les habituals purgues orquestrades pel Kremlin.

 

 

ARXIVAT A:
Ucraïna Volodímir Zelenski
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut