Els factors que fan preveure tres mesos "molt durs" marcats per les restriccions
La tendència de la pandèmia les properes setmanes, pendent dels efectes de Cap d'Any i Reis (EFE/Alejandro García)

Els factors que fan preveure tres mesos "molt durs" marcats per les restriccions

Les xifres de nous contagis s'enfilen a gairebé 4.000 casos confirmats les 24 últimes hores i el risc de brot supera els 600 punts

RedaccióActualitzat

La tercera onada de l'epidèmia a Catalunya va creixent amb gairebé 4.000 nous casos i 42 morts registrats en les últimes 24 hores. Segons les dades de Salut, la tensió als hospitals augmenta i l'índex de brot ha pujat 29 punts i supera els 600.

Unes dades que, segons la investigadora en sistemes complexos de la UPC Clara Prats, seguiran empitjorant al ritme que ho estan fent ara, si no és que hi ha una acceleració sobtada per l'efecte de Cap d'Any i Reis.

 "La propera setmana encara anirem a pitjor. Entenem que si l'objectiu és fer abaixar la corba, les mesures vigents s'hauran de revisar i allargar en el temps, o fer-les diferents. La incidència en què estem és molt elevada", ha assegurat Prats al "El matí de Catalunya Ràdio".

Així doncs, Prats afirma que s'hauran d'allargar les mesures previstes inicialment per a 10 dies que el govern va anunciar aquest dilluns.

Amb una mirada més llarga, la investigadora apunta a dos o tres mesos "molt durs". "Al març no estarem bé encara, però probablement les perspectives començaran a ser més bones", afirma. I és que malgrat que la campanya de vacunació estigui en marxa i ja hi hagi més de 37.000 persones vacunades a Catalunya, els seus efectes no es veuran a curt termini.


Factors en contra per als pròxims mesos

Les condicions meteorològiques tampoc hi jugaran a favor: "Estem en uns mesos en què farà molt més fred, i per tant la tendència natural és a tancar finestres i viure en entorns tancats".

Els experts fan referència a l'entorn europeu com a exemple per entendre els creixements sobtats que poden experimentar les tendències. "En molts països de cop es disparen i comencen a créixer. A Europa estem en números molt elevats i amb tendències de creixement sobtades", explica Prats.

Un altre factor que suma incertesa a l'evolució de la pandèmia és la nova variant britànica, encara incipient a Catalunya per saber fins a quin punt generarà un creixement de casos com el que hi ha hagut al Regne Unit.

"Tot hi juga bastant en contra durant dos mesos. Les dinàmiques vindran marcades per les mesures que es prenguin, malauradament."

Les mesures amb què conviurem els pròxims mesos, més o menys restrictives, seran les que marquin uns creixements més o menys forts de l'epidèmia.

Així doncs, tot apunta que durant almenys tres mesos se seguiran implementant mesures "de forma força constant", amb l'esperança posada en la primavera. "És quan començarem a veure les coses una mica més clares, començarem a veure la llum."

Serà l'estiu el que permetrà passar pàgina d'un hivern "que serà mol complicat".

Risc de brot per sobre dels 600 punts

La velocitat de propagació de la Covid ha baixat lleugerament segons les últimes dades de Salut, però només en una centèsima, d'1,47 a 1,46.

 

El risc de brot sí que continua creixent. Aquest cop ho fa 29 punts, fins als 615. S'acosta al doble de l'última setmana de l'any: El risc de rebrot entre el 22 i el 28 de desembre era de 359 punts.

 

Una tendència a l'alça que es tradueix en 3.950 nous casos confirmats per PCR o test d'antígens les últimes 24 hores, cosa que eleva la xifra total a 386.616.

El 10,1% de les proves que s'han fet l'última setmana han donat positiu.

Hi ha 2.199 ingressats als hospitals amb Covid, 49 més que fa 24 hores, i a l'UCI ja són 429 pacients, 12 més.

 


Tornada a l'escola

Segons dades del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOMSC), el principal factor de risc de la pandèmia són els treballadors d'entre 20 i 50 anys, que en molts casos han actuat com a motor de contagis.

Sobre la tornada a l'escola dilluns 11 de gener, reiteren que els menors de 9 anys es contagien més a casa que als centres educatius.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut