Un grup de ciclistes, a punt de sortir d'Amsterdam per assistir a la cimera del clima, a Glasgow (EFE/Koen van Weel)
Un grup de ciclistes, a punt de sortir d'Amsterdam per assistir a la cimera del clima, a Glasgow (EFE/Koen van Weel)
Glasgow

"Els fenòmens extrems són la nova normalitat", l'avís de l'ONU a la cimera del clima

La COP26 ha començat aquest diumenge a Glasgow amb l'assignatura pendent de com aconseguir mantenir l'escalfament global per sota dels 1,5 ºC

Ramon RadóActualitzat

Glasgow concentra l'atenció de mandataris, activistes climàtics i experts de tot el món. Aquest diumenge ha començat la cimera del clima de l'ONU, la COP26, amb la participació de 200 països.

En el primer dia de la cimera, l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) de les Nacions Unides ha presentat un informe que alerta que la "nova normalitat" són els fenòmens meteorològics extrems, en paraules del secretari general de l'organització, Petteri Taalas:

"Els fenòmens extrems són la nova normalitat. Hi ha cada vegada més proves científiques que indiquen que alguns d'aquests fenòmens porten el segell del canvi climàtic causat per les activitats humanes."

Si no hi ha un gran canvi, els últims set anys seran els més càlids des que hi ha registres, el nivell del mar marcarà un altre màxim el 2021 i els oceans s'acidifiquen, avisa l'informe.

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha demanat que la COP26 sigui "un punt d'inflexió" per protegir el futur del planeta i salvar la humanitat:

"Des de les profunditats oceàniques fins als cims de les muntanyes, des de la fosa de les glaceres fins als implacables fenòmens meteorològics extrems, s'estan destruint els ecosistemes i les comunitats d'arreu del món."

Delegats a la cimera del clima de l'ONU, aquest diumenge a Glasgow
Delegats a la cimera del clima de l'ONU, aquest diumenge a Glasgow (Reuters/Phil Noble)

Una cimera sota pressió

La cimera es fa sota la pressió de la urgència: hi ha pràcticament consens que la crisi climàtica no pot esperar més, però hi ha discrepàncies importants a l'hora d'establir mesures concretes per afrontar-la.

Els experts asseguren que cal assolir una sèrie de compromisos que portin a la neutralitat climàtica el 2050 i reclamen que l'acció s'acceleri en un termini de cinc anys, com s'explica en aquest vídeo:


Glasgow, col·lapsada

La ciutat de Glasgow està col·lapsada i té problemes per acollir els assistents a la cimera. Però, a més, alguns participants han patit per arribar-hi a causa de la forta pluja i les inundacions que hi ha al nord d'Anglaterra i a Escòcia.

Un dels que han patit per arribar a Escòcia ha estat el ministre de Medi Ambient del Regne Unit, Zac Goldsmith.

Passatgers a Euston Station, a Londres, esperant poder viatjar cap a Glasgow
Passatgers a Euston Station, a Londres, esperant poder viatjar cap a Glasgow (Reuters/Tom Nicholson)

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut