Treball amb fertilitzants
Treball amb fertilitzants (Europa Press)

Els fertilitzants agrícoles impulsen l'escalfament global molt més del previst

L'eficiència en l'ús dels fertilitzants ajudaria a frenar l'increment d'emissions d'òxid nitrós, tercer gas d'efecte d'hivernacle, la concentració a l'atmosfera del qual s'ha incrementat en un 40% les últimes quatre dècades

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Jordi Vilardell Gómez

Periodista de TV3 especialitzat en crisi climàtica i de biodiversitat

@JordiVilardell
Actualitzat

Aquest dimecres s'ha publicat l'estudi més profund fet fins ara sobre les emissions globals d'òxid nitrós (N₂O), el tercer gas amb pitjor impacte en l'efecte hivernacle i que escalfa 273 vegades més que el CO₂ al llarg de 100 anys, quan en comença a disminuir l'efecte.

La principal conclusió de l'estudi és que les emissions de N₂O augmenten més ràpidament del que preveia l'IPCC (Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic) en els escenaris que porten a un escalfament molt superior als 3 °C a finals d'aquest segle.

L'estudi, Pressupost Global d'Òxid Nitrós 2024, s'ha publicat a la revista Earth System Science Data, és fruit de la col·laboració d'una cinquantena de centres de recerca d'arreu del món, coordinats pel Global Carbon Project, i documenta les emissions de N₂O des del 1980, quan es van començar a tenir mesures fiables.

En aquestes quatre dècades, les emissions s'han incrementat de forma creixent, especialment els últims tres anys (2020-22), quan s'han incrementat un 30% respecte a la dècada anterior.

L'ús de fertilitzants, font clau d'òxid nitrós
L'ús de fertilitzants, font clau d'òxid nitrós (Europa Press)

La producció agrícola és responsable del 74% de les emissions de N₂O originades per activitats humanes durant la dècada anterior. La causa són l'ús de fertilitzants nitrogenats i els fems dels animals, per la demanda creixent d'aliments, especialment dels països emergents, com la Xina, l'Índia, el Brasil i Turquia, que han duplicat les emissions respecte al 1980. Entre els principals emissors de N₂O també hi ha els EUA (5,7%) i Rússia (4,6%).
 

Com reduir les emissions de N₂O

A diferència de l'energia, per a la qual hi ha alternatives renovables que no emeten CO₂, per a la producció d'aliments als nivells actuals no hi ha alternativa a l'ús de fertilitzants nitrogenats. Per això, l'objectiu és la màxima eficiència del sistema alimentari, amb el mínim ús possible de nitrogen.

Si no es redueixen dràsticament les emissions de N₂O, serien necessàries tecnologies d'eliminació d'òxid nitrós, que ara mateix no existeixen ni estan en desenvolupament.

En el sector agrícola, la reducció d'emissions de N₂O passa per una agricultura de precisió en l'ús de fertilitzants --en el moment oportú, en la quantitat i en la profunditat adequades--, per cultius alternatius --com llegums per millorar la fertilitat del sòl-- per millorar la gestió dels fems, per la hidroponia i per la reducció del malbaratament alimentari, entre d'altres.

Pep Canadell, colíder de l'estudi i director executiu del Global Carbon Project, destaca la importància d'incrementar l'eficiència en l'ús de fertilitzants.

"L'agricultura està utilitzant els fertilitzants de nitrogen químic amb una eficiència del 50% des de fa dècades: per cada quilo de nitrogen que posem als camps, el 50% entra dins de les plantes i el 50% es perd. Hi ha moltes maneres d'incrementar l'eficiència: amb agricultura de precisió, amb plantes que inhibeixen les emissions, amb desenvolupaments genètics per produir substàncies inhibidores en espècies molt importants per a la nutrició mundial, com el blat... Però no s'ha invertit en recerca i no hi ha hagut innovació. Ara això ha de canviar ràpidament."

En algunes zones, com al nord de la Xina, al Brasil, a Mèxic i a Tailàndia, es podria reduir significativament l'ús de fertilitzants de nitrogen sense afectar el rendiment dels cultius, ja que s'estan fent servir en excés.

Imatge d'un agricultor amb fertilitzants al Brasil
Imatge d'un agricultor amb fertilitzants al Brasil (Europa Press)

Reduir les emissions de N₂O en el sector industrial

Els processos industrials i la combustió de combustibles fòssils generen el 17% de les emissions de N₂O per activitats humanes, i en aquests sectors hi ha bones pràctiques de reducció d'emissions.

La Unió Europea ha reduït les emissions de N₂O un 31% les últimes dècades, principalment per la reducció de les emissions dels combustibles fòssils i de la indústria durant la dècada dels 90.

En el cas de la indústria del niló, a la UE totes les plantes s'han actualitzat durant l'última dècada i han reduït les emissions del sector en un 80%. En canvi, en el sector agrícola, tot i que l'eficiència en l'ús del nitrogen a l'agricultura ha millorat i s'ha mantingut una elevada producció agrícola disminuint l'ús de fertilitzants nitrogenats, les emissions de N₂O en l'agricultura no han disminuït les dues últimes dècades.

La indústria genera el 17% de les emissions de NO2
La indústria genera el 17% de les emissions de N₂O (Unsplash)

El mateix ha passat a Corea del Sud i al Japó, que han disminuït les emissions de N₂O un 30% des de la dècada dels 90, principalment per la reducció d'emissions dels combustibles fòssils i de la indústria.

A la Xina les emissions de N₂O han començat a disminuir des del 2016, per les polítiques per a l'ús més eficient de fertilitzants nitrogenats. Però al sector industrial xinès les emissions de N₂O han augmentat amb força els últims anys.

Òxid nitrós, el "gas del riure"

L'òxid nitrós és conegut com el "gas del riure" pels efectes que provoca en inhalar-lo. No té efectes perjudicials per a l'organisme i desprèn una agradable olor dolça. A la indústria s'utilitza per augmentar la potència dels motors i en medicina, pel seu efecte analgèsic.

Però les emissions de N₂O a l'atmosfera, a més de tenir un efecte d'escalfament global, debiliten l'ozó estratosfèric i retarden la recuperació del forat d'ozó. I també provoca la contaminació de les aigües subterrànies, de l'aigua potable i de les aigües continentals i costaneres.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut