Concentració de treballadors de presons, aquest dimecres a la plaça Sant Jaume de Barcelona

Crisi a les presons: Vilagrà no descarta cessaments, però la protesta es manté

La vicepresidenta s'ha reunit amb els sindicats sense Ubasart, i no contempla cap cessament fins que no s'hagi investigat l'assassinat de la cuinera

RedaccióActualitzat

Els funcionaris de presons han protestat aquest dimecres al matí a la plaça Sant Jaume de Barcelona, davant del Palau de la Generalitat, per reclamar la destitució de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó.

Uns cessaments que exigeixen des de ja fa sis dies, que ara reclamen directament al president Pere Aragonès, i que són indispensables per a la desescalada del conflicte, asseguren els organitzadors.

La concentració ha coincidit amb una reunió dels representants sindicals amb Laura Vilagrà, vicepresidenta del govern, de la qual han sortit decebuts i convocant més mobilitzacions per a aquest dijous.

De tota manera, fonts del Departament de Presidència, que encapçala Vilagrà, han dit després que no descarten que hi hagi cessaments, però que en tot cas seran quan s'hagi completat la investigació sobre l'assassinat de la cuinera de la presó de Mas d'Enric, que va ser el detonant d'aquesta crisi.


Minut de silenci en record de la cuinera assassinada

Els treballadors s'han concentrat a la plaça a les 11 del matí, i a les 12 han fet un minut de silenci en record de la cuinera, un homenatge que s'ha fet també a totes les presons catalanes a la mateixa hora.

Minut de silenci a la plaça de Sant Jaume en record a la cuinera de la presó de Mas Enric assassinada
Els treballadors concentrats a la plaça de Sant Jaume durant el minut de silenci, aquest dimecres, a Barcelona 
Treballadors durant el minut de silenci, aquest dimecres, a la presó de Brians 2
Treballadors durant el minut de silenci, aquest dimecres, a la presó de Puig de les Basses
Treballadors durant el minut de silenci, aquest dimecres, a la presó de Quatre Camins

Breu trobada de Vilagrà amb els sindicats

Després del minut de silenci, sis representants sindicals dels treballadors han entrat al Palau de la Generalitat per trobar-se amb responsables polítics.

A dins s'han reunit amb la vicepresidenta de la Generalitat, Laura Vilagrà, i amb membres de la seva conselleria, la de Presidència, però no hi era la consellera de Justícia, Gemma Ubasart.

Quan han sortit, els treballadors han dit que el govern està enrocat, que continua blindant els càrrecs dels quals reclamen la dimissió i que ells continuaran les mobilitzacions.

En aquest sentit, han convocat els treballadors aquest dijous a les vuit del matí al Parlament, on a les nou està prevista la compareixença d'Ubasart.


Represa de les mobilitzacions sense bloquejar presons

La nova jornada de protestes arriba després d'un dilluns de mobilitzacions i bloquejos i de la treva d'aquest dimarts, en què els representants sindicals van tornar a no presentar-se a la reunió convocada per la Conselleria de Justícia.

Les negociacions entre les dues parts de moment són inexistents, malgrat les crides al diàleg dels darrers dies per part del departament.

Vilagrà, en una entrevista a RTVE abans de les concentracions, havia reiterat l'oferta, i ha avançat que podria haver-hi cessaments per l'assassinat de la cuinera, però només al final de la investigació:

"Nosaltres el que diem és que, arran de la investigació dels Mossos i la invetigació interna, veurem quines responsabilitats hi ha, però no comencem la casa per la teulada: primer, serenitat; veure què ha passat i veure què ha fallat, i després, en tot cas, veure quines responsabilitats s'han d'assumir."

De tota manera, en una compareixença posterior a la reunió amb els sindicats, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha reiterat un cop més que no poden admetre que els cessaments siguin una condició prèvia per seure a negociar.

Concentració de treballadors de presons, aquest dimecres, a la plaça Sant Jaume de Barcelona

"No es tracta d'un enfrontament entre punitivisme i bonisme"

A la concentració a la plaça de Sant Jaume hi han anat familiars de la cuinera assassinada, com el seu nebot, Pablo Martínez, que ha dit que "mai hi ha prou explicacions per justificar la mort d'una persona que està treballant en un centre penitenciari".

Per la seva banda, Albert Duchamp, que és cap d'unitat a la presó de Quatre Camins, ha negat que hi hagi un debat sobre el model penitenciari, i ha afirmat que els treballadors defensen el vigent:

"No es tracta tant d'un enfrontament, com s'ha dit, entre punitivisme i bonisme, sinó intentar fer una gestió raonable i recuperar bona part dels valors que van fer del nostre model penitenciari un model d'èxit."

A la sortida de la reunió amb Vilagrà, Núria Nasarre, portaveu d'UGT, ha afirmat que no cal esperar a acabar la investigació per identificar les responsabilitats en l'assassinat de Mas d'Enric:

"No descarten alguna dimissió, no la descarten, però hi ha d'haver una investigació primer. Fa set dies de la mort de la Núria. A les cinc de la tarda farà set dies de l'assassinat, temps creiem que suficient per depurar les responsabilitats."

 

Incidents a la presó de Ponent

En aquesta situació, aquest matí s'ha sabut que a la presó de Ponent de Lleida quatre funcionaris van resultar ferits aquest dimarts després d'un incident amb un pres. 

Tot va començar amb una baralla entre diferents interns, que va acabar amb tres presos en aïllament provisional. Després, quan els funcionaris van anar a buscar un altre intern que havia participat en la baralla, aquest va mostrar resistència.

Va ser aquí quan quatre funcionaris van resultar ferits lleus. L'incident va acabar amb cinc interns més en aïllament provisional.


Sense autorització de vaga

Fins ara, les protestes dels treballadors han consistit en concentracions davant dels centres penitenciaris i bloquejos als accessos, a més de la negativa de molts treballadors a entrar a treballar, malgrat que en cap moment hi ha hagut cap vaga convocada.

En aquest sentit, Justícia ha comunicat al TSJC que no li consta cap comunicat de vaga dels treballadors de presons.

El Departament surt al pas així de la carta en què el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, sol·licitava informació al govern sobre l'abast dels serveis mínims per l'aturada.

"No ens consta cap comunicació del cessament temporal, col·lectiu i concertat de la prestació del treball per part de les organitzacions sindicals o la majoria del personal funcionari de l'àmbit penitenciari", indica la missiva.

L'autoritat laboral competent ha comunicat a Justícia, a més, que "no té cap comunicació formal de convocatòria de vaga", per la qual cosa "no s'ha dictat ni publicat cap ordre de serveis mínims".

Fa gairebé una setmana que van començar les protestes (ACN / María Belmez)

Crides al diàleg

La institució del Síndic de Greuges ha fet aquest dimarts una crida al diàleg per solucionar el conflicte i ha recordat que representants del món de l'advocacia han criticat que s'està vulnerant el seu dret a la defensa, ja que s'han anul·lat judicis i s'han paralitzat altres tràmits.

Davant d'aquests fets, la institució ha obert una actuació d'ofici per conèixer l'abast de l'afectació als drets fonamentals de les persones implicades, i ha recordat que l'exercici del dret a la protesta no pot afectar els drets que tenen els interns.

Al mateix temps, reconeixen un augment de la conflictivitat als centres penitenciaris, fet que provoca que el personal que hi treballa "tingui dret a sentir-se segur".

En aquest context, el degà de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona, Jesús M. Sánchez, s'ha ofert per exercir com a mediador entre el Departament de Justícia i els funcionaris de presons per "fomentar el diàleg i la resolució del conflicte".

També s'ha pronunciat sobre aquest conflicte la Taula del Tercer Sector Social i les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS), que han demanat que les reivindicacions laborals dels treballadors de les presons catalanes no repercuteixin en els presos i que cessi la situació de bloqueig del conflicte.


Compareixença al Parlament

A més, els grups parlamentaris han acordat la compareixença d'Ubasart al Parlament, tal com ella mateixa havia sol·licitat a petició pròpia, aquest dijous a la diputació permanent de la cambra catalana.

ARXIVAT A:
Presons
Anar al contingut