Els futbolistes professionals tenen més risc de tenir Alzheimer, segons un estudi
La investigació, publicada a The Lancet, atribueix els danys neurològics a les microlesions acumulades al cervell pels cops de pilota amb el cap, un problema que no afecta els porters
Els jugadors de futbol d'alt nivell, a excepció dels porters, tenen més risc de desenvolupar Alzheimer i altres demències en comparació amb la població general, segons un estudi fet a Suècia que ha publicat la revista científica The Lancet Public Health. S'explica perquè colpejar repetidament la pilota amb el cap provoca l'acumulació de microlesions al cervell, de traumatismes lleus.
La conclusió dels investigadors és que els futbolistes d'elit tenen 1,5 més probabilitats de tenir malalties neurodegeneratives. L'estadística diu que un de cada dotze tindrà Alzheimer (8,3%), mentre que a la població general no arriba a un de cada vint homes (5,1%). Els porters estarien entremig, amb un 6,9% de casos.
La investigació s'ha fet a partir dels registres mèdics de més de 6.000 futbolistes que havien jugat a la màxima divisió sueca en algun moment entre 1924 i 2019, durant gairebé un segle. Compara la taxa d'aparició de trastorns degeneratius del cervell amb la d'una mostra general de 56.000 suecs. Les dones i els jugadors amateurs en queden exclosos.
La hipòtesi que es planteja és que els traumatismes cranials lleus repetitius, per donar cops de pilota amb el cap, augmenten el risc dels futbolistes i poden explicar la diferència amb els porters, que no ho fan. "La investigació confirma la hipòtesi" d'una relació entre el futbol i les malalties cerebrals, segons el director de l'estudi, Peter Ueda, de l'Institut Karolinska de Suècia.
L'estudi parla d'"un risc significativament més gran" dels futbolistes de tenir Alzheimer, però no altres malalties neurodegeneratives com el Parkinson, que té una incidència menor, o l'ELA (esclerosi lateral amiotròfica).
Més protecció
Ueda també apunta que un millor equipament i entrenament podrien fer que el futbol fos més segur, però "també podem imaginar que els jugadors actuals estan exposats a un futbol intens des de ben petits i que, per tant, el risc és encara més gran per a ells", diu.
"Hem d'actuar per protegir el cap i el cervell dels jugadors", defensa Gill Livingston, professor de psiquiatria per a gent gran al University College de Londres, que no ha participat en l'estudi.
Una investigació anterior, feta a Escòcia el 2019, arribava a una conclusió semblant a la de Suècia, però suggeria que els futbolistes eren 3,5 vegades més propensos que la població general a desenvolupar trastorns cerebrals degeneratius.
L'estudi suec també inclou una dada més positiva per als jugadors professionals i és que tenen una esperança de vida una mica més alta que un home de la població general. Els investigadors creuen que es pot explicar perquè tenen una millor forma física i un estatus socioeconòmic més elevat.