Els grans propietaris hauran d'oferir lloguer social a les famílies vulnerables
- TEMA:
- Habitatge
El govern de la Generalitat ha aprovat aquest dilluns un decret per millorar l'accés a l'habitatge consensuat amb el PSC i els comuns que inclou mesures proposades per entitats socials com la PAH o el Sindicat de Llogaters.
Aquest decret es fa en un moment en què Catalunya viu una situació d'emergència en l'accés a l'habitatge i amb la intenció de potenciar el lloguer social i l'habitatge de protecció oficial.
La Generalitat ja va aprovar un decret de mesures urgents per millorar l'accés a l'habitatge al març d'aquest any, però el va retirar perquè no tenia els suports necessaris per aprovar-lo al Parlament. Ara creuen que es podrà aprovar i posar-lo en marxa d'aquí a un mes.
Obligació d'oferir lloguer assequible
Entre les mesures, per primera vegada es vol obligar els grans propietaris a oferir un lloguer assequible a les famílies vulnerables abans de denunciar-les per impagament.
A més de bancs i fons d'inversió, aquí també s'hi inclou els particulars que tenen 15 pisos o més, que es calcula que en el cas de Barcelona en són centenars.
Els afectats hauran d'aportar un informe de vulnerabilitat quan se'ls acabi el contracte de lloguer, estiguin en processos de desnonaments o portin més de sis mesos ocupant un habitatge sense títol habilitant en el moment de l'entrada en vigor del decret.
El contracte haurà de ser d'un mínim de 5 anys quan el propietari sigui un particular i d'un mínim de 7 quan es tracti d'un banc.
Els ajuntaments podran expropiar pisos
Una altra mesura és que els ajuntaments podran expropiar temporalment els pisos de bancs i grans propietaris que portin més de 2 anys buits.
Encara més: se'ls podran quedar indefinidament pagant la meitat del preu de mercat, i també podran expropiar els edificis inacabats per fer-hi pisos assequibles.
En general, la intenció del text aprovat és generar oportunitats perquè les administracions puguin aconseguir prioritàriament, i a un preu fixat, els habitatges que els bancs posin a la venda.
Inventari de sòl municipal
El decret obliga els ajuntaments a elaborar abans d'un any un inventari de tot el sòl de titularitat municipal, i, en 2 anys a concretar què s'hi farà i començar a desenvolupar-ho.
Alhora, se'ls obliga a reservar més terreny per fer habitatge protegit, més com més demanda hi hagi al municipi.
Una altra mesura que incorpora és que l'habitatge protegit que es construeixi ho serà per sempre: no es podrà vendre ni llogar després d'un temps, com passa ara.
Control dels preus de lloguer
Serà obligatori que als anuncis de publicitat i als contractes de lloguer d'un pis surti l'índex de referència de lloguer, és a dir, la mitjana del preu d'habitatges similars.
A més, només tindrà accés a ajuts fiscals o, per exemple, de rehabilitació qui ofereixi preus per sota de l'índex de referència.
En el cas dels pisos protegits, es fixarà un preu únic, de venda o de lloguer, en funció del municipi, que en el cas de l'àrea metropolitana serà el mateix per a les 36 poblacions.
Ara bé, de mitjana serà més car que ara, perquè està calculat sobre els costos de construcció.
2.500 famílies esperen un pis
Les mesures busquen solucions per a les 2.500 famílies que esperen un pis d'emergència, més de 600 a Barcelona.
El 2018 14.000 famílies van ser desnonades de casa seva, segons dades oficials, la majoria perquè no podien pagar el lloguer, no pas per no fer front al pagament d'una hipoteca.
Des del govern, asseguren que tenen el suport polític necessari per aprovar el decret al Parlament i per posar-lo en marxa d'aquí a un mes.
Bona rebuda al decret
Des de l'administració, s'ha destacat el nou enfocament d'aquest decret de mesures urgents de l'accés a l'habitatge. Això ha dit el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet:
"Amb aquest decret llei estem creant les condicions que ens permeten desenvolupar millors polítiques d'habitatge. Ho fem amb una novetat en relació amb altres entorns legislatius: per primera vegada harmonitzem les polítiques de sòl (de planificació territorial i urbanisme) amb les d'habitatge."
També ho ha aplaudit la tinent d'alcalde d'Ecologia i Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz:
"Feia falta una llei que prioritzés la planificació i que l'urbanisme es posés a fer això, a fer reserves i a fer propostes perquè l'habitatge assequible sigui la norma i no l'excepció, com fins ara."
La tinent d'alcalde ha destacat que, amb el nou decret, s'incrementaran les reserves d'habitatge protegit en un 40% i que el seu preu serà únic a tota l'Àrea Metropolitana.
Satisfacció també a les entitats socials, però acompanyada d'una advertència que feia la portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, Lucía Delgado:
"Exigim més que mai que s'apliqui amb valentia, amb contundència i de forma íntegra les mesures precedents i les noves per aturar els desnonaments i per mobilitzar milers de pisos socials."
- ARXIVAT A:
- Habitatge