La mediació serà obligatòria a partir d'ara per als grans tenidors (ACN/Marta Vidal)

Els grans tenidors, obligats a partir d'ara a fer una mediació abans d'un desnonament

La consellera Ester Capella explica que s'activen les 87 oficines d'Ofideute per evitar "que ningú hagi de marxar de casa" i els desnonaments siguin només una mesura d'emergència

Des d'aquest dilluns, el govern obliga els grans tenidors a passar per una mediació abans d'interposar una demanda judicial per un desnonament, tal com permet la llei espanyola d'habitatge.

La consellera de Territori, Ester Capella, ha explicat en una entrevista a El Periódico que aquest dilluns s'activen les 87 oficines d'Ofideute, el servei d'assessorament i mediació de la Generalitat per evitar desnonaments. "Hem d'evitar que a les persones les facin fora de casa seva", ha dit.

La consellera Ester Capella, en un ple del Parlament del mes de juny (ACN/Bernat Vilaró)

La consellera assegura que el govern ha fet tots els tràmits per posar en marxa tota la maquinària "per garantir que ningú hagi de marxar de casa seva i buscar mecanismes per evitar desnonaments", una vegada ha entrat en vigor la llei espanyola d'habitatge.

"A Catalunya els grans tenidors estan obligats a posar-se d'acord perquè existeix el lloguer social. La llei ens permet aquesta opció i nosaltres l'apliquem. Requereix que els grans tenidors passin abans per aquestes oficines."

I creu que els tràmits es poden convalidar abans que es constitueixin les Corts, el 17 d'agost. "No podem viure esperant el nou govern, hem de poder garantir aquest dret des del primer moment: emergència habitacional, evitar els desnonaments."

La consellera afegeix que la llei catalana era millor que la que ha aprovat finalment el govern espanyol: "Des de l'inici (la llei catalana) feia una llista amb els municipis que eren zona tensionada, i amb això s'evitava l'especulació. A més la nova norma del govern deixa una escletxa per eludir-la", diu la consellera.

Capella explica que vol acabar amb els desnonaments i que només siguin una mesura d'emergència. "El nostre objectiu és el desnonament zero".

Per fer-ho considera que cal ampliar el parc públic d'habitatge, perquè l'oferta assequible ha acabat en el mercat lliure i no és suficient.

"Catalunya està en l'1,9% de parc públic de lloguer mentre que a Europa hi ha al voltant del 10%. El nostre objectiu és arribar a aquesta mitjana tot i que amb un mandat no es pot, és clar."

L'objectiu de la consellera és arribar als 10.000 pisos de lloguer públic el 2026. "Volem que l'Incasòl tingui la força per construir, aflorar terra perquè sigui edificable, tempteig i retracte i via la Sareb. Els hem obligat a asseure's a la taula i volem comprar edificis sencers i reduir la llista d'espera de persones que esperen habitatges de lloguer a preu assequible", diu Capella.

 

ARXIVAT A:
HabitatgeEster CapellaGeneralitat de Catalunya
Anar al contingut