El president del grup parlamentari d'Esquerra, Josep Maria Jové, intervé en el debat de política general (ACN/Joan Mateu Parra)

EN DIRECTE | Jové adverteix Illa que "sense finançament singular no hi pot haver legislatura"

La sessió es reprèn aquest dimecres després que ahir el president de la Generalitat centrés el seu discurs en l'habitatge i en la voluntat d'iniciar una nova etapa en la relació amb el govern espanyol
Redacció Actualitzat
TEMA:
Parlament de Catalunya

Aquest matí segueix al Parlament de Catalunya el debat de política general, que va començar ahir amb el discurs de Salvador Illa, el tercer que feia davant de la cambra com a president de la Generalitat.

Avui els grups parlamentaris responen a la intervenció d'Illa i ho fan per ordre de gran a petit: Junts, ERC, PP, Vox, Comuns, Cup i Aliança Catalana. L'última intervenció serà del grup de govern, el PSC. Cada grup té un temps de 30 minuts, i després el president Illa té un torn de resposta. Alhora, hi ha temps per a les rèpliques: 10 minuts per grup.

Podeu seguir la sessió en directe aquí:


ERC situa el finançament singular com a condició per sostenir la legislatura

Esquerra ha intervingut al debat de política general per mitjà del seu president de grup parlamentari, Josep Maria Jové. En el seu discurs, Jové ha alertat Illa que el seu vot per la investidura d'Illa no garanteix el suport incondicional a les polítiques dels socialistes: "No té la majoria per executar el seu pla de govern, només té la majoria per executar les mesures que va acordar amb Esquerra i amb els comuns".

Els republicans han acusat la resta dels partits de tacticisme per fer caure el govern d'Aragonès i ha avisat a Illa que "governar en minoria té aquestes dificultats". En aquest sentit, Jové ha afegit: "El nostre model social i nacional dista molt del seu, però ha d'entendre que si vol seguir governant haurà de satisfer les prioritats d'Esquerra."

En aquest sentit, Jové ha advertit Illa que "calen concrecions" en els pactes assumits per arribar a nous acords: "Sense avenços decidits en sobirania social i nacional, aquesta legislatura no té sentit". Els republicans ho han concretat amb el concert econòmic: "El que demanem al president és l'ambició per implantar un nou sistema de finançament propi per a Catalunya".

 

Illa ha assegurat que aquest acord "hi serà". El president ha tingut un to conciliador amb Esquerra i s'ha compromès a complir els acords d'investidura: "Aquest és el meu compromís. No és un repte menor, ho tinc molt present. És així i ho accepto."

Des d'Esquerra també han demanat al president de la Generalitat que planti cara "davant els tribunals que no apliquen la llei d'amnistia". També davant els barons del PSOE, amb menció especial per al president manxec Emiliano García-Paje: "Aixequi el to davant dels dirigents del seu partit que, en nom de la unitat d'Espanya, diuen els disbarats que diuen, perquè allò que ha dit atia la catalanofòbia i el feixisme".

Però Esquerra ha anat més enllà i ha parlat d'autodeterminació. Jové ha assegurat que la confrontació amb l'Estat "no s'acabarà fins que s'abordi de manera decidida" i ha afegit que "cal un referèndum d'autodeterminació per resoldre el conflicte polític."

En un missatge adreçat als grups independentistes, els republicans han constatat que "l'independentisme ha perdut la majoria electoral", però ho veuen com una oportunitat: "cal un nou impuls", ha dit Jové. Des d'Esquerra consideren, però, que la resta de formacions han de compartir el cost de la davallada independentista: "a tots ens toca assumir errors i aprenentatges".
 

Junts retreu a Illa que no s'hagi reunit amb Puigdemont

El primer grup a respondre a Salvador Illa ha estat Junts per Catalunya. Ho ha fet el president del grup parlamentari, Albert Batet, que li ha retret a Salvador Illa que hagi exclòs Carles Puigdemont de la llista d'expresidents amb qui es vol reunir. "Així no parli de respecte", ha dit Batet, que ha acusat Illa de menysprear la institució de la Generalitat.

Salvador Illa ha respost que respecta la figura de Puigdemont però que s'ha reunit amb els presidents que no estan actius amb política i assegura que amb la llei d'amnistia, el seu partit s'ha implicat en normalitzar la situació a Catalunya: "Què més vol que faci?".

Batet també ha avisat que Illa no es deurà als interessos de Catalunya sinó que se sotmetrà als de la Moncloa i els barons del PSOE: "Vostè és un home de partit i ho veurà tothom quan hagi de defensar interessos de Catalunya que incomodin el PSOE". "Vostè plantarà cara davant Madrid? Nosaltres ja ho fem. Si ens acompanya, Catalunya guanyarà", ha afegit Batet, que ha conclòs que "no hi pot haver bona gestió amb submissió". Batet ha demanat al PSC que faci servir els seus diputats al Congrés per defensar els interessos de Catalunya a Madrid.

Albert Batet ha demanat a Illa que es degui als interessos de Catalunya i no als del seu partit (Joan Mateu Parra/ACN)

En matèria econòmica, el president del grup parlamentari de Junts també ha qüestionat la proposta de finançament singular de Pedro Sánchez. Ha demanat que el PSC defensi el finançament de Catalunya fora del règim comú i que aposti pel repartiment a terços del sostre de dèficit entre els ajuntaments, les autonomies i l'Estat: "Si no és capaç de defensar un increment del sostre de despesa, com defensarà el finançament singular?".

En referència a l'anunci de Salvador Illa d'invertir 4.400 milions en habitatge públic, Batet ha acusat els socialistes de centrar-se a fer promeses, però no complir-les: "Malgrat totes les promeses acumulades pels governs socialistes i els governs espanyols de tots colors, els trens d'aquest país són un desastre i la gent n'està farta". Illa ha demanat crèdit per al seu executiu i ha reconegut que cal millorar amb el compliment de la inversió a Catalunya per part del govern espanyol.

Junts s'ha presentat com a principal alternativa a un govern socialista que qualifiquen de "dèbil", perquè "els partits que van signar els acords d'investidura ni se'ls creuen ni els defensen". En aquest sentit, el partit de Carles Puigdemont ha presentat cinc propostes: que la Generalitat es personi en processos de discriminació lingüística, el traspàs de les competències en immigració, inversió en habitatge, reduir la burocràcia i establir un sou mínim català.

En el torn de resposta, Salvador Illa ha advertit Junts que no s'equivoqui d'interlocutor entre ell i Sánchez i l'ha instat a fer política útil en lloc de desestabilitzar: "Seguiran el camí de desestabilitzar i burxar o el de la política útil?".
 

Quines propostes preveuen presentar els grups?

Després de Junts, el segon partit a intervenir serà ERC, que ha avançat que portarà a votació el finançament singular pactat amb el PSC i instarà el govern a presentar un decret llei urgent per als lloguers de temporada. També té previst registrar una proposta per defensar que la resolució del conflicte ha de passar per un referèndum.

El PP afirma que les seves propostes se centraran en els "problemes reals" dels catalans i seran en relació amb la seguretat, l'educació, la sanitat, els impostos i l'habitatge.

Vox, que està previst que sigui l'últim grup en intervenir al matí, instarà el Congrés a modificar la Constitució per aprovar un sistema de finançament "igual" per a totes les autonomies.

Els Comuns centraran les seves propostes en l'habitatge i qüestions com el conflicte al Pròxim Orient i contra els discursos d'odi.

La CUP té previst presentar propostes a favor de la regulació del preu del lloguer, de dissoldre la Brimo o, entre d'altres, de limitar els vols d'avió a aquelles connexions sense alternativa ferroviària amb un temps inferior de sis hores.

El grup de govern, el PSC, serà l'últim en intervenir. Els socialistes volen presentar propostes sobre la millora del sistema educatiu i l'abordatge del fracàs escolar, sobre llengua catalana i sobre l'ampliació dels cossos de seguretat i d'emergències.
 

El discurs d'Illa, centrat en l'habitatge

El president de la Generalitat va aprofitar la intervenció d'aquest dimarts per enfocar el debat cap a l'habitatge, amb l'anunci de 50.000 pisos públics i 4.400 milions d'inversió d'aquí al 2030.

Durant la seva intervenció, Illa també va garantir un nou finançament per a Catalunya en els "termes i calendaris" acordats amb ERC, i va demanar el suport del Parlament en aquesta carpeta. Així mateix, el president va afirmar que el rumb de Catalunya ha de deixar enrere la "confrontació erma" i aprofitar les "oportunitats de col·laboració" amb el govern espanyol.

En el discurs inicial, Illa va intentar centrar el debat en la necessitat de resoldre la problemàtica de l'habitatge (Lorena Sopêna/Europa Press)

Les primeres reaccions dels partits van arribar pocs minuts després a la sala de premsa, des d'on Junts va criticar la falta "d'ambició nacional i de projecte de país" d'Illa. Un missatge amb coincidències amb l'expressat per ERC, que va lamentar que el discurs d'Illa és "més de delegat de La Moncloa que de president de Catalunya".

El PP va afirmar que Illa ha "desconnectat de la realitat" o bé s'ha endinsat de forma "profunda" en el "Matrix dels partits independentistes" que han portat Catalunya a la "decadència", mentre que els Comuns van celebrar l'anunci del president en matèria d'habitatge, tot i que li van retreure que no fes referència a la massificació turística.

Vox va acusar el president de ser "continuista" i fins i tot de voler anar "més enllà" en les polítiques de "ruptura nacional" de l'executiu d'ERC.

La CUP va denunciar que el discurs de Salvador Illa s'ha "renovat en el llenguatge", però que "el fons és el mateix de sempre, [...] la sociovergència de tota la vida".

 

ARXIVAT A:
Debat política general Parlament de Catalunya Salvador Illa
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut