Socis d'investidura i oposició posen les condicions a Illa si vol estabilitat i pressupostos
La proposta de finançament singular, la negociació del sostre de dèficit i les polítiques d'habitatge centren les intervencions dels grups parlamentaris
Junts i Esquerra han pressionat aquest dimecres el govern en minoria del PSC perquè planti cara a Madrid i compleixi els acords. Ho han fet en la segona jornada del debat de política general al Parlament de Catalunya, centrada en temes com el finançament i l'habitatge.
L'endemà del discurs de Salvador Illa, els grups parlamentaris li han resost per ordre de gran a petit. Durant el matí han intervingut Junts, ERC, PP, Vox i els Comuns. A la tarda ha estat el torn de la CUP, Aliança Catalana i el PSC, que ha tancat el debat en tant que grup de govern.
Cada grup parlamentari ha tingut un temps de 30 minuts, i després el president Illa ha tingut un torn de resposta. Alhora, hi ha hagut temps per a les rèpliques: 10 minuts per grup.
Batet ofereix mà estesa a Illa si "planta cara" a Sánchez per defensar els interessos de Catalunya
El primer grup a respondre a Salvador Illa ha estat Junts per Catalunya. Ho ha fet el president del grup parlamentari, Albert Batet, que li ha retret a Salvador Illa que hagi exclòs Carles Puigdemont de la llista d'expresidents amb qui es vol reunir. "Així no parli de respecte", ha dit Batet, que ha acusat Illa de menysprear la institució de la Generalitat.
Salvador Illa ha respost que respecta la figura de Puigdemont però que s'ha reunit amb els presidents que no estan actius amb política i assegura que amb la llei d'amnistia, el seu partit s'ha implicat en normalitzar la situació a Catalunya: "Què més vol que faci?".
Batet també ha avisat que Illa no es deurà als interessos de Catalunya sinó que se sotmetrà als de la Moncloa i els barons del PSOE: "Vostè és un home de partit i ho veurà tothom quan hagi de defensar interessos de Catalunya que incomodin el PSOE". "Vostè plantarà cara davant Madrid? Nosaltres ja ho fem. Si ens acompanya, Catalunya guanyarà", ha afegit Batet, que ha conclòs que "no hi pot haver bona gestió amb submissió".
En matèria econòmica, el president del grup parlamentari de Junts també ha qüestionat la proposta de finançament singular de Pedro Sánchez. Ha demanat que el PSC defensi el finançament de Catalunya fora del règim comú i que aposti pel repartiment a terços del sostre de dèficit entre els ajuntaments, les autonomies i l'Estat: "Si no és capaç de defensar un increment del sostre de despesa, com defensarà el finançament singular?".
Junts s'ha presentat com a principal alternativa a un govern socialista que qualifiquen de "dèbil", perquè "els partits que van signar els acords d'investidura ni se'ls creuen ni els defensen". En el torn de resposta, Salvador Illa ha advertit Junts que no s'equivoqui d'interlocutor entre ell i Sánchez i ha qüestionat l'actitud dels juntaires: "Seguiran el camí de desestabilitzar i burxar o el de la política útil?".
ERC situa el finançament singular com a condició per sostenir la legislatura
Esquerra ha intervingut al debat de política general per mitjà del seu president de grup parlamentari, Josep Maria Jové. En el seu discurs, Jové ha alertat Illa que el vot per la investidura d'Illa no garanteix el suport incondicional a les polítiques dels socialistes: "El nostre model social i nacional dista molt del seu, però ha d'entendre que si vol seguir governant haurà de satisfer les prioritats d'Esquerra".
Jové ha advertit Illa que "calen concrecions" en els pactes assumits per arribar a nous acords: "Sense avenços decidits en sobirania social i nacional, aquesta legislatura no té sentit". Els republicans han concretat la seva exigència amb el concert econòmic: "El que demanem al president és l'ambició per implantar un nou sistema de finançament propi per a Catalunya".
Illa ha assegurat que aquest acord "hi serà". El president ha tingut un to conciliador amb Esquerra i s'ha compromès a complir els pactes d'investidura.
Des d'Esquerra també han demanat al president de la Generalitat que planti cara als barons del PSOE, amb menció especial per al president manxec Emiliano García-Page: "Aixequi el to davant dels dirigents del seu partit que, en nom de la unitat d'Espanya, diuen els disbarats que diuen". Jové feia referència a declaracions com les que va fer divendres García-Page, en què deia que "la riquesa de Catalunya no és dels catalans, és de tots".
Però Esquerra ha anat més enllà i també ha parlat d'autodeterminació. Jové ha assegurat que la confrontació amb l'Estat "no s'acabarà fins que s'abordi de manera decidida" i ha afegit que "cal un referèndum d'autodeterminació per resoldre el conflicte polític."
En un missatge adreçat a la bancada independentista, els republicans han constatat que han perdut la majoria electoral, però ho veuen com una oportunitat: "cal un nou impuls", ha dit Jové. Des d'Esquerra consideren, però, que la resta de formacions han de compartir el cost de la davallada independentista: "a tots ens toca assumir errors i aprenentatges".
Alejandro Fernández acusa Illa de continuar les polítiques d'ERC i li tanca la porta acords
El líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ha reivindicat el seu partit com l'oposició i l'alternativa al govern de Salvador Illa i li ha tancat la porta a acords. Ha acusat el president de la Generalitat de proposar la continuïtat amb les mateixes polítiques d'Esquerra i ha dit que el PP demana un canvi.
En aquest sentit, Fernández ha recriminat a Illa "una política fiscal confiscatòria", les dades d'inseguretat, mals resultats de Catalunya en educació i ha carregat contra la política econòmica del PSC. "Mentre vostè continuï comprant una agenda d'extrema esquerra i nacionalista, no ens demani el suport perquè no li donarem en aquestes condicions", ha sentenciat.
Fernández ha lamentat que ERC i comuns gestionin "un tripartit encobert" amb el PSC i que Junts se centri "en el paper de Carles Puigdemont". Per això, ha insistit que el PP aspira a ser "líders de l'oposició amb un altre model: el de la centredreta que no governa Catalunya i ja va sent hora".
A la rèplica, el president Illa ha retret al líder popular que el seu model sigui el de "rebaixar i desmuntar" serveis públics i "tallar i retallar". "El nostre és el de reforçar i blindar l'estat del benestar".
El president del grup parlamentari del PP també ha valorat l'anunci que Illa va fer aquest dimarts per construir 50.000 habitatges públics fins al 2030. "Ni en el més psicodèlic dels seus somnis aconseguirà fer més de 100 pisos cada any, com a molt!", ha assegurat.
Alejandro Fernández ha reclamat "una reforma dràstica" de la legislació perquè, si no, veu "impossible" construir tant habitatge des del sector públic i privat.
El líder popular ha descrit Illa com algú que aparenta ser "el gendre ideal". "No és un insult, és una metàfora; quan algú vol ser massa amable tendeixo a desconfiar", ha dit Fernández. Illa li ha replicat que seguirà sent amable amb ell "encara que li molesti", i li ha retret que digués que prefereix Donald Trump i Santiago Abascal que Pedro Sánchez i Yolanda Díaz.
Fernández i Illa també han tingut un cara a cara sobre el català. El dirigent popular ha retret al president que mantingui una política lingüística que "no satisfà ningú i vulnera els drets lingüístics dels castellanoparlants". Al seu torn, Illa ha lamentat que el PP no s'assegui al Pacte Nacional per la Llengua i els ha encoratjat a sumar-se a la petició al Parlament Europeu perquè el català, el basc i el gallec siguin oficials a Europa.
Vox qüestiona a Illa les polítiques de seguretat i l'acusa de promoure un finançament per "blindar privilegis"
El president del grup parlamentari de Vox, Ignacio Garriga, ha acusat Salvador Illa de ser "el responsable de la decadència que pateix Catalunya" i s'ha mostrat confiat que "res no canviarà els propers anys". "Catalunya necessita un canvi estructural", ha sentenciat.
De fet, Garriga ha assegurat que veu el president de la Generalitat com "la cara amable del separatisme" tot i haver-se presentat com l'alternativa als governs anteriors. En aquest sentit, ha presentat Vox com el partit que vol "liderar l'oposició".
El dirigent d'extrema dreta ha dit que el seu partit és l'únic que defensa la igualtat econòmica de tots els espanyols i ha carregat contra la proposta de finançament singular pactat entre PSC i Esquerra. "No volen millorar el finançament sinó blindar els seus privilegis", ha assegurat Garriga, que ha defensat reduir i eliminar impostos.
Ignacio Garriga ha afirmat que les polítiques migratòries que defensa Salvador Illa "estan laminant Catalunya" i ha vinculat immigració amb inseguretat. A la rèplica, el president ha recriminat a Vox que prediqui "un discurs d'odi".
Els Comuns celebren els compromisos en habitatge d'Illa i li demanen regular el turisme massiu
Pels Comuns, Salvador Illa té dues patates calentes sobre la taula: "Vostè serà jutjat com a president de la Generalitat per si posa solucions a la crisi d'accés a l'habitatge i per què passarà amb Rodalies".
El portaveu del grup parlamentari, David Cid, ha situat la qüestió de l'habitatge com a element central de la legislatura. Considera que "cal passar als fets" i ha demanat concrecions sobre l'anunci de construcció d'habitatge públic que va fer ahir Illa.
En aquest sentit, ha exigit que es posin les eines per evitar l'oferta fraudulenta de lloguer de temporada. Illa ha recollit el guant: "Compti que s'aplicarà la llei; en l'àmbit de les nostres competències farem que es compleixi".
D'acord amb els Comuns, el segon gran repte del país és la contenció del turisme: "No es pot fer front a l'emergència climàtica quan la gran aposta del govern és portar 20 milions turistes nous i l'ampliació sense límits de l'aeroport del Prat", ha dit Cid. El portaveu dels Comuns ha alertat de les externalitats que té per al preu de l'habitatge, l'ús dels serveis públics i el consum d'aigua. El cap del govern ha coincidit que "cal regular el turisme", però ha matisat que "és una font de generació de prosperitat".
Amb una metàfora futbolística, Cid ha contraposat el projecte d'ampliació de l'aeroport amb les incidències del servei ferroviari: "No sé si hem de tenir un aeroport de Champions League quan tenim unes Rodalies a Segona Regional". En aquest cas, el cap de l'executiu ha admès que el problema de Rodalies no se solucionarà d'avui per demà: "No resoldrem Rodalies en cinc mesos, és literalment impossible".
La CUP acusa Illa de plantejar un govern "gris" i arribar-hi amb "la llei mordassa i el 155"
Abans, el debat s'ha reprès a les quatre amb la CUP, que ha acusat Salvador Illa d'"aprofitar el cansament de les forces catalanes" per "intentar amancir Catalunya" i "avorrir" els catalans.
La diputada Laure Vega ha assegurat que els socialistes han arribat al govern "a través de la repressió, la llei mordassa, d'un 155 que alguns volien aplicar més temps i un Tribunal Constitucional que no para de tombar una llei rere un altre".
La portaveu del grup, Laia Estrada, ha començat la intervenció instant el govern a tancar "d'una vegada per totes" l'oficina d'Acció a Tel-Aviv, cosa que Illa ja ha avançat que no farà. "No n'hi ha prou amb mostrar rebuig si es continua armant i protegint aquells que neguen l'existència del poble palestí", ha criticat la portaveu del grup de l'esquerra independentista.
La CUP també ha lamentat que "les nostres institucions mai havien estat tan buides de sobirania" en un context de crisi climàtica i pobresa social.
"Vostè sempre cau del costat convergent", li ha retret Estrada a Illa, a qui acusa d'apostar "pel negoci privat a costa dels serveis públics; per més totxo, ciment i avions, sense oblidar-nos de la ruleta del Hard Rock". També li ha retret la política d'habitatge:
"No és casual que aposti per construir 50.000 habitatges en comptes d'utilitzar els més de 400.000 pisos buits dels grans tenidors i posar-los en parc públic via expropiació."
Estrada també ha fet una defensa de la mobilització social de l'octubre del 2017 i dels fets d'octubre de 1934 per insistir que "els anhels es mantenen vius" i ho estaran encara més "a mesura que s'agreugi la crisi social i ecològica".
Aliança Catalana rebutja el finançament singular i acusa Illa de voler "rematar" Catalunya
A continuació ha intervingut la diputada Sílvia Orriols, que ha carregat contra la proposta de finançament singular. Orriols ha defensat que "Catalunya mai no encaixarà dins d'Espanya perquè té cos i ànima pròpia", i ha defensat la independència com a únic camí.
"Som una nació i ens pertoca un estat. L'unic finançament just per Catalunya és l'estat català, la resta són engrunes".
En aquest sentit, ha acusat Illa de voler "perpetuar l'abús" i de voler "rematar" Catalunya. En aquest sentit, ha dit que Catalunya no necessita reformar cap model econòmic, sinó que Espanya "deixi de robar", i de sotmetre i d'intentar assimilar els catalans, ha dit.
La diputada d'Aliança Catalana ha aprofitat la seva intervenció per fer una defensa de la pagesia i per advertir que el nivell dels escolars catalans és "pitjor" del que diu l'informe Pisa.
A més, ha denunciat que "el català fa dècades que recula i perilla", i ha demanat que sigui "un requisit imprescindible per viure i desevolupar-se a Catalunya". Per això, ha instat el govern a atendre només en català i a deixar de finançar la coproducció de pel·lícules en altres idiomes.
En l'àmbit de la salut, Sílvia Orriols s'ha queixat que alguns malalts hagin d'adreçar-se als metges en castellà perquè no entenen el català, i ha denunciat que l'externalització de serveis fa que l'atenció sanitària sigui menys personalitzada i efectiva.
La diputada d'Aliança Catalana ha centrat bona part del seu discurs a carregar contra la immigració i ha insistit a relacionar-la amb la delinqüència sense aportar-ne proves.
A l'inici, ha criticat el president del Parlament, Josep Rull, per "intentar-la silenciar":
"Només se m'interromp a mi, per què? tinc la patent de l'odi, que els va tan bé per silenciar?"
El PSC estén la mà a la resta de partits per ampliar els consensos
El diputat del PSC Ferran Pedret s'ha compromès a complir els acords d'investidura amb ERC i Comuns, però en una al·lusió directa a Junts ha dit que també han d'explorar en quins temes poden posar-se d'acord les formacions majoritàries de la cambra.
"Hem triat els socis d'investidura que hem triat, i ens comprometem amb allò que hi hem acordat, però hi haurà aspectes en què necessitarem incloure altres formacions"
Pedret ha negat que el socialisme "estigui a un costat o a un altre de l'espectre polític" i ha asseguat que estan determinats a fer les reformes necessàries que permetin millorar els serveis públics i els indicadors sobre la igualtat social i les oportunitats dels ciutadans.
A més, ha demanat avançar en la qüestió ecològica "de manera socialment justa i generant prosperitat".
El discurs d'Illa, centrat en l'habitatge
El president de la Generalitat va aprofitar la intervenció d'aquest dimarts per enfocar el debat cap a l'habitatge, amb l'anunci de 50.000 pisos públics i 4.400 milions d'inversió d'aquí al 2030.
Durant la seva intervenció, Illa també va garantir un nou finançament per a Catalunya en els "termes i calendaris" acordats amb ERC, i va demanar el suport del Parlament en aquesta carpeta. Així mateix, el president va afirmar que el rumb de Catalunya ha de deixar enrere la "confrontació erma" i aprofitar les "oportunitats de col·laboració" amb el govern espanyol.