Façana del Parc Sanitari de Sant Joan de Déu de Manresa
Parc Sanitari de Sant Joan de Déu de Manresa (ACN/Recolons A.)

Els hospitals d'ordes religiosos es neguen a complir la llei de l'eutanàsia

L'hospital Infantil de Sant Joan de Déu i el Parc Sanitari de Sant Boi, entre els que no pensen complir la llei que ha entrat en vigor aquest divendres

RedaccióActualitzat

Els ordes religiosos que gestionen diversos hospitals a Espanya no compliran la llei de l'eutanàsia que ha entrat en vigor aquest divendres. Ho han comunicat en un manifest fet públic aquesta setmana, en què declaren que no faran res per accelerar la mort o escurçar la vida de ningú, encara que estigui en situació terminal i ho demani de forma expressa.

Ho consideren una acció suïcida o homicida, que titllen d'error:

"Accelerar la mort, ja sigui per acció o per omissió de tractaments i cures degudes a qualsevol persona al final de la seva vida o en situació de greu discapacitat, ens sembla un dany irreparable que no estem disposats a infringir a ningú. Facilitar una acció suïcida o una actuació homicida, encara que aquesta actuació sigui sol·licitada i acceptada pel mateix interessat, és un error, perquè suposa un menyspreu a la dignitat humana, ja que suprimeix la persona a mans d'altres persones."

En el text reconeixen que "en la realitat del final de la vida o davant malalties incurables s'ha de posar gran atenció en el respecte de la voluntat del pacient", però consideren que el que cal és "ajudar d'una manera proactiva, efectiva i compromesa els malalts a afrontar l'impacte que la malaltia incurable o la discapacitat insuperable produeix, perquè la seva vida humana i la capacitat de viure-la feliçment predomini i no quedi anul·lada pel seu estat de salut".

I per fer-ho possible, els hospitals d'aquests ordes religiosos ofereixen als malalts terminals la seva "hospitalitat, capacitat d'acompanyament i cures", el seu "compromís amb la humanització" d'aquestes cures, "sense pretendre" allargar-los la vida, però també "sense provocar-la ni escurçar-la irresponsablement". També, continuen, un acompanyament integral en el procés de morir "sense patiment", que inclou, afegeixen, "la sedació pal·liativa correctament indicada, quan no siguin efectives altres mesures" i previ consentiment del pacient.


Sant Joan de Déu i els Camils, entre els firmants

El document el firmen la Conferència Espanyola de Religiosos (CONFER), la Federació Lars (que atén gent gran, persones dependents, amb discapacitat i en risc d'exclusió social), els Hospitals Catòlics de Madrid i els ordes religiosos de Sant Joan de Déu i els Camils.

L'Hospital infantil de Sant Joan de Déu de Barcelona, a Esplugues de Llobregat, ha confirmat a TV3 que està d'acord amb aquest manifest. També formen part d'aquest orde el Parc Sanitari de Sant Joan de Déu de Sant Boi de Llobregat i l'Hospital de la Fundació Althaia de Manresa. Aquest últim, però, està dirigit per un patronat nomenat per l'Ajuntament i Mutuacat i ha assegurat que complirà la llei, perquè no està sotmès a les normes de l'orde.

Pel que fa a l'orde dels Camils, també firma el manifest, però l'Hospital Residència Sant Camil del Garraf forma part del Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf, que és públic, i ha assegurat en un comunicat que compliran la llei.

Façana de l'Hospital Althaia de Manresa,
L'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, gestionat per un patronat públic, sí que complirà la llei de l'eutanàsia (ACN/Gemma Aleman)

Salut diu que garantirà el compliment de la llei

El Departament de Salut diu que garantirà que s'acati la llei a tot el territori, un compliment que també ha reclamat l'Associació pel Dret a Morir Dignament. La seva presidenta, Cristina Vallès, ha demanat, al programa Els matins de TV3, que es vigili si es pressiona els professionals sanitaris en aquests centres i ha recordat que els ha costat molt arribar fins aquí.

"Les entitats com a tal, els hospitals, no es poden declarar objectors. Això voldrà dir que hi haurà pressions laborals en aquestes entitats religioses que són molt greus. Ens ha costat molt arribar fins aquí, jo crec que el Departament de Salut trobarà la manera de poder saltar-nos aquesta dificultat i que haurien de rectificar, senzillament."

La llei que ha entrat en vigor aquest dimecres despenalitza l'assistència a la mort voluntària i ho converteix en una nova prestació pública a la qual es pot acollir qui tingui una malaltia greu amb patiment intolerable.

Les persones que vulguin acollir-s'hi ho hauran de demanar al seu metge de referència, que en farà una primera avaluació i començarà a tramitar-ho. L'autorització final recau en una comissió d'experts. Totes les comunitats han de tenir a punt aquest grup de treball així com el registre pels metges que vulguin exercir la clàusula de consciència.

ARXIVAT A:
EutanàsiaReligió
Anar al contingut