
Els impulsors de l'Hermitage de Barcelona volen fer ara un museu immersiu a l'Hospitalet
Es faria a l'antiga fàbrica tèxtil Godó i Trias, al barri de Santa Eulàlia, i es dedicaria a exposicions en formats innovadors
Els mateixos promotors del projecte frustrat per fer l'Hermitage a Barcelona es fixen ara en l'Hospitalet de Llobregat. Tenen un nou projecte per rehabilitar una fàbrica tèxtil i convertir-la en un museu d'exposicions immersives.
Es faria a la fàbrica modernista Godó i Trias del barri de Santa Eulàlia, que es rehabilitaria completament.
El projecte encara depèn del resultat d'un concurs públic. De moment, aquest dijous, l'Ajuntament de L'Hospitalet ha obert el procés de licitació per rehabilitar la fàbrica, en què poden entrar a competir encara altres alternatives.
El fons d'inversió Varia Investment Cultural ja té pensat un nom per a l'espai: "The factory museum". Quedaria situat molt a prop de la Fira de Barcelona i preveuen invertir-hi uns 50 milions d'euros.
La rehabilitació, han detallat, aniria a càrrec del multipremiat estudi d'arquitectes RCR, d'Olot, que han confirmat que ja treballen en el projecte.
El centre estaria destinat a la recerca, la creació i els nous formats artístics digitals, segons detalla el consistori. És, segons els promotors, un projecte "totalment diferent" al que s'havia previst per a l'Hermitage.
Des del consistori de l'Hospitalet, amb govern socialista, la proposta es veu de bon ull, per la dinamització cultural i econòmica que podria suposar per a l'entorn de la plaça d'Europa.
La presentació del projecte té lloc quan falten set mesos per a les eleccions municipals i coincideix, curiosament, amb el desè aniversari de l'acord per la seu de l'Hermitage al port de Barcelona.
Un projecte, ara mateix judicialitzat i en via morta, i sobre el qual els socis del govern municipal barceloní --Comuns i PSC-- mantenen posicions radicalment oposades.

La rehabilitació de la fàbrica Godó i Trias està en fase embrionària i li queda un llarg camí per recórrer. De fet, el 2017 es va anunciar un altre projecte que havia de transformar la fàbrica en el primer centre de medicina tradicional xinesa a Europa, però mai no s'ha fet realitat.
L'Associació de Veïns del barri de Santa Eulàlia, on està situada la fàbrica, no està satisfeta amb la proposta. Han expressat a les xarxes socials que la fàbrica està "abandonada".
Es queixen que el govern municipal "no rehabilita el patrimoni" i exposen mancances pel que fa al poliesportiu i la biblioteca. Ho qualifiquen de "desolador".
També han repiulat opinions d'un activista social de l'Hospitalet que lamenta que es pugui deixar l'edifici "en mans privades".
El precedent fallit de l'Hermitage a Barcelona
Al gener d'aquest any, els impulsors de la sucursal de l'Hermitage a Barcelona van donar definitivament per tancat el projecte.
L'oposició de l'Ajuntament a l'espai ha provocat que la societat Museu Hermitage hagi paralitzat les despeses fixes que mantenia per tirar endavant el projecte. Afirmen que ara se centren en la via judicial contra el govern municipal.
El Port de Barcelona és propietari dels terrenys on s'havia d'aixecar l'edifici i, el 26 de maig de l'any 2021, va autoritzar-ne la construcció amb la condició que es firmés el conveni.
Només dos dies després de la decisió afirmativa del port, el govern municipal d'Ada Colau va decidir no aprovar no tramitar el document conjunt.

L'arribada de l'Hermitage a la capital catalana es va iniciar fa més de deu anys i contemplava una inversió superior als 50 milions d'euros. Preveia la construcció d'un edifici blanc amb línies ondulades, dissenyat per l'arquitecte japonès Toyo Ito, davant del mar.
El museu havia d'incorporar el fons de l'Hermitage de Sant Petersburg, amb el qual va signar un conveni de col·laboració durant 50 anys.
- ARXIVAT A:
- Museus