Les flames cremen un bosc prop de Manavgat, al sud de Turquia (Kaan Soyturk / Reuters)

Els incendis que cremen a Turquia ja han provocat 8 morts i milers d'evacuats

L'onada de calor que afecta el Mediterrani oriental, amb temperatures que arriben als 45 graus, contribueix en la propagació dels focs, també a Grècia
Jordi Brescó Montserrat Actualitzat
TEMA:
Incendis

Grècia i Turquia són dos països que es veuen afectats freqüentment per incendis durant l'estiu, però aquests dies estan vivint una situació extraordinària.

L'onada de calor que afecta la zona del mar Egeu i l'est del Mediterrani, amb temperatures que s'enfilen fins als 45 graus, contribueix a mantenir vius alguns del centenar d'incendis que hi ha hagut aquesta setmana. El pitjor és que els termòmetres no es preveu que baixin durant els pròxims dies.

Una avioneta combat el foc prop de Ziria, a Grècia (Costas Baltas / Reuters)

Grècia, que viu immersa en la pitjor onada de calor dels últims 35 anys, veu com un incendi descontrolat crema el nord de la península del Peloponès. Cinc pobles a prop de la ciutat de Patres han hagut de ser evacuats, i el pont que connecta la península amb la Grècia continental ha estat tallat al trànsit.

En aquesta mateixa zona ja es va declarar un incendi tres dies enrere, fet que convida les autoritats a pensar que es tracta d'algun focus reactivat.

Restes de l'incendi al poble de Lampiri, un dels que ha hagut de ser evacuats (Costas Baltas / Reuters)


Vuit morts a Turquia

Turquia ja ha deixat enrere el pic de calor, i lluita per extingir alguns dels focs que cremen des de fa cinc dies. Els principals esforços se centren en dos incendis: el de la regió de Muğla, a l'oest del país, i el d'Antalya, al sud.

Aquest últim ha estat el més violent, s'ha cobrat la vida de vuit persones i ha provocat l'evacuació de milers de ciutadans. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha declarat la zona com a àrea desastrosa després de visitar-la.

Erdogan observa l'incendi des de l'avió que el transportava a la regió d'Antalya (Murat Cetinmuhurdar / Reuters)

Els núvols de fum provocats pels diversos incendis del sud de Turquia van arribar a estrendre's 150 quilòmetres, fins a l'illa de Xipre. Així ho captava el satèl·lit europeu Sentinel-3 des de l'espai.  


Acusacions de terrorisme

Erdogan ha insinuat que aquests incendis han estat provocats pels moviments guerrillers kurds: "Des que l'any passat els dirigents de l'organització terrorista van donar instruccions de cremar boscos, els incendis s'han duplicat a Turquia". Tot i això, almenys un dels focus, el de la província de Muğla, hauria estat provocat per dos nens que cremaven llibres.

"És el nostre deure trobar aquells que cremen els nostres boscos i fer-los sofrir."

L'oposició turca no creu en la teoria d'Erdogan, i el culpa del desastre en considerar que el país no havia invertit prou recursos per preparar-se per a una situació com aquesta. Les imatges de ciutadans lluitant pel seu compte contra el foc s'han repetit en diversos fronts.

Un home llança aigua des d'una ampolla prop de la ciutat de Manavgat (Kaan Soyturk / Reuters)

Erdogan s'ha defensat d'aquestes acusacions fent gala de la infraestructura dedicada a apagar aquests focs, que inclou diversos avions cisterna provinents de Rússia i Ucraïna.

ARXIVAT A:
Incendis Turquia Recep Tayip Erdogan
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut