Laura Borràs va arribar a la presidència per l'acord entre Junts i ERC (ACN)

Els independentistes de la mesa compten el vot de Lluís Puig i se'n fan responsables

Junts, ERC i CUP acorden assumir "totes les responsabilitats" de publicar la delegació de vot de Puig a l'acta del ple i el butlletí de la cambra

RedaccióActualitzat

La mesa del Parlament, amb els vots dels membres independentistes, han decidit comptabilitzar el vot del diputat de Junts Lluís Puig, tot i que el Tribunal Constitucional la va anul·lar la setmana passada. Puig, elegit diputat en les eleccions de l'any passat, viu a Bèlgica des de la tardor del 2017.

En una reunió que ha acabat al voltant de les deu de la nit, els grups independentistes de la mesa han arribat a un acord en què manifesten que assumeixen "totes les responsabilitats, a tots els efectes" de la publicació del vot de l'exconseller de Cultura en l'acta de la sessió plenària i de la publicació en el Butlletí Oficial del Parlament.

La decisió s'ha pres amb el vot en contra dels membres del PSC, com ja va passar en l'anterior reunió en què es va tractar aquesta qüestió.

L'objectiu de l'acord és l'objectiu de garantir els drets de tots els diputats de la cambra, incloent-hi Puig, i també preservar els treballadors del Parlament, als quals volen deixar al marge de qualsevol implicació jurídica.

Fonts de la presidència de la mesa assenyalen que és "una exempció de responsabilitat per als funcionaris" perquè "les decisions polítiques les han de prendre els polítics i no els treballadors". Aquestes mateixes fonts indiquen que les actes de les sessions plenàries acostumen a trigar "diversos dies o setmanes" a ser publicades.

L'exconseller de Cultura Lluís Puig, durant una entrevista amb l'agència ACN des de Brussel·les
L'exconseller de Cultura Lluís Puig, durant una entrevista amb l'agència ACN des de Brussel·les (ACN/Nazaret Romero)

D'aquesta manera, la comptabilització de la delegació de vot de Puig, que ha protagonitzat l'actualitat parlamentària aquesta setmana, deixa de ser simbòlica i passa a formar part de l'acta de la sessió.

El representant de la CUP a la mesa del Parlament, Carles Riera, ha anunciat aquest dijous al vespre que s'havia arribat a "un acord per passar del simbolisme als fets".


En la mateixa línia, la presidenta de la cambra, Laura Borràs, i l'altra membre de la mesa de Junts, Aurora Madaula, han fet el mateix tuit assegurant que "la dignitat del Parlament es preserva defensant el vot d'un diputat electe en un context de repressió":


Vot comptabilitzat però no reflectit

La delegació de vot de Lluís Puig ha marcat el ple d'aquesta setmana al Parlament. Laura Borràs, que va prometre comptabilitzar el vot de l'exconseller de Cultura malgrat l'anul·lació per part del TC, ha deixat pel final del ple una nova reunió de la mesa que havia de decidir com es reflectien a les actes les votacions.

Durant el ple d'aquesta setmana, Borràs ha comptabilitzat verbalment el vot de Puig, però al panell electrònic no ha sortit reflectit per no perjudicar els funcionaris. De fet, en ocasions anteriors, els lletrats han advertit els membres de la mesa del risc que incorren a assumir les signatures de les actes i publicar-les al butlletí oficial del Parlament. Seria un delicte de desobediència que comporta d'1 a 3 anys de presó.

Borràs, que sempre ha defensat que els tribunals no poden alterar la composició i la sobirania de la cambra, no volia que es repetís el cas de Pau Juvillà. De fet, la CUP ha fet arribar als seus militants una circular on retreu a Borràs la pèrdua de l'escó del diputat cupaire.

A la carta, els anticapitalistes defensaven que cal garantir els drets de Puig i que no avalarà que els fets no concordin amb les declaracions públiques. El text afegeix que cal superar "el marc del simbolisme i les mitges veritats i mitges mentides" per fer front a la repressió de l'Estat.

 

ARXIVAT A:
Parlament de CatalunyaLaura BorràsLluís Puig
Anar al contingut