Els nou presos independentistes, en un acte a favor de l'amnistia quan tenien el tercer grau penitenciari (EFE/Quique Garcia)

Els indults als líders de l'1-O "no trigaran gaire" a arribar al Consell de Ministres

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, assegura que el Ministeri de Justícia està "acabant" els expedients dels indults
Actualitzat
TEMA:
Judici procés

El govern espanyol continua defensant l'aposta per l'indult dels dirigents independentistes. L'endemà que Pedro Sánchez demanés "comprensió i magnanimitat" a la ciutadania, la vicepresidenta primera de l'executiu, Carmen Calvo, ha assegurat que els expedients sobre les peticions d'indult per als condemnats en el judici del procés "no trigaran gaire" a arribar al Consell de Ministres, tot i que no ha precisat quan ho faran.

Entrevistada a TVE, ha explicat que el Ministeri de Justícia està "acabant" els expedients sobre els indults i, "quan estiguin enllestits, que no trigaran gaire, aniran al Consell de Ministres". Calvo ha insistit que es tracta d'una "decisió política" i totalment legal, a diferència de les "mentides" que considera que diuen els partits de l'oposició:

"Per què les democràcies tenen l'indult? Perquè forma part del joc de pesos i contrapesos dels tres poders. Cap democràcia no s'ha desproveït de l'indult. Això és el que ha de saber aquesta dreta que enreda"

 

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, durant un acte aquesta setmana (EFE / JuanJo Martín)

 

Calvo ha criticat la posició de PP, Ciutadans i Vox, que diumenge es manifestaran a la plaça Colón contra els indults. La número dos de l'executiu ha dit que tenen una actitud "covarda" perquè aniran a la manifestació, però no es faran "la foto".

"Cal ser més valent, si aquesta és la teva opció, que és tornar a enviar missatges que la dreta està radicalitzada i unida contra Catalunya", ha dit la vicepresidenta del govern espanyol, que creu que la dreta estatal no s'enfronta a l'independentisme, sinó que "s'enfronta a tot Catalunya" i també "procura que Catalunya s'enfronti a Espanya".

 

Gir de la vella guàrdia del PSOE

Davant la imminència dels indults, antics líders del PSOE que s'hi havien posicionat clarament en contra comencen a virar el discurs. L'expresident del govern espanyol Felipe González, que fa dues setmanes va dir que no concediria els indults "en aquestes circumstàncies", ara assegura que són un intent de distensió.

Sobre l'article d'Oriol Junqueras en què qüestionava la via unilateral cap a la independència, González ha dit que suposa "un pas en l'acceptació de les regles del joc".

 

L'expresident del govern espanyol, Felipe González, l'any passat en un acte de la fundació que porta el seu nom (Europa Press / María José López)

 

Un altre antic baró dels socialistes, l'exministre de Defensa José Bono, ha dit en un article a "El País" que no pensa que "els indults, per si sols, resolguin el problema", però que tampoc ho farà la presó. L'exministre demana que, si el govern de Pedro Sánchez "considera que l'indult és la millor opció per al trastorn institucional en què està Catalunya, ha de dir-ho amb claredat".

 

Belarra defensa que Puigdemont torni a Espanya

La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha defensat que Carles Puigdemont i la resta de dirigents independentistes que són a l'estranger puguin tornar per ajudar a la posar fi a la judicialització. "Que ells puguin tornar és normal; no és normal que no siguin a Espanya", ha dit Belarra, que aquest cap de setmana assumirà el lideratge de Podem.

En una entrevista a RAC1, ha apuntat que els indults als condemnats pel procés sobiranista són un bon mitjà perquè que estiguin en lliberta és "condició necessària perquè el diàleg fructifiqui". A més, Belarra ha dit que considera "enormement legítim" que els independentistes puguin plantejar un referèndum d'autodeterminació pactat en la taula de diàleg entre governs.

 

Ione Belarra, en un acte aquest dijous a Barcelona amb l'alcaldessa, Ada Colau (EFE / Enric Fontcuberta)

 

Les declaracions de Belarra han rebut la resposta de dos dels seus companys al Consell de Ministres. La ministra d'Hisenda i portaveu de l'executiu, María Jesús Montero, ha expressat que "l'interès del govern" espanyol és que Puigdemont "pugui ser portat a Espanya per ser jutjat".

Montero ha subratllat que, quan "Puigdemont arribi a aquest país, ha de ser posat a disposició de la Justícia, com va ocórrer amb altres líders del procés" perquè respongui pels "esdeveniments desgraciats que vam viure fa uns anys" i pels quals ha dit que l'expresident de la Generalitat "mai va respondre davant la llei".

La portaveu del govern espanyol també ha defensat la necessitat de reformar el delicte de sedició, que ha dit que "està totalment fora del context de les democràcies consolidades en el marc dels països veïns".

 

María Jesús Montero i José Luis Ábalos, en una roda de premsa posterior al Consell de Ministres (Europa Press / M. Fernández)

 

Per la seva banda, un altre ministre, José Luis Ábalos, ha assenyalat que no creu que sigui convenient "barrejar unes figures amb les altres" en la qüestió dels indults, perquè creu que "no tenen res a veure":

"En uns casos estem parlant de persones que no van fugir de la justícia, van assumir els seus actes i han complert una bona part de la condemna, mentre que Carles Puigdemont és un fugit de la justícia que està fora d'Espanya".

 

 

ARXIVAT A:
Indults Judici procés Procés català Govern empresonat
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut