Els indults als presos independentistes es començaran a tramitar la setmana que ve
Ho ha anunciat el ministre de Justícia al Congrés en resposta a una pregunta de Laura Borràs
El procés de petició d'indult per als presos independentistes condemnats per sedició començarà a caminar a partir de dilluns que ve.
Ho ha anunciat el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, al Congrés dels Diputats, durant la sessió de control al govern espanyol en resposta a la diputada Laura Borràs:
"Pel que fa a aquest Ministeri, també s'estan tramitant els indults. Per cert, aquests que a vostè li preocupen, perquè li toquen de prop, començaran a tramitar-se la setmana que ve."
Borràs li havia recordat que hi ha 2.850 persones processades per l'aparell judicial espanyol relacionades amb el procés independentista català.
La diputada de JxCat ha negat que sigui "una justícia independent":
"La justícia espanyola és més espanyola que justícia. Gestionin el conflicte des de la política."
Entre 4 i 6 mesos
Fonts del Ministeri han dit a TV3 que la tramitació dels indults pot allargar-se entre quatre i sis mesos i que suposa escoltar totes les parts abans de pronunciar-se:
La setmana que ve es comencen a tramitar els indults dels líders independentistes. El tràmit pot durar entre 4 i 6 mesos. El ministeri de Justícia demanarà opinió al Tribunal Suprem i a la Fiscalia abans d'elaborar un informe. L'última paraula la té el Consell de Ministres.
Albert Calatrava (@albertcalatrava) September 23, 2020
Tres peticions d'indult
Hi ha tres peticions presentades que demanen l'indult dels líders independentistes condemnats per sedició al Tribunal Suprem.
La primera que es va saber, tramitada al desembre, és del jurista Francesc Jufresa, que sol·licita l'indult total o parcial de tots els condemnats. En demana l'indult perquè considera que la sentència és desproporcionada.
Al juliol, el sindicat UGT també va sol·licitar l'indult per a l'exconsellera Dolors Bassa, i fa tot just un mes, els expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert ho van fer per a Carme Forcadell.
Decideix el Consell de Ministres
La decisió sobre l'indult correspon a l'administració de l'Estat. L'atorga el rei a proposta del ministre de Justícia, després de passar per un Consell de Ministres. Se'n pot beneficiar qualsevol pres condemnat, i el pot demanar qualsevol ciutadà omplint un qüestionari i fent un tràmit.
En cas de ser atorgat, l'indult no es pot rebutjar, i no és obligatori, però sí habitual, que s'acompanyi d'un penediment per part de l'indultat.
Si el tràmit prospera, l'indult s'ha de resoldre en un màxim d'un any. I, en última instància, el Suprem el podria tombar si considera que el procés no s'ha ajustat a una llei redactada a finals del segle XIX, el 1870.
Fa gairebé un any el ministre i secretari d'organització del PSOE José Luis Ábalos va descartar l'indult als presos independentistes, argumentant que "la sentència és ajustada als fets".
Reforma de la sedició
En la mateixa sessió, Campo, en una resposta al diputat del PP Luis Santamaría, ha defensat que es reformi el delicte de sedició:
"Hem de reformar el Codi Penal perquè hi ha un nou ordre a protegir, i cal analitzar per què el nostre dret se separa dels codis penals francès, italià o alemany. Miri les figures i la doctrina i veurà per què ho hem de fer."
"Donin suport al debat, al diàleg i a una millor Espanya, perquè en aquest projecte de país és on els volem veure."
- ARXIVAT A:
- Procés catalàJudici procésIndults