Passadís de l'Hospital del Mar, l'abril de 2019
L'Hospital del Mar ja estudia ajornar intervencions no urgents (ACN/Laura Fíguls)

Els ingressos als hospitals gairebé es doblen en dues setmanes, amb pacients més joves

Robert Güerri, de l'Hospital del Mar, considera que "estem anant tard en prendre decisions per anar enrere"

Juli Rodés AlmerActualitzat

Continuen augmentant els contagis de Covid-19 a Catalunya. Entre el 30 de juny i el 6 de juliol, els últims set dies dels quals es tenen dades consolidades, se n'han comptabilitzat fins a 37.739, gairebé 5.400 contagis diaris.

Mai, des de l'inici de la pandèmia, se n'havien comptabilitzat tants. El pic, ocorregut entre el 21 i el 27 d'octubre de 2020, era de 34.554 casos setmanals.

A diferència de les onades anteriors, fins ara aquest nou augment dels casos es notava sobretot a l'atenció primària i no tenia una correspondència directa amb l'augment d'hospitalitzacions, bàsicament perquè la majoria dels nous contagiats són força més joves, en estar vacunats els grups de més edat.

 

Aquests últims dies, però, les dades facilitades pel Departament de Salut ja mostren un augment clar de les hospitalitzacions, i també dels pacients crítics ingressats en UCI.

Aquest fet és el que preocupa ara els responsables i professionals sanitaris. En paraules de Robert Güerri, coordinador d'Hospitalització Covid de l'Hospital del Mar de Barcelona, "el que amoïna és si això es pagarà en forma de moltes més hospitalitzacions i moltes més persones en situació crítica", perquè "al final això es quantifica en vides".

A més, si l'augment continua i obliga a modificar la rutina dels hospitals, la Covid tornarà a tenir "conseqüències sobre altres patologies", com al principi de la pandèmia. A l'Hospital del Mar, per exemple, ja estan estudiant ajornar intervencions no urgents.

De moment, aquest dissabte, als llits dels hospitals catalans hi ha 788 pacients Covid, quan fa una setmana n'hi havia 473. La diferència és de 315 persones, cosa que vol dir 45 ingressos diaris de mitjana.

Si reculem una setmana més, el 25 de juny, hi havia 431 persones ingressades per Covid, 357 menys que actualment. En els quinze dies llargs transcorreguts des de Sant Joan, doncs, el nombre de pacients Covid gairebé s'ha duplicat.

 

L'augment d'ingressos ja es nota també a les unitats de cures intensives, on actualment hi ha 157 pacients crítics. Vuit dies abans eren 114, la xifra més baixa a les UCI des de l'agost. Des de l'inici de juliol, doncs, hi ha 43 pacients crítics més, que són uns cinc nous llits d'UCI cada dia, de mitjana.

Entre aquests pacients Covid, també entre els crítics atesos a les UCI, hi ha poques persones joves, però n'hi ha.

En una entrevista al 324, Güerri ha volgut alertar sobre aquest fet: "Ningú no és immune a posar-se amb una pneumònia greu i acabar en una UCI per aquest virus", ha remarcat.

També sobre la Covid persistent, que pot arribar a ser "molt invalidant".

Per aquest motiu, Güerri ha defensat l'ús habitual de la mascareta i evitar concentracions descontrolades de persones.

"Sí a la interacció social, no a la interacció social descontrolada", ha dit, abans d'assegurar que "hem d'intentar avançar-nos al següent pas del virus".

En aquest sentit, ha retret als responsables polítics que "estem anant tard en prendre decisions per anar enrere" i ha defensat que "hem de ser prou valents per poder tirar cap enrere".

Aquest "tirar enrere" considera que "ha de ser molt quirúrgic", no les grans restriccions de l'inici de la pandèmia.

Güerri ha anat més enllà i ha recordat:

"Fins que la transmissió del virus no s'aturi de forma completa hi ha risc que apareguin mutacions i, per probabilitats, que una d'aquestes mutacions escapi a l'efecte de la vacuna o generi una variant més agressiva."


Aquest escenari, que Güerri ha admès que "és una mica catastròfic", significaria "tornar a començar" en la lluita contra la pandèmia.

 

Pel que fa al pla de vacunació, que fa que aquesta cinquena onada sigui diferent a les anteriors, 4.533.466 persones ja han rebut almenys una dosi, el 57,7 de la població de Catalunya. I 3.579.075 de persones ja tenen la pauta completa, el 45,6% de la població.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19VacunesDesescalada
Anar al contingut