Plaques solars a la teulada d'un edifici de Molins de Rei
El mercat de la instal·lació de plaques solars en residències s'ha alentit aquest any (ACN/Jordi Bataller)

Els instal·ladors elèctrics tenen feina assegurada, però falten candidats

El gremi del sector ofereix una àmplia gamma de formacions de diferents durades i adreçades a col·lectius diversos

Gil TollActualitzat

De tota l'energia que es consumeix a Catalunya, l'electricitat suposa avui en dia el 25%. La lluita contra el canvi climàtic i l'aposta per les energies renovables passa per augmentar aquesta proporció. El govern de Catalunya s'ha fixat l'objectiu d'arribar al 76% l'any 2050.

Aquest procés ja s'està veient en la instal·lació de plaques fotovoltaiques, les vendes de cotxes elèctrics i l'emergència dels sistemes d'aerotèrmia per la climatització. Però les empreses que es dediquen a aquesta activitat topen amb la manca de mà d'obra formada.

Valor Afegit ha estat amb tres empreses del sector per veure la seva feina diària.

L'Aitor i el Toni treballen plegats en la instal·lació elèctrica de la reforma d'un pis de Barcelona. Representen els dos extrems de la força laboral que es dedica a la instal·lació elèctrica: un, amb més de trenta anys d'experiència; l'altre acaba de començar.

És una feina amb molt futur, perquè per combatre el canvi climàtic cal deixar les energies fòssils i passar a l'electricitat.

L'Aitor López explica:

"Fa un any que vaig començar a treballar a l'empresa i fa dos anys que vaig començar un curs d'electricitat en una escola de treball, em va agradar i em van agafar a l'empresa".

L'Antoni Toledano té una mirada veterana i aconsella els més joves:

"Si els agrada fer treballs de començar i acabar és una feina molt bonica, que t'omple".

L'Aitor i el Toni treballen per a l'empresa de serveis Marla, de Santa Coloma de Gramenet. És una petita empresa de les que abunden al gremi d'instal·ladors elèctrics. Totes tenen en comú la dificultat de trobar persones qualificades per treballar en una feina neta, que té uns horaris regulars i s'inclou al conveni del metall, un dels més ben pagats.

Miguel Angel Rojas és el responsable de l'empresa i explica les dificultats que tenen per trobar gent:

"Sempre tenim necessitats de mà d'obra. Quants? De moment, de dos a quatre. Si no els trobem hem de subcontractar en una empresa companya perquè ens donin reforç puntual en alguna de les nostres obres".

Per fer front a la manca de personal amb la preparació necessària, el gremi d'instal·ladors d'electricitat ofereix una àmplia gamma de formacions de diferents durades i adreçades a col·lectius diversos.

Malgrat els avantatges objectius de la professió, el gremi ha de fer front a un problema d'imatge pública que s'intenta combatre amb el paper de l'electricitat en la lluita contra el canvi climàtic.

 


Canviar de sector per aterrar a l'elèctric

Alejandro Egea treballa en una petita empresa d'instal·lacions elèctriques a Gràcia amb què ha instal·lat diversos carregadors de bateries de cotxes elèctrics al barri. Però la seva vida laboral va començar en un altre sector: és un dels casos de reorientació laboral cap a l'electricitat, un camp de futur gràcies a la lluita contra el canvi climàtic.

"Jo vaig començar fent feina de comercial al sector del material esportiu. Va anar canviant el sector comercial, el de les empreses, i al final tot es va començar a escanyar, a complicar. Jo sempre havia fet coses per als altres, però de franc. I em vaig dir: Ara ho farem professionalment, i vaig començar a fer aquest tipus de feina, a treballar per a un conegut".

L'Alejandro treballa des de fa quatre anys a Velamont, una petita empresa d'instal·lacions elèctriques del barri de Gràcia amb molta història. Com la resta d'empreses del sector, topa amb la manca de personal especialitzat per continuar creixent en un context de més demanda. Això els ha fet decidir per acollir estudiants de formació professional dual.

Estudiants de Formació Professional per a l'Ocupació Dual (ACN)

Vicenç Baldó és el responsable de l'empresa:

"Ara hem optat una mica més per buscar gent jove, formacions professionals duals, gent que pot estar estudiant i treballant al mateix temps per tirar endavant. Si no, és molt complicat trobar gent qualificada".

Els coneixements tècnics per fer aquesta feina són complexos i fan falta anys per assimilar-los correctament. Des del sector tradicional es queixen de l'intrusisme dels que treballen sense pagar impostos i també es volen distingir davant les noves empreses que han sorgit arran del boom de les energies renovables.

Vicenç Baldó afegeix:

"El lampista del barri, l'empresa instal·ladora del barri, és un valor afegit, hi confien perquè potser els has fet tota la instal·lació elèctrica de l'habitatge i els agradaria que tu els posessis les plaques fotovoltaiques, o els fas el canvi de caldera i volen que els aconsellis sobre aerotèrmia".


Una fàbrica d'aparells d'aerotèrmia

A la planta del grup Baxi al Penedès es treballa en la fabricació d'aparells d'aerotèrmia per a grans edificis. Aquesta tecnologia permet escalfar o refredar aire i aigua a partir de l'electricitat i està destinada a substituir moltes calderes de gas en el futur. Els operaris que treballen aquí es reparteixen entre els que dominen la tecnologia frigorífica i els que coneixen més a fons l'electricitat.

Marc Espejo és un dels operaris més joves de la planta i se sent il·lusionat:

"Com que és una feina que han muntat en una línia nova és tot nou, innovador, i estic content. M'encarrego de cablejar els ventiladors i també m'encarrego de vigilar les fuites de la part frigorífica per tenir-ho tot correcte i passar-ho al següent lloc".

L'aerotèrmia és una tecnologia de molt futur, però es troba amb el límit que hi ha pocs professionals formats. És el mateix que passa a totes les branques d'instal·lació elèctrica, que els pròxims anys han de créixer molt per substituir les energies fòssils.

Joan Baños és el responsable de la planta de Vilafranca de Baxi:

"La dificultat de trobar personal adequat al nostre producte és alta. No tenim una borsa de treball ni unes empreses que puguin generar una anticipació a aquest tipus de personal, per la qual cosa anem a les escoles professionals, portem gent qualificada, amb estudis, i després els donem una preparació específica per a les nostres feines i les nostres màquines".

Genís Navarro té una llarga experiència a l'empresa, amb una trajectòria ascendent:

"Vaig entrar l'any 2000 i vaig començar enganxant la fibra a la xapa i d'aquí vaig anar pujant, és una formació contínua, vas fent exàmens, tractes temes de riscos laborals, i un munt de cursos. I ara soc oficial de primera, soldador".

A la planta de Baxi també disposen d'un laboratori de verificació del funcionament de la maquinària que fabriquen capaç d'homologar qualsevol aparell d'aquest tipus.

És un centre de treball sofisticat, especialitzat en una tecnologia de futur que manté l'atractiu per als professionals al llarg dels anys.

Joan Baños treu conclusions del comportament dels treballadors:

"La plantilla té un nivell d'antiguitat suficient per fer entendre que, quan la persona està formada en els nostres llocs de treball, estan a gust i saben que tenen un lloc de treball interessant i còmode per a la seva vida professional".

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut