Blocs de pisos de Ciutat Meridiana
Ciutat Meridiana és el barri més pobre de Barcelona (Europa Press/David Zorrakino)

Els intents de suïcidi als barris més pobres de Barcelona tripliquen la mitjana de la ciutat

En el cas de les dones, les dades encara són pitjors i gairebé un 11% de les veïnes de Ciutat Meridiana, Vallbona i Torre Baró declaren que alguna vegada a la vida han intentat suïcidar-se

RedaccióActualitzat

La meitat dels veïns i veïnes dels barris més pobres de Barcelona estan en risc de mala salut mental i un de cada deu ha intentat suïcidar-se alguna vegada al llarg de la seva vida.

Aquesta és la conclusió que es desprèn d'un estudi realitzat per l'Agència de Salut Pública de Barcelona i la Taula de Salut Comunitària de Zona Nord, que inclou els barris de Ciutat Meridiana, Vallbona i Torre Baró.

Les dades contrasten amb les de la ciutat de Barcelona, en què la prevalença de mala salut mental baixa fins al 31,3% en dones i 21,6% en homes i un 3,3% en dones i un 1,9% en homes han intentat llevar-se la vida alguna vegada.

 

Dels 73 barris de Barcelona, Ciutat Meridiana és el que té la renda per càpita més baixa: 10.929 euros l'any. Aquest import és inferior a la meitat de la mitjana de la ciutat, que és de 21.642 euros, i menys d'una tercera part del que disposa el barri més ric, que és Tres Torres, amb 37.800 euros.

En un barri en què la meitat dels seus habitants diuen passar dificultats per arribar a final de mes i en què un 5% assegura que se salta habitualment algun àpat per problemes econòmics, la salut mental també està en risc, especialment la de les dones.

Les dones, les més afectades

Les dades de l'estudi demostren que la pobresa té conseqüències importants en la salut de les persones, i aquestes conseqüències s'accentuen en les dones. 

Les dones que han intentat suïcidar-se a la Zona Nord multipliquen per cinc la mitjana de tot Barcelona. El 10,9 % de les dones d'aquests tres barris declaren que alguna vegada a la vida han intentat llevar-se la vida, mentre que a la ciutat de Barcelona aquestes dades baixen al 3,3%.

El 48,3% de les dones de Ciutat Meridiana, Vallbona i Torre Baró reporten mala salut, mentre que en els homes la xifra és del 44,6%. A la ciutat de Barcelona, aquestes dades són del 23,9% i del 18,2%.

Però les dades empitjoren quan es parla de mala salut mental. El 55,9% de les dones i el 43,5% dels homes de la Zona Nord estan en risc de patir problemes, mentre que a Barcelona el percentatge baixa gairebé a la meitat en dones (31,3%) i a més de la meitat en homes (21,6%).

L'estudi, dut a terme mitjançant entrevistes i anàlisi de sistemes d'informació sanitària i enquestes, s'emmarca dins del programa de salut comunitària "Barcelona Salut als Barris". Aquest programa es va iniciar el 2007 i ara s'implementa als 26 barris amb els indicadors socioeconòmics més desafavorits de la ciutat.  

Ciutat Meridiana és el barri amb la renda per càpita més baixa de Barcelona
Ciutat Meridiana, Vallbona i Torre Baró, tres dels barris amb la renda per càpita més baixa de Barcelona (3Cat)

Com s'expliquen les diferències?

L'Agència de Salut Pública, en el seu estudi, explica que aquestes diferències entre la Zona Nord i Barcelona ciutat són causades "pels determinants socials relacionats amb la salut, especialment pels aspectes socioeconòmics".

"A Barcelona, igual que en altres ciutats, existeixen desigualtats segons classe social, gènere i territori. Són aquests aspectes els que expliquen les desigualtats."

A la Zona Nord de Barcelona, el 46% de les dones i el 37,7% dels homes declaren que tenen dificultats per arribar a final de mes, i el 45,6% de les dones i el 43,2% dels homes estarien en situació de pobresa energètica.

A Barcelona, en canvi, els números són força inferiors: el 14,0% de les dones i el 12,9% dels homes declaren arribar amb dificultat a final de mes i al voltant del 15% de les persones es troben en situació de pobresa energètica.

A més, també apunten que "les entrevistes posen de manifest que com la pobresa material i la falta de recursos impacten en la salut de les persones, tant física com emocional".

Anna Fernández, tècnica de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, explica que la realitat en què viuen els veïns i veïnes d'aquests barris porta a situacions d'angoixa.

"Si estàs en una situació que no tens feina, o tens una feina molt precària, o t'han de desnonar... és normal que la teva salut mental es vegi afectada. Però això no vol dir que hi hagi un trastorn psiquiàtric."

La realitat dels veïns de la Zona Nord

Un equip de TV3 ha parlat amb veïns i veïnes del barri, que expliquen les diferents realitats que viuen en el seu dia a dia.

És el cas d'Ángeles García, veïna del barri de Torre Baró, que explica que alguna vegada s'ha quedat sense menjar per a poder pagar la factura de la llum.

O el de la Desirée, que viu amb els seus dos fills en un pis ocupat a Ciutat Meridiana des de fa quatre anys i acaba de saber que s'ha iniciat el tràmit per desnonar-la.

ARXIVAT A:
PobresaSalutSalut Mental
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut