Els interrogants per resoldre del cas Khashoggi
- TEMA:
- Jamal Khashoggi
L'assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi al consolat saudita a Turquia, on se'l va veure per últim cop el 2 d'octubre, continua envoltat d'ombres.
El president turc, Recep Tayyip Erdogan, que havia anunciat que diria tota la veritat sobre els fets, ha assegurat que l'assassinat va ser "salvatge" i "planejat". D'aquesta manera rebatia l'argument de l'Aràbia Saudita, que ha parlat d'una operació en solitari d'uns quants agents que hauria acabat amb la vida d'aquest informador crític.
Aquest escàndol, que ha tensat les relacions entre Occident i l'Aràbia Saudita, continua tenint grans interrogants:
On és el cadàver de Khashoggi?
Més de tres setmanes després que se'l veiés per última vegada, encara no ha aparegut el seu cos. La fiscalia turca ha desmentit que se n'hagin trobat restes a casa del cònsol saudita a Turquia, com havia circulat en alguns mitjans aquest dimarts.
Investigadors turcs n'han buscat les restes al Bosc de Belgrad, prop d'Istanbul, i a la ciutat de Yalova, al nord-oest de Turquia. Són llocs que, segons Erdogan, havien inspeccionat agents saudites abans de la mort del periodista.
També està en el punt de mira el cotxe amb matrícula diplomàtica saudita trobat en un aparcament a Istanbul. Alguns mitjans diuen que a dins hi haurien trobat objectes i documents personals de Khashoggi.
Investigadors turcs analitzen els objectes de l'interior del cotxe diplomàtic saudita (ANews/Reuters)
I tampoc no es descarta que fessin desaparèixer el cos amb àcid o a través d'algun col·laborador local.
Sigui com sigui, abans d'entrar al consolat, Khashoggi va avisar la seva xicota que, si no en sortia al cap d'unes hores, contactés amb les autoritats turques, cosa que confirma que temia alguna acció. El periodista, que va treballar durant anys per la casa reial saudita, va fugir del país el 2017 pel "clima de terror i intimidació" que imposava el príncep Mohamed, segons va afirmar en el seu primer article al "Washington Post".
Com van assassinar Khashoggi?
Segons la intel·ligència turca, Jamal Khashoggi va morir poc després d'haver entrat al consolat, on va anar per recollir uns papers per poder-se casar. Ja hi havia anat el 28 de setembre, però el van emplaçar a tornar-hi la setmana següent.
Khashoggi, arribant al consolat saudita el 2 d'octubre (TRT/Reuters)
Turquia manté que, unes hores abans que el periodista de 59 anys creués la porta, van desmantellar el disc dur de les càmeres de vigilància.
L'Aràbia Saudita va negar durant setmanes que el col·laborador del "Washington Post" hagués mort. Divuit dies després de la desaparició, Riad va assegurar que havia mort al consolat durant un baralla i que s'havia comès l'error "enorme" d'ocultar-ho. Després, ha parlat d'una acció solitària d'uns quants agents.
En la compareixença, Erdogan s'ha referit a un crim "salvatge", sense cap referència a la suposada existència d'una gravació d'àudio dels últims minuts de vida de Khashoggi. La premsa turca va difondre que el van esquarterar viu.
Qui va encarregar l'assassinat de Khashoggi?
Segons les autoritats saudites, l'assassinat és una acció no autoritzada per la qual hi ha 18 detinguts. Segons Erdogan, serien els 15 membres del comando assassí i tres funcionaris del consolat. Els 15 agents van abandonar Turquia el mateix dia 2, entre ells el que es va vestir amb la roba i ulleres de Khashoggi i una barba postissa, per simular la sortida del periodista del consolat.
Riad en deixa al marge el príncep hereu, Mohamed bin Salman, l'home que assenyalen mitjans turcs i nord-americans. De fet, el mateix príncep -juntament amb el seu pare- han donat aquest dimarts el condol al fill de Khashoggi.
El rei i el príncep hereu saudita donant el condol als familiars de Khashoggi (Reuters)
Turquia assegura que 15 agents saudites van viatjar a Istanbul per matar el periodista i es pregunta per què ho van fer: "De qui van rebre ordres? Busquem respostes", s'ha preguntat Erdogan.
Alguns mitjans destaquen que Erdogan no s'ha referit al príncep hereu en la roda de premsa, però s'hi podria haver referit quan ha demanat que es castiguin "totes les persones" implicades en el crim, "des del nivell més alt fins al més baix".
Notícia relacionada: L'últim article de Khashoggi per demanar llibertat d'expressió en el món àrab
- ARXIVAT A:
- Jamal Khashoggi Aràbia Saudita Recep Tayip Erdogan