Els joves catalans han de destinar més del 100% del sou al lloguer si volen emancipar-se sols
- TEMA:
- Habitatge
Catalunya té la taxa d'emancipació més alta de l'estat malgrat que, de mitjana, un jove català necessita destinar més del 100% del seu salari net mensual si vol pagar ell tot sol un lloguer.
És una de les conclusions que es poden extreure de l'informe que ha fet públic l'Observatori d'Emancipació del Consell de la Joventut d'Espanya, amb dades del primer semestre del 2023.
Segons l'informe, l'emancipació de joves a Catalunya va situar-se en el 20,9%, el què suposava 1,5 punts percentuals més que al mateix període del 2022, i la dada més alta des del 2020.
Això malgrat que les dades mostren com un jove català necessita destinar tot el sou de quatre anys i mig (sense gastar-se ni un euro en res més) per poder pagar l'entrada d'un pis, i després dedicar tres quartes parts del sou mensual a pagar la hipoteca.
Les dades també mostren que el nombre de nois d'entre 16 i 29 anys que s'emancipen és gairebé 10 punts percentuals inferior al de les noies.
Segons el mateix estudi, Catalunya també és la comunitat en què hi ha més taxa d'ocupació jove (per sobre del 50%) i menys atur juvenil (al voltant d'un 15%), mentre que el salari mitjà jove era el cinquè més alt de l'Estat.
Al conjunt de l'estat, el primer semestre de 2023 el 16,3% dels joves estaven emancipats, un jove havia de dedicar gairebé el 94% del sou per llogar un habitatge en solitari, el preu d'entrada d'un pis suposava quatre anys i mig del sou íntegre d'una persona jove i la taxa d'atur havia baixat gairebé un punt respecte a l'any anterior, situant-se al 20,1%.
En concret, l'estudi mostra com un jove espanyol guanya de mitjana 1.005 euros mensuals, i en necessita 944 per pagar el lloguer, i 138 per als subministraments.
Molt lluny de les dades prèvies a la crisi del 2008
Els autors de l'informe han destacat com la taxa d'emancipació juvenil estatal encara queda per sota dels anteriors a la pandèmia i "molt lluny" dels resultats anteriors a la Gran Recessió del 2008, quan se superava el 25% de joves emancipats.
A més, indiquen que la taxa d'emancipació dels joves espanyols segueix "molt per sota" de la mitjana de la Unió Europea, que era del 31,9% el 2022.
Pel que fa a la manera més comuna d'emancipació de les persones joves a Espanya, l'estudi assenyala que és el lloguer.
En aquest punt, explica que els preus es van encarir un 9,3% respecte tot just un any abans, i un 63,9% respecte als lloguers de fa deu anys, mentre que les habitacions es van encarir un 7,1% en un any.
La impossibilitat d'emancipar-se, un risc
Davant d'aquestes dades, la presidenta del Consell de la Joventut d'Espanya, Andrea González Henry, ha alertat de la manca d'acció en política d'habitatge a Espanya i les conseqüències negatives que això ha provocat a la població general i, especialment, entre els joves:
"La joventut segueix veient com any rere any disminueix el percentatge d'emancipació per una pèrdua de poder adquisitiu, situació que se solapa amb la pujada ininterrompuda dels preus de lloguer i compra de vivenda."
En aquest sentit, el vicepresident i responsable de socioeconòmica i comunicació del Consell de la Joventut d'Espanya, Juan Antonio Báez, ha assenyalat la importància que les polítiques solucionin els problemes d'habitatge i ocupació amb mesures estructurals, tenint en compte que són dos assumptes que "provoquen grans problemes de salut mental per a la població jove, la principal causa de mort de la qual és el suïcidi."
- ARXIVAT A:
- Habitatge