Si fa 10 anys, un 70% dels joves eren propietaris d'un habitatge, ara només ho són el 35% (iStock)

Els joves catalans no s'emancipen fins als 30, quatre anys més tard que la mitjana europea

Un estudi de la UPF i l'APCE situa l'augment del preu dels lloguers, la inflació acumulada i la manca de polítiques públiques d'habitatge com uns dels factors que expliquen per què Catalunya té unes xifres tan baixes d'emancipació

RedaccióActualitzat

Cada any que passa empitjora la possibilitat dels joves d'emancipar-se. L'edat d'emancipació dels joves catalans se situa en 29,8 anys, una xifra lleugerament inferior als 30,3 anys de la resta de l'estat, i quatre anys per sobre de la mitjana europea, que és de 26 anys.

Així ho conclou el monogràfic de la càtedra d'empresa "Habitatge i Futur", de la UPF i l'Associació de Promotors i Constructors d'Edificis de Catalunya.

Fa deu anys, l'edat mitjana d'emancipació dels joves catalans era de 28 anys. La combinació de la pujada del preu del lloguer, la inflació acumulada i la disminució de la renda per càpita en l'última dècada són els principals factors que expliquen l'increment de la mitjana d'edat, segons els autors de l'estudi.

 

Els salaris s'estanquen i el lloguer es dispara

El coautor de l'estudi i director de la càtedra, Josep Maria Raya, ha assenyalat en la presentació que es tracta d'un problema amb implicacions "multifactorials". Assenyala la demografia, per exemple, com un element diferencial: "Les zones més poblades cada cop ho estan més i de gent més jove".

Un altre argument que explica aquesta tendència és la desigualtat generacional, ja que la riquesa a l'estat es concentra principalment a l'habitatge, i actualment, la de les persones més grans de 75 anys és cinc vegades superior a la dels menors de 35. Aquesta desigualtat ha augmentat un 61% en l'última dècada, segons l'estudi.

També hi ha causes culturals, com l'allargament dels estudis; socials, com el menor percentatge de parelles casades, i, en tercer lloc, econòmiques.

"L'estancament dels salaris, o l'atur juvenil, o l'augment de la temporalitat. I en el mercat de l'habitatge, un augment del cost per accedir a l'habitatge, tant en propietat com en lloguer, que, amb salaris estancats, fa molt difícil poder accedir-hi. I una total inacció de les administracions a l'hora de proveir parcs d'habitatges públics."

L'estudi assenyala com els salaris van mantenir una tendència decreixent entre el 2010 i el 2017, mentre que el cost de l'habitatge es va encarir. Els preus del lloguer des del 2015 s'han disparat un 53% acumulat, mentre que en el mateix període la renda per càpita a Catalunya ha retrocedit deu punts.

La situació empitjorarà si no s'hi posen solucions

Segons l'estudi, el 60% dels joves d'entre els 20 i els 34 anys viuen amb els pares; en canvi, fa 15 anys, la xifra era del 50%. En la població de 30 a 34 anys, 3 de cada 10 joves no s'han pogut independitzar.

Una dada econòmica que ajuda a entendre aquesta realitat és que si fa 10 anys, un 70% dels joves eren propietaris d'un habitatge, ara només ho són el 35%.

Per revertir aquesta situació, l'autor de l'estudi, Josep Maria Raya, proposa diverses mesures, com ara que la formació acadèmica sigui dual, permetent la simultaneïtat d'estudis i la feina, o bé que augmentin els salaris i es redueixin els contractes temporals.

També destaca la necessitat de generar oferta de lloguer i de lloguer social. Finalment, proposa mesures per ajudar els joves perquè siguin solvents per poder accedir a una hipoteca.

 

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut