Els joves del Iemen es fan seva la causa palestina: "També és la nostra venjança"
La pobresa i la falta de serveis bàsics, s'agreuja al Iemen per la guerra de Gaza
Els Estats Units i el Regne Unit han tornat a bombardejar aquesta setmana objectius dels rebels houthis al Iemen, la milícia que ataca vaixells al mar Roig com a resposta a la guerra de Gaza. Un petit país amb una ubicació estratègica que amenaça el comerç mundial.
Però com ho estan vivint, els iemenites? Internament, fa temps que hi ha malestar per la pobresa i la manca de serveis bàsics, resultat d'anys de guerra civil. Hem recollit el testimoni d'alguns joves que viuen en primera persona aquest dia a dia de reivindicació i precarietat.
Activisme tiktoker
En Rashid al-Hadad s'ha convertit als 19 anys en un dels tiktokers més famosos del Iemen. L'han batejat com el Tim-Huthi Chalamet, per la seva semblança a l'actor Timothe Chalamet. Ha rebut ofertes per fer anuncis de moda, però ha preferit fer activisme.
"No m'interessa ser famós per la meva bona aparença. Hi ha coses més importants, i ara el més important és la causa palestina, que també és la nostra causa."
Una declaració d'intencions que li ha passat factura en aquesta xarxa social. Després d'aconseguir milers de subscriptors i milions de visualitzacions amb els seus primers vídeos sobre el vaixell suposadament vinculat a Israel que van capturar milicians iemenites, li van "eliminar i prohibir el compte de forma permanent", segons explica.
"No tenim por"
Milers de joves estan sortint als carrers de la capital, Sanà, per donar suport a Gaza des de l'inici de la guerra, fa gairebé quatre mesos.
Una d'elles és l'Abral al-Harazi, una jove estudiant universitària: "El nostre missatge al poble palestí és que estem amb ells de tot cor. Compartim la mateixa sang i la mateixa venjança. Estem amb ells i no ens fan por els míssils dels americans, d'Israel i de ningú més."
Fa setmanes que es desperta amb el so de les bombes que els Estats Units i el Regne Unit llancen contra posicions dels houthis, com a resposta a l'atac de la milícia xiïta als vaixells comercials del mar Roig. Treuen pit públicament, i, com en Murad, ensenyen els kalàixnikovs en un país on tothom va armat.
"Els atacs aeris dels Estats Units són com aigua per a una persona assedegada. No ens espantaran ni ens despentinaran."
Situació humanitària crítica
Les organitzacions humanitàries denuncien que està empitjorant encara més la crisi que afecta els iemenites des que va començar la guerra civil ara fa una dècada.
Les famílies no tenen ingressos regulars, passen gana i els falten tota mena de serveis bàsics, sobretot als hospitals.
La responsable mèdica de Metges Sense Fronteres a l'Orient Mitjà, Cèlia Roman, denuncia que la situació és absolutament dramàtica. Abans de Gaza, una de les pitjors del món: "Hi ha molta falta de medicaments i un augment de malalties que es podrien prevenir amb vacunes.
"És un cercle viciós: un mal sistema de salut fa que els nens agafin diarrees i, com que tampoc tenen una bona nutrició, tornen a caure malalts"
Abans de la guerra a Gaza, els houthis estaven a punt de signar un acord amb el suport dels Estats Units i l'Aràbia Saudita que hauria pogut permetre engegar un procés de pau per consolidar la treva. Però de moment, la seva aliança amb l'Iran i el suport a la causa palestina allunyen una pau que aquests joves que es manifesten al carrer ni tan sols han conegut mai.
- ARXIVAT A:
- Gaza