Els juristes del Parlament qüestionen la ponència conjunta de les tres lleis de desconnexió
Argumenten que només amb la majoria de Junts pel Sí i la CUP no n'hi ha prou i recomanen utilitzar altres vies legals per tirar endavant aquestes lleis
Els serveis jurídics del Parlament no veuen clara la ponència conjunta que vol tramitar les tres lleis per desconnectar Catalunya d'Espanya. La ponència va quedar paralitzada a l'espera d'un informe no vinculant dels lletrats de la cambra. Aquest informe, que van demanar els partits de l'oposició, recomana ara utilitzar altres vies legals per tirar endavant aquestes lleis. Proposen per exemple que es tramitin a través d'una proposició de llei, és a dir, propostes que es facin de manera individual cada grup parlamentari o bé que es treballin a través de comissions al Parlament.
Aquest informe afecta les tres lleis anomenades "trencadores" de la desconnexió de Catalunya amb Espanya: règim jurídic, protecció social i administració tributària. El text dels lletrats del Parlament no entra a valorar el contingut d'aquestes lleis, i es limita a pronunciar-se sobre la forma de tramitar-les que proposa tan Junts pel Sí com la CUP. Diu que la ponència conjunta en aquest cas no és la fórmula més idònia perquè no tots els grups li donen suport. Remarca que més aviat hi ha més grups en contra d'aquesta fórmula que no pas a favor. Aquest és l'argument del diputat de Ciutadans José María Espejo Saavedra, vicepresident de la mesa del Parlament: "És un informe que, tal com ens havien avançat verbalment els lletrats, considera que no es pot admetre la creació d'aquestes ponències ja que només li fan costat dos grups parlamentaris. La resta s'oposen (...) A la vista d'aquest informe jurídic defensaré, evidentment, que la decisió ha de ser negativa."
En canvi, des de Junts pel Sí subratllen que aquest escrit no és vinculant. Diuen que tractaran aquesta qüestió a la reunió del dimarts que ve de la mesa, on Junts pel Sí hi té majoria.